משרד האוצר מתחיל להתקפל: יחזיר לרשויות 400 מיליון ש' במענקי האיזון

רשויות בעלות גירעון מצטבר של יותר מ-50% ייכנסו להסדר נושים * ברשויות מתנגדים להצעה

משרד האוצר מתחיל "להתקפל" מול הרשויות, כך עולה מההסכמות שהושגו הבוקר (א') בין שר האוצר, בנימין נתניהו, לבין שר הפנים, אברהם פורז. על פי הסיכום בין השניים, האוצר יחזיר לתקציב הרשויות 400 מיליון שקל ממענקי האיזון, שבוטלו בתקציב 2004. סיכום זה אושר על ידי הממשלה.

ראשי הרשויות המקומיות דחו היום את החלטת הממשלה בעניין. 120 ראשי רשויות שהשתתפו בכינוס חירום החליטו פה אחד, כי בימים הקרובים יוחרפו צעדי הרשויות בהתאם להחלטות שיתקבלו מחר (ב') בישיבת מטה המאבק (ראו ידיעה נפרדת).

עוד עולה מהחלטת הממשלה שהתקבלה היום, כי משרד האוצר את רף המינימום לקבלת מענק איזון מרשויות בנות 5,000 תושבים ל-4,000 תושבים ושגירעונן המצטבר גדול מ-17.5%.

כמו כן הוחלט לראשונה ליישם הסדרי נושים בעניינן של רשויות מקומיות. הרשויות שיכנסו להסדר כזה יהיו כאלה שמחזיקות בגירעון מצטבר גדול מ-50% ויותר מ-17.5% גירעון שוטף מההכנסה השנתית. בנוסף יוכל שר הפנים, באישור שר המשפטים, להמליץ על ועדת חקירה על תפקוד המועצה שנכנסה להסדר נושים.

סכום זה בא בנוסף להזרמת 1.5 מיליארד שקל, שהציע משרד האוצר להעביר לרשויות במשך שלוש שנים, במסגרת תוכנית ההבראה שגיבש להן.

בפגישתם הבוקר סוכם עוד, כי יוקם צוות מיוחד בראשותו של פורז ובהשתתפות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, הממונה על התקציבים באוצר, אורי יוגב, מנכ"ל משרד הפנים גדעון ברלב. הצוות יחליט על חלוקת ה-1.5 מיליארד שקל.

השר במשרד האוצר מאיר שטרית לא ישתתף בצוות בניגוד למה שהוצע תחילה.

גורמים בכירים באוצר ובממשלה אמרו ל"גלובס", כי ההחלטה הייתה צפויה וכי לא היה הגיון לקצץ במענקי האיזון מלכתחילה. בשלטון המקומי אמרו, כי הם "מבולבלים ממדיניות הזיגזג של משרדי האוצר והפנים".

נתניהו הודיע היום בישיבת הממשלה, כי יקצה השבוע עוד 50 מיליון שקל לרשויות המקומיות הגירעוניות, לצורך תשלום משכורות לעובדים. סכום זה יצטרף ל-100 מיליון שקל שהאוצר הזרים עד כה לרשויות.

נתניהו אמר, כי סכום זה יועבר רק אם יגיע ישירות לעובדים ולא יעוקל על ידי הרשויות לדברים אחרים. שר האוצר הבהיר עוד, כי הכסף לתשלום המשכורות הוא מקדמה על חשבון הסיוע המיוחד ויקוזז מתוכנית הסיוע הכוללת עליה תחליט הממשלה.

לדברי ראש הממשלה, אריאל שרון, מדובר באחד ההסכמים המורכבים והסבוכים ביותר לביצוע שראה והוא לגמרי לא שקט מכולת הביצוע שלהם. מדברי שרון ניתן היה להבין, כי אינו שבע רצון מיכולת הפיקוח והבקרה ברשויות המקומיות בכלל ובמשרד הפנים בפרט בשנים האחרונות.

בישיבת הממשלה נדונו הבוקר שתי הצעות לפתרון המשבר ברשויות. האחת של האוצר והשנייה של השלטון המקומי.

בפתח הישיבה אמר יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, כי "שר האוצר הבטיח בתוכניתו לחסל את הרשויות המקומיות בישראל. הבעיה של שר האוצר היא שהצלחתו עלולה לגלות את האמת, הרשויות מימנו כל השנים שירותים שהממשלה חייבת בהם, כל השאר הוא דמגוגיה".

במסגרת תוכנית האוצר הוצעה הקטנת הקיצוץ בתקציבי הרשויות המקומיות והחזרת חלק ממענקי האיזון, בכפוף להתייעלות. צעדי ההתייעלות יכללו, בין היתר, איחוד רשויות, שלפי האוצר עשוי להביא לחיסכון של עד 800 מליון שקל.

האוצר גם הציע לקצץ במשכורות ברשויות והסדר מיוחד בין הבנקים לרשויות המקומיות, לפריסה מחדש של החובות וההלוואות. על פי ההצעה, כל רשות תקבל פתרון ספציפי וכן יוצע פתרון מבני לשלטון המקומי בכלל. כמו כן מוצעים שינויים מבניים בשלטון המקומי, שיכללו, בין היתר, שינוי גבולות מוניציפאליים של רשויות וחלוקת הכנסות בין הרשויות המקומיות. כן מוצע לאחד רשויות קטנות, הכוללות עד 5,000 תושבים. בנושא הארנונה מציע האוצר "לישר קו" בכל הקשור לפטורים, הנחות ושיטת חיוב אחידה.

במרכז השלטון המקומי אמרו בתגובה, כי "הצעת האוצר לא שווה את הנייר עליו היא כתובה". הצעתם כוללת בין היתר, החזרת 4.2 מיליארד שקל שקיצץ האוצר מתקציבי הרשויות. לחילופין, יציעו ראשי הרשויות שהממשלה תממן בעצמה את שירותי החינוך והרווחה לתושבים.

בנוסף, הציעו בשלטון המקומי, להחזיר את הקיצוץ במענקי האיזון שנעשה במשך השנתיים ועומד על 1.92 מיליארד שקל; להקצות תקציב פיתוח בהיקף של 600 מיליון שקל ועוד 500 מיליון שקל בהרשאה להתחייב לשנת 2004.

עוד מציעים בשלטון המדיני להעביר סכום של 500 מיליון שקל לצורכי תוכנית הבראה בשנת 2004 וסכום זהה עבור תוכניות הבראה בשנים 2005 ו-2006; החזר של 500 מיליון שקל לתקציב החינוך ברשויות; ביטול הקיצוץ בתקציב הרווחה ברשויות, העומד על 178 מיליון שקל.