הריבית בברזיל נשארה 16.5%; האיתות של הבנק המרכזי: האינפלציה יעד מס' 1

הצמיחה בברזיל היתה אשתקד כמעט אפסית; יעד האינפלציה של ממשלת ברזיל לשנה זו הוא 5.5%

הבנק המרכזי של ברזיל הותיר אתמול (ד') במפתיע את הריבית המוניטרית במשק ללא שינוי מדצמבר, 16.5%, וקטע בכך רצף של שבעה חודשי הפחתת ריבית, על רקע העלייה באינפלציה במשק. כלכלנים צפו הפחתה של חצי נקודת אחוז בריבית.

בהודעתו אחרי פגישת המועצה המוניטרית שלו, מסר הבנק המרכזי שהוא מעוניין בפסק זמן כדי למדוד את השפעת הפחתות הריבית הקודמות על הצמיחה הכלכלית והאינפלציה. מאז יוני הפחית הבנק את הריבית קצרת-המועד בשיעור מצטבר של 10 נקודות אחוז.

מדד המחירים באזור סאו פאולו עלה ב-0.7% ממחצית דצמבר עד מחצית ינואר, לעומת עליה של 0.4% בחודש הקודם, על פי המכון למחקר כלכלי באוניברסיטת סאו פאולו, וזו, כנראה, הסיבה לפסק הזמן שנטל הבנק המרכזי בהפחתת הריבית.

"אם היו למישהו ספקות לגבי יעד המדיניות של הבנק המרכזי, כעת ברור שהיעד העיקרי שלו הוא לעמוד ביעד האינפלציה", הגיב מריו מסקיטה, כלכלן ראשי בשלוחת בנק ABN Amro בברזיל.

יעד האינפלציה של ממשלת ברזיל לשנה זו הוא 5.5%, בעוד את שנת 2003 סיימה ברזיל עם אינפלציה בשיעור 9.3%. כלכלת ברזיל התכווצה ברבעון השני וברבעון השלישי של 2003.

אומדן הצמיחה הממשלתי ב-2003 נמוך מ-1%, וסקר כלכלנים שערך הבנק המרכזי בשבוע שעבר העלה שהם מעריכים שהצמיחה אשתקד הסתכמה ב-0.1% ואף פחות מכך. מדובר על הצמיחה האיטית ביותר מאז 1992.

האינפלציה בברזיל ירדה משיא של שבע שנים, 17.2%, שנרשם במאי 2003, אחרי שהנשיא החדש, אינסיו לולה דה סילבה, הצליח להעביר באסיפה הלאומית חבילת קיצוצי הוצאה במגזר הציבורי ובשלטון המחוזי.

ההצלחה הזו, שבאה בהפתעה גמורה לרבים, גרמה לייסוף בשער הריאל הברזילאי, שהפחית את מחירי מוצרי היבוא.

הריאל התחזק ב-20% מול הדולר האמריקני ב-12 החודשים האחרונים. אמש נסחר הריאל בניו יורק ב-2.84 ריאל לדולר.