האוצר וחברת החשמל במו"מ מתקדם לאישור הקמת מתקן ההתפלה בחדרה

גורמים בחברת החשמל ובמשק המים עדיין ספקנים באשר לרצינות כוונת האוצר לפרסם את המכרז

משרד האוצר וחברת החשמל נמצאים בשלבים מתקדמים של מו"מ לאישור ההסכם שיאפשר את הקמת מתקן ההתפלה באתר אורות רבין בחדרה.

אישור ההסכם יאפשר לאוצר לפרסם את מכרז ההתפלה לייצור 50 מיליון מ"ק מים.

למרות התקדמות המו"מ, מביעים גורמים בחברת החשמל וגורמים במשק המים ספקות באשר לרצינות כוונת האוצר לפרסם את המכרז, ומביעים חשש שמדובר בעוד מו"מ שנועד להיכשל. לדעת הגורמים, גם חתימת ההסכם אינה מבטיחה את הקמת המתקן.

יצוין, שהמדינה ניהלה מו"מ מספר פעמים עם חברת החשמל לקבל לידיה שטח עליו יוקם מתקן ההתפלה. בפעם הראשונה פנה ראש הממשלה, אריאל שרון, להנהלת חברת החשמל, וביקש לקבל שטח למטרת הקמת המתקן.

במקביל הודיע האוצר, שהוא מבקש להכניס לחוזה סעיף, לפיו בשל שינוי הייעוד הקרקע עוברת למדינה, ולכך חברת החשמל לא הסכימה. בתגובה, החלה המדינה לנהל מו"מ עם קיסריה, בתמיכת משרד ראש הממשלה, על הקמתה המתקן בתחומה, אך נתקלה בהתנגדות הארגונים הירוקים ובהתנגדות המועצה הארצית לתכנון ובנייה.

לפני מספר חודשים התנהל שוב מו"מ, אך גם הוא הופסק. לדברי גורמים בחברת החשמל, בשבועות האחרונים קיבל המו"מ תנופה מחודשת.

על-פי ההסכם המתגבש, יחתום היזם הפרטי שיזכה במכרז ההתפלה, על חוזה עם המדינה ועם חברת החשמל, במסגרתו ישלם לחברת החשמל בעבור הקרקע ובעבור השירותים שיקבל, ביניהם אנרגיה, מים חמים ושמירה.

לדברי גורמים במשק המים, למתקן בחדרה יש חשיבות כלכלית ואסטרטגית רבה, שכן ממנו ניתן יהיה לספק מים למרכז הארץ, ובעת הצורך אף לספק מים לרשות הפלשתינית ולירדנים. גם עלות השינוע תהיה נמוכה יותר, שכן ניתן יהיה להוסיפם לצינורות המוביל, בשעה שאת המים שיותפלו באשקלון יש להזרים בכיוון ההפוך.

לדעת הגורמים, קיימת חשיבות רבה גם בהקמת המתקן באשדוד, ממנו ניתן יהיה להזרים מים לירושלים, וזאת בניגוד לדעת האוצר, לפיה אין צורך בתוספת מים לעיר לפני 2020.

יצוין, שלמרות החלטת הממשלה להוסיף 400 מיליון מ"ק מים למשק, לפי שעה מוקם מתקן התפלה אחד באשקלון, לייצור 100 מיליון מ"ק. הקמת יתר המתקנים מתעכבת בשל קשיי הזוכים להשיג מימון, אך גם בשל סירוב האוצר לאשר לזוכים במכרזים להגדיל את כמות המים, כדי לשפר את רווחיות המתקנים.