התאוששות איטית צפויה בשנת 2004 בשוקי המשרדים ברחבי ארה"ב, כך מעריכים כלכלני חברת ברוקראג' הנדל"ן הבינלאומית Cushman & Wakefield, בסקירה חדשה שפרסמו בשבוע שעבר.
"אנחנו מתחילים לראות שינויים קלים במגמות בשוק, בעיקר במרכזי העסקים הראשיים", ציינה מריה סיקולה, מנהלת המחקר של החברה.
שוקי המשרדים הציגו שיפורים קלים במהלך הרבעון הרביעי של שנת 2003, שיעור הנכסים הפנויים ירד.
עיקר השיפור נרשם דווקא במרכזים הפיננסיים בערים, ואילו בפרברים השינוי היה מתון יותר. להערכת כלכלני החברה, השיפור המהותי בפרברים יחול לא לפני שנת 2005.
היקפי השטחים המושכרים בשכירות משנה ממשיכים להצטמצם. היקף הנכסים המושכרים בשכירות משנה ברחבי ארה"ב מסתכם בכ-18% מסך ההיצע, וכיום זהו ההיקף הנמוך ביותר מאז שנת 2001.
אז נרשמו כ-108 מיליון רגל רבועה של שטחים המושכרים בשכירות משנה. שיעור הנכסים הפנויים באיזורי הדאון טאון עומד כיום על 15.2%, ואילו בפרברי הערים הוא עומד על שיעור ממוצע של 20.8%.
כמו כן, הנתונים הללו משקפים ירידה לעומת הרבעון השלישי של השנה, אז נרשמו שיעור נכסים פנויים של 15.5% ו-21.2% בהתאמה.
על פי הערכות, חלק מהשווקים החמים בשנת 2004 יהיו איזור המיד-טאון במנהטן, פילדלפיה, פורטלנד וושינגטון הבירה. האחרונה, היא העיר היחידה השומרת על שיעור נכסים פנויים חד ספרתי של 8%, לעומת הערים האחרות בארה"ב המציגות שיעור ממוצע של 11.9%.
ברבעון האחרון של שנת 2003, הביקוש הגבוה ביותר נרשם בבירה האמריקנית, דרום קליפורניה, ודרום פלורידה.
הביקוש הנמוך ביותר נרשם במפרץ סן פרנסיסקו, דנבר, דאלאס, סיאטל וסן חוזה, זאת בעקבות המשך ההתאוששות האיטית של סקטור הטכנולוגיה במדינה. ניו יורק, בוסטון ופילדלפיה ממשיכות לשמור על יציבות.
מחירי השכירות בסקטור המשרדים נותרו נמוכים יחסית עם רמות מחירים נמוכות בכ-15%-20% לעומת רמות השיא באמצע שנת 2000.
היקף התחלות הבנייה וסיומי הפרויקטים, ממשיכים להתכווץ, ובכך משפרים את שיעור הנכסים הפנויים, בעיקר באיזורי הדאון-טאון.
היקפי סיום פרויקטים למשרדים במהלך 2003 הסתכמו ב-27.4 מיליון רגל רבועה בהשוואה ל-50.2 מיליון רגל רבועה בשנת 2002. בממוצע, כ-60%-75% מהנכסים מושכרים עוד בטרם הסתיימו העבודות.
היקף העבודות בבנייה הסתכם ב-35.1 מיליון רגל רבועה, המתחלקים שווה בשווה בין דאון טאון לפרברים. על פי הערכות, במהלך שנת 2004 יתווספו 23 מיליון רגל רבועה לשוק, ובשנת 2005 יתווספו על פי הערכות כ-10.5 מיליון בלבד.
נתונים אלה מתווספים לנתונים המתפרסמים כמעט מדי שבוע בחודש האחרון לגבי האופטימיות בשוק המגורים לקראת שנת 2004.
שני המרכיבים שידחפו את השוק האמריקני, על פי בנק המשכנתאות האמריקני, פרדי מק, הם הגידול בהכנסה הביתית הפנויה, וריבית המשכנתאות הנמוכה.
לדבריו, היקף מכירות הבתים ופעילות הבנייה בשוק ירשמו האטה לעומת שיאי שנת 2003, אך עדיין יציגו ערכים גבוהים היסטורית.
בשנת 2004 היקף התחלות הבנייה צפוי לרדת בשיעור של כ-5% לעומת שנת 2003, אז נרשמו 1.75 מיליון התחלות בנייה ברחבי המדינה.
המכירות של בתים חדשים ובתים יד שנייה ירדו בשיעור קל של 3% להיקף של 6.98 מיליון יח"ד. בשבוע שעבר פורסמו נתוני האבטלה בארה"ב לחודש דצמבר, והפעם ירד שיעור האבטלה לרמה של 5.7%, לעומת 5.9% בחודש נובמבר, שבמהלכו ירד הנתון לראשונה מתחת לרף 6%. הירידה באה בעיקר עקב הפסקת חיפושי העבודה של 309 אלף אמריקנים, כך לפי הממשל האמריקני.
בעוד הפעילות בשוק המגורים תמשיך לשמור על יציבותה, הפעילות בשוק המשכנתאות תצנח בצורה חדה אחרי הבום הגדול של מיחזור המשכנתאות אותו חווה השוק האמריקני בהיקף שיא של 3.7 טריליון דולר, מעריכים כלכלני הבנק.
שוק המשכנתאות צפוי לרשום היקף פעילות של 2.2 טריליון דולר בשנת 2004, שהם ירידה של כ-40% לעומת אשתקד.
מיחזור המשכנתאות כחלק יחסי מכלל הפעילות, עשוי להצטמצם לכ-37%, לעומת 50% מהיקף המחזור בשנת 2003.
עובדה נוספת היא, כי שינוי קל במדיניות המוניטרית של הפדרל ריזרב עשוי להקפיץ את רמות הריבית חזרה למעלה, ולכך צריך לשים לב. ריבית המשכנתאות ל-30 שנה תנוע ככל הנראה סביב 6%, לעומת רמה של 5.85% כיום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.