דו"ח ביקושים שהוכן עבור בנק פועלים ולאומי קובע, כי התנועה בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים (הקו הראשון) תהיה נמוכה באופן משמעותי מהתחזיות שקבעה המדינה והזכיין, סיטי פס.
הדו"ח שהוכן על-ידי החברה האנגלית STEER DAVIS, מניח, כי השפעת האינתיפאדה בירושלים תמשך למעלה מחמש שנים ותקטין מאוד את כמות הנוסעים.
גורם בפרויקט אמר ל"גלובס", כי: "הנתונים שופכים אור חדש על הפרויקט, הפרויקט נמצא בנקודה קריטית, מאוד רגישה. יש אפשרות שהפרויקט לא יקום".
גורם אחר אמר, כי "הפרויקט יקום ויהיה מה, לא נשקפת סכנה. גם אם הזכיין יברח, המדינה תקים את הפרויקט בעצמה. סיטי פס והבנקים נמצאים ערב הסגירה הפיננסית. כל צד רוצה לשפר עמדות והבנק רוצה להגדיל את העמלות שלו - על יסוד דו"ח שמרני".
לטענת גורמים בפרויקט, על רקע הדו"ח, התגלעה מחלוקת חריפה עד כדי כך שקבוצת פולאר השקעות, הביעה רצון לצאת מהפרויקט. מעורבים נוספים בפרויקט משדרים "עסקים כרגיל".
בסיטי פס אומרים, כי מדובר במו"מ מקובל שמתנהל מול פועלים ולאומי. לטענתם, הדו"ח שהוכן על-ידי חברה זרה מאוד נוח לבנק. "הבנק ינסה להגדיל עמלות ולדרוש ערבויות גבוהות יותר. זה תרגיל ידוע ומוכר ערב סגירה פיננסית", אמרו.
סיטי פס והבנקים חתמו לאחרונה על מסמך הבנות, שמהווה את התשתית להסכם הליווי. בסיטי פס מעריכים כי עד מארס-אפריל 2004 יחתם הסכם המימון.
סיטי פס התקשתה לעמוד במימון הנדרש - 280 מיליון דולר בהלוואה לטווח קצר ו-100 מיליון דולר בהלוואה לטווח ארוך, לפרויקט הקו הראשון. המימון נדרש להקמת המסילות, לקניית ציוד, לבניית מוסך ולהפעלת הרכבת.
לאור הקשיים שינתה המדינה את תנאי התשלום - מענק ההקמה של 1.4 מיליארד שקל ישולם בתשלומים ולא בתשלום אחד בתום ההקמה. עד עתה השקיעה המדינה מעל 800 מיליון שקל בהעתקת תשתיות מתוואי הרכבת.
המועד המקורי להסכם הפיננסי נקבע לאוגוסט 2003, אך מאז ביקשה סיטי פס מספר הארכות.
הקו הראשון של הרכבת הקלה, שאורכו 13.8 ק"מ, מתחיל מפסגת זאב בצפון ירושלים, דרך כביש 1, רחוב יפו, דרך הכניסה לעיר ועד להר הרצל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.