קבוצת אפריקה ישראל
, שבשליטת לב לבייב, ממשיכה להציף ערך לבעלי המניות. לאחר שהניבה תשואה של כ-130% למשקיעים בשנה האחרונה, פועלת אפריקה, הנסחרת בשווי של 840 מיליון דולר, להנפקת מניות חברה-בת, המאגדת את הנכסים המניבים של הקבוצה בארץ ובחו"ל.
עד שיבשילו התנאים להנפקה, מתכוונת החברה-הבת, אפריקה ישראל נכסים, לגייס בשבועות הקרובים 400 מיליון שקל בהנפקת אג"ח לגופים מוסדיים שדורגו AA מינוס ע"י חברת הדירוג מעלות. את ההנפקה יובילו חברות החיתום פועלים אי.בי.אי, לידר ולאומי ושות`.
מנכ"ל אפריקה ישראל, פיני כהן, מסר כי פיצול חברת הנכסים המניבים "נכון ניהולית ותפעולית, שכן הוא ישפר את יכולת המדידה של תוצאותיה ואת אפשרויות גיוס ההון באמצעותה. אפריקה ישראל ממשיכה לקדם את החזון של חברה רב לאומית המנהלת חטיבות עצמאיות.
כשננפיק את אפריקה נכסים בחציון הראשון של 2004, תהיה לנו עוד חטיבה נסחרת, לצדן של דניה סיבוס, מלונות אפריקה ישראל ופקר פלדה". כהן ציין, כי בניית הפרויקטים המניבים בידי החברה, מאפשרת לה לרשום אותם בעלות נמוכה יחסית בספריה ומגלמת פוטנציאל לרווחי הון גדולים בעתיד.
אפריקה נכסים מתכוונת להשתמש בתמורת האג"ח, לצורך קידום מטרות החברה ולפירעון אשראים שנטלה, ובכללם הלוואות בעלים. הדרוג לאג"ח מתבסס, בין היתר, על שמירה של מספר יחסים פיננסיים ועל התמקדות החברה בפעילות בתחום הנדל"ן המניב.
פעילות הנדל"ן המניב של אפריקה ישראל, מציינת מעלות, הסתכמה אשתקד בהכנסות של כ-180 מיליון שקל. במחצית הראשונה של 2003 היוותה פעילות זו 8.7% מהכנסות הקבוצה והניבה לה 37.7% מהרווח התפעולי.
בסוף דצמבר, ריכזה אפריקה ישראל את הנכסים המניבים בחברה המנפיקה, אפריקה נכסים, החולשת על 373 אלף מ"ר מושכרים ובבנייה, מתוכם כ-269 אלף מ"ר בארץ והיתרה בצ`כיה (53% משטח הנכסים בחו"ל), קנדה (28%), אנגליה (16%) והולנד (3%). סך עלות נכסי החברה מסתכם בכ-3 מיליארד שקל, כשני שלישים מסכום זה מהווה עלות הנכסים בארץ.
פרוייקט הדגל של החברה הוא ללא ספק קניון רמת אביב, המשתרע על שטח של כ-27 אלף מ"ר ומניב 36.7% מהכנסות החברה - 66 מיליון שקל בשנה. אפריקה נכסים מחזיקה 74% ממניות הקניון, כשיתרת המניות מתחלקת בין מגדל ואזורים. בקניון 18 אלף מ"ר חנויות, המושכרות במלואן, כשהפדיון למ"ר הוא 740 דולר לחודש, לדברי גורמים בישראל הפדיון הגבוה ביותר לקניון בישראל. יתרת שטחי הקניון מושכרים במלואם למשרדים.
נכסים בולטים נוספים של החברה הם פארק המדע בנס ציונה (כ-70 אלף מ"ר, 22.7% מהכנסות החברה) וקריית הממשלה בת"א (72 אלף מ"ר, 11.6% מההכנסות הצפויות בשנת 2005). כמו כן, בבעלות החברה מבני תעשיה ומשרדים ברחובות, לוד, יהוד, גני תקוה, מגדל העמק ובני ברק.
לאפריקה נכסים עתודות קרקע ובנייה גדולות, הכוללות כ-90 אלף מ"ר בפארק ויצמן בנס ציונה, 20 אלף מ"ר בבניין קונקורד בבני ברק, 7,000 מ"ר במגדל אפריקה בת"א וכ-16 דונם במגדל העמק. עיקר פעילות החברה בחו"ל מתבצעת בפראג, צ`כיה (המספקת כ-13.7% מהכנסות החברה).
להערכת מעלות , פעילותה של אפריקה נכסים משקפת מיצוב עסקי גבוה מהממוצע בענף, וזאת, בעיקר, בהתחשב בפיזור הפעילויות על פני סקטורים שונים בתחום הנדל"ן המניב; פיזור פעילויות בארץ ובחו"ל; היקף ומיקום הנכסים ; מיצוב גבוה של מרכזי קניות בארץ ובחו"ל ומיצוב מעל הממוצע של מרבית הנכסים המניבים; עתודות קרקע מאושרות לבנייה בהיקף רחב יחסית; שיעורי תפוסה גבוהים לאורך השנים (בממוצע 93% בשלוש השנים האחרונות); ושמירה על דמי שכירות גבוהים ביחס לתנאי השוק המקומיים במרבית הנכסים.
מנגד, גורמים שליליים המשפיעים על מיצובה העסקי של החברה הם בעיקר: המשבר שעובר תחום הנדל"ן המניב בארץ, המתבטא בירידה בשיעורי תפוסה ומחירי השכירות; מדיניות ייזום והתרחבות של החברה בחו"ל; שיעור גבוה של 53% מהכנסות החברה הנובע משלושה קניונים ומשרדים בשטחם (רמת אביב, סביונים אור יהודה ופאלאס פלורה בפראג) ו-22.7% מנכסים בפארק המדע ויצמן בנס ציונה; תלות גבוהה יחסית בלקוחות המשתייכים לענפי ההיי-טק והביוטכנולוגיה בפארקי תעשיה; והיות חלק ניכר מהפרויקטים נמצאים בשלב הייזום וטרום אכלוס.
מעלות מציינת, כי סה"כ הכנסותיה של אפריקה נכסים מדמי שכירות בארץ ומתזרימי מזומנים חופשיים בחו"ל (לאחר תשלום קרן וריבית עבור הלוואות נון-ריקורס) מסתכמות בכ-180 מיליון שקל לשנה. סכום זה צפוי לעלות לכ-244 מיליון שקל בשנת 2005, בעיקר בעקבות סיום הקמה והשכרת פרויקטים בארץ (קריית הממשלה בתל-אביב ושלב ג` בפארק רחובות (שיניבו כ-30 מיליון שקל), משרדים בפאלאס פלורה בפראג, שצפויים להניב כ-10 מיליון שקל ושני פרויקטים בטורונטו, שיניבו 18 מיליון שקל בשנה.
ההכנסות מנכסים בארץ מהוות נכון להיום 86% מהכנסות החברה, ושיעור זה צפוי לרדת בשנת 2005 לכ-78%. פעילות החברה בחו"ל מקזזת, במידת מה, את התלות שלה בנדל"ן המניב המקומי, בשל פיזור סיכונים ופעילויות. להערכת מעלות, האיזון היחסי של גורמי הביקוש וההיצע בשוק הנדל"ן המניב בצ`כיה בשנים האחרונות, כמו גם הסביבה המאקרו כלכלית והתחזיות החיובית לגבי כניסתה של צ`כיה לאיחוד האירופי בשנת 2004, מקטינות את הסיכון הענפי הכללי של החברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.