ההמלצה להפעיל בישראל קרנות ריט הציתה ברק בעיניהם הכבויות של יזמי הנדל"ן. סוף סוף משהו חדש, אולי אף מלהיב, עם מסלולי השקעה חדשים ואולי גם ריבית ומיסוי ברמה נסבלת, שיזרים משקיעים, כסף ועניין לענף. התגובות מהירות, ובכמה חברות כבר יושבים צוותים לאשר תוכניות השקעה ומכירת נכסים.
מנכ"ל אפריקה-ישראל, פנחס כהן, הפעיל בשבוע שעבר צוות מקצועי בראשות סמנכ"ל הכספים אברהם מירון. כהן: "זהו נושא מאוד מעניין לבעלי הנכסים המניבים, וגם למשקיעים. יש לנו 200 אלף מ"ר נכסים מניבים היכולים להיות פוטנציאל לעסקאות כאלו, בהם קניון רמת אביב, מגדלי משרדים בת"א ובני ברק, קריות מדע בנס ציונה ומגדל העמק".
גם מבני תעשיה, בשליטת אליעזר פישמן (בעל השליטה ב"גלובס") אופטימית. הנהלת החברה אומרת, שהקרנות החדשות יזרימו ביקושים חדשים. לדעתה, ירכשו משקיעים בעיקר נכסים המוגרים כ"סקסיים", המושכרים לחברות גדולות ואמינות, בתשואה סבירה ובחוזים לטווח ארוך. המלאי של מבני תעשיה כולל כמה וכמה נכסים כאלו, אם כי אחד הטובים בהם, 33% בקרית הממשלה בחיפה, נמכר למגדל דקה לפני שהריט יצא לאוויר העולם.
היזם יעקב אנגל מעלה זווית חדשנית. הוא יציע לקרן ריט לרכוש ממנו חלק ממקבצי הדיור שבבעלותו. אנגל ל"גלובס": "יש לנו ביד ריט - 10 מקבצי דיור, ובהם 1,800 דירות, המושכרות למשרד הקליטה, שוכר טריפל A, בחוזים ל-10 שנים עם אופציה לעוד 10, בתשואה של 10%. המשקיעים יבקשו קודם כל לרכוש נכסים מעין אלו, ורק אחר כך נכסים עם שוכרים פחות מעולים. לאחר פירסום המלצות הוועדה, פנו אלי משקיעים מארה"ב ואנגליה, המגלים עניין. אמרתי להם שעוד מוקדם מדי, שאלו רק המלצות, ואין עדיין חוק".
ניל טרובוביץ ורפי אהרונסון מנהלים את עסקיה בישראל של חברת טרובוביץ-בלטנר מארה"ב. החברה פועלת להקמת קרן השקעות של עד 100 מיליון דולר, עם משקיעים חיצוניים, לרכישת נדל"ן בישראל. עתה יבדקו את האפשרות להקים את החברה כך, שתהנה מהקלות המס הצפויות של קרנות ריט. טרובוביץ ואהרונסון מעריכים, שקרנות מעין אלו יוכלו גם להיות חברות הניהול של חברות ביטוח, שהחלו באחרונה לרכוש נדל"ן בהיקף גדול.
טרורוביץ-בלטנר, בבעלות משפחות טרובוביץ, בלטנר, כהן, קולמן, קוק ואהרונסון, בונה כיום 300 דירות בצפון פ"ת. מנהליה מדגישים, שדירות אלו לא יוכלו להוות חלק מנכסיה של קרן ריט, כי אינן נכס מניב עם תשואה גבוהה. הערכה דומה מסרו ל"גלובס" יזמים אחרים בבניה למגורים.
קבוצת אי.די.בי-גנדן מציעה להתייחס לנושא בזהירות. רפי ביסקר, מנהל עיסקי הנדל"ן של הקבוצה: "יש לנו בנייני משרדים, למשל, באיזור ת"א והמרכז, שאפשר יהיה למכרם במסגרת קרנות ריט. לא נקבל החלטה לפני בדיקה יסודית של הנושא".
קרן פייר, בבעלות כ-20 משקיעים מישראל, ארה"ב וקנדה, פעילה זה 3 שנים כקרן נדל"ן, ורכשה נכסים בכ-40 מיליון דולר. המנכ"ל המשותף ואחד המשקיעים, שלמה גרופמן, מבהיר את ההבדלים בין שתי הקרנות: "המשקיעים בקרנות ריט רוכשים נכסים מניבים, ורווחיהם נובעים משכר דירה לטווח ארוך. קרן פייר רוכשת מגרשים, בונה למגורים, ורווחיה נובעים מעסקאות מיידיות של מכירת הדירות. קרנות ריט מרכזות משקיעים בינוניים, ובקרן פייר משקיעים גדולים, של 1.5 מיליון דולר לפחות כל אחד. אינני סבור שבשלב הנוכחי ניכנס להשקעה בקרן ריט" (ראה גם כתבות בעמ' 20).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.