איטליה: 19 פרוייקטים לשיקום תשתיות כבר "על האש"

7 פרוייקטים כבר אושרו ונמצאים בשלבים שונים של בנייה, בהם שיפורים במסילות הרכבת בין מילאנו, טורינו וורונה. תחילת בנייתו של גשר סיציליה צפויה ל-2005

ג'יאקומו אנדרונאקו מספר כי זמן העברת משלוח חקלאי מהאי סיציליה לצפון איטליה יכול להצטמצם ברבע, לו רק היה גשר, המקשר את האי עם היבשה.

בינתיים, זמן ההגעה של מטען הפירות אשר הוא מגדל, אורך יומיים עד הגעתו לווארונה בצפון, כאשר בדרך הוא עובר במעבורת מהעיר מסינה, ומשם ממשיך בדרכים עקלקלות לאורך איטליה.

"גשר המתחבר לאוטוסטרדה שתוביל לצפון המדינה, יביא לחסכון אמיתי בזמן", אומר אנדרונאקו - ראש אגף הלוגיסטיקה של איגוד חקלאי סיציליה. אנחנו מאבדים שעתיים רק בזמן המעבר מהאי ליבשה. אם היה גשר הייתי משלם את מחיר הכרטיס ומגיע לצד השני בתוך 10 דקות."

לאחרונה נראה כי גובר הסיכוי שתוך מספר שנים יחזה אנדרונאקו במשאלתו מתגשמת. זאת במידה והממשלה האיטלקית תקיים את הבטחתה לבנות את הגשר השנוי במחלוקת. על פי התכנון, גובה הגשר יעלה על גובהו של מגדל אייפל בפאריז, והוא ישתרע לאורך 3.3 ק"מ - פי שלושה מגשר הזהב בסן פרנסיסקו.

התוכנית לבנייתו של הגשר היא רק אחת מתוך 19 פרוייקטים "על האש" לשיקום תשתיות באיטליה.

איטליה מסתמכת על רשת כבישים ורכבות שנבנו בשנות ה-60. ב-2001 הודיעה הממשלה כי תשקיע בעשור הבא 125 מיליארד אירו ב-19 פרוייקטים של כבישים ורכבות בדרום המדינה, ובמערכת מנהרות בצפון.

"בשנות ה-70 נהנתה איטליה מרשתות כבישים ורכבות, שנחשבו למובילות באירופה.

סדרה של משגים היסטוריים הובילו לכך שבמשך 20 שנה לא הושקעו משאבים בשיפור התחבורה במדינה", מסכם שר התחבורה האיטלקי, פייטרו לונארדי.

"התוכניות החדשות באות לתקן מצב זה. אני צופה כי עד סוף 2004 יושקעו 24 מיליארד אירו בפרוייקטים הנ"ל."

רבים טוענים כי שיפורים במעברי הגבול בהרי האלפים חיוניים יותר. "אם מעברי הגבול בהרי האלפים חסומים, איטליה הופכת לאי, והיא אינה יכולה להתחרות בצורה אפקטיבית בשום שוק אירופאי", אמר גיא וויליס, דובר האיגוד הבין לאומי לענייני תחבורה.

שבעה מתוך 19 הפרוייקטים כבר אושרו, ונמצאים בשלבים שונים של בנייה, בהם שיפורים במסילות הרכבת בין מילאנו, טורינו וורונה. תחילת בנייתו של גשר סיציליה צפויה ל-2005.

בפגישת מנהיגי אירופה בדצמבר האחרון, הוחלט לכלול תוכניות לחציבת מנהרות בהרי האלפים, שיחברו את איטליה לצרפת ואוסטריה, ברשימת הפרוייקטים המעודפים לעידוד צמיחה של האיחוד האירופי, ואושר לשם כך תקציב של 62 מיליארד אירו, שיתפרס על פני שלוש שנים.

גשר סיציליה לא נכלל ברשימה זו. הארגונים הירוקים המתנגדים לפרוייקט מביעים ספק לגבי הוצאתו של הפרוייקט לפועל.

"מי שחושב כי גשר סיציליה ייבנה ללא תמיכה כספית של האיחוד האירופי אינו יודע מה הוא מדבר", טוענת מוניקה פראסוני, נשיאה בפועל של המפלגה הירוקה בפרלמנט האירופי. מחסום נוסף שעומד בפני הוצאתו לפועל של הפרוייקט הוא דו"ח גיאולוגי, הקובע כי שני קצותיו של הגשר אמורים להיבנות באזורי פעילות סייסמית מוגברת.

הגיאולוגים מעלים ספקות לגבי יכולתו של הגשר לעמוד ברעש שפקד את האזור ב-,1908 אשר הביא למותם של 87,000 בני אדם, והחריב את העיר מסינה.

החברה האחראית על ביצואו של הפרוייקט טוענת כי המבחנים שערכה הראו כי הבנייה בטוחה, ויכולה לעמוד בתנאים המיוחדים של האזור.