בשנים האחרונות היו פרסומים רבים לגבי כניסת ענף הרכב בארץ לעידן חדש של תדלוק באמצעות גפ"מ (הגז המשמש לצריכה ביתית, לחימום ובישול וכן לצריכה תעשייתית), אך עושה רושם שהנושא מתקדם רק בחודשים האחרונים.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה את תוכנית המתאר המאפשרת הקמת תחנות תדלוק שיפעלו באמצעות גז; חברת המכוניות סובארו של גד זאבי הודיעה על תוכנית מקיפה של כניסה לענף.
בנוסף, הודיעה בשבוע שעבר דורגז על כוונתה להיכנס לתחום זה באופן אינטנסיבי. היא גם הודיעה על תחילתו של שיתוף פעולה אסטרטגי בנושא עם יבואנית סובארו, חברת יפנאוטו.
מדוע כדאי לתדלק בגז, ולא באמצעות בנזין, ולהשקיע כ-1,500 דולר בהתקנת מערכת המסבה את פעילות המנוע לצריכת גז? התדלוק בגז נחשב לנקי יותר מבחינה סביבתית ולזול יותר מבחינת הצרכן.
לדברי נשיא אלון-דור, דוד ויסמן, החברה כבר מנהלת מו"מ להכנסת לקוח גדול ראשון לתחום - ארגון הקניות הקיבוצי גרנות. המטרה היא להקים תחנות חצר לתדלוק בגז בתוך האתרים של ארגון גרנות.
בדצמבר 2003 השלים מכון התקנים תקן ישראלי חדש (5512) בנושא "מתקנים לתדלוק רכב בגפ"מ". התקן, שקיבל כבר את אישור הוועדה הטכנית, יפורסם בימים הקרובים ויאפשר התקנת מערכות תדלוק בתחנות ציבוריות וחצריות.
השימוש בגז אינו דורש כלי רכב ייעודיים, אלא התקנה של מערכת הסבה בכלי הרכב הקיימים. במסגרת הסבה זו, מותקן במכונית מיכל גז דחוס ומערכת הזרקת גז שפועלת במקביל למערכת הדלק הרגילה של המכונית.
לאחר ההסבה, יכול הנהג לבחור, באמצעות בורר, בין שימוש בבנזין לבין שימוש בגז. רכבים התומכים בשני סוגי אנרגיה מאפשרים לנהגים לעבור בקלות רבה מגז לדלק רגיל, ובכך להכפיל כמעט את טווח הנסיעה.
ויסמן צופה, כי השימוש בגז יגיע בתוך עשר שנים לכ-15% מכלי הרכב הממונעים, וזאת בנוסף לרכבי הסעה המונית, שיחוייבו ע"פ חוק לשימוש בגז לטובת איכות הסביבה.
לדברי מומחים בתחום, ביצועי רכב-גז, בהשוואה לרכבים המונעים בדלק רגיל, טובים יותר, מכיוון שהוא מונע באנרגיה בעלת אוקטן גבוה, המאפשרת הגדלת עוצמת המנוע ויעילותו, צריכת דלק נמוכה יותר, הפחתת בלאי המנוע, הפחתת הנחיצות בטיפול ותחזוקת המנוע.
שסתומי בטיחות חדשים מפסיקים מיידית את הגז במקרה של דליפה והמערכת אטומה לחלוטין בפני דליפה ואידוי גז. בנוסף, תדלוק רכב-גז נעשה במהירות גבוהה יותר לעומת רכב רגיל.
בערים הגדולות בארץ קיים כידוע צורך דחוף בפתרון בעיית זיהום האוויר. גזי הפליטה של רכבים המונעים בבנזין ובסולר הם מזהם האוויר המרכזי וגורמים למאות מקרי מוות מדי שנה.
לעומת זאת, השימוש בגפ"מ להנעת כלי רכב מפחית במידה רבה מאוד את זיהום האוויר. גם הזיהום המשני (דליפות) נמנע משום שהגז מאוחסן במיכלי פלדה אטומים עמידים לחדירה ולניקוב פי 20 ממיכלי בנזין או סולר.
השימוש בגפ"מ במקום דלק נוזלי יקטין גם את בעיית חלחול הדלקים בתחנות הדלק, ימנע בעיות של אדי דלק בתחנות ושיפורים אקולוגיים נוספים. יצוין, כי ליטר בנזין יקר ב-40% ממחירו של ליטר גפ"מ. לפי הערכות, התדלוק בגז יעלה 2.5 שקל לליטר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.