"הרשות המקומית היהודית שמצבה הכספי הוא הגרוע ביותר בארץ, נמצאת במצב טוב בהרבה ממצבה הכספי של כל רשות מקומית ערבית בישראל". כך אמר ל"גלובס" עבד ענבתאוי, מנכ"ל ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל וועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות. היום (א') בבוקר השתתפו ראשי הרשויות הערביים בהפגנה של כלל השלטון המקומי נגד תוכנית האוצר.
לדברי ענבתאוי, 35 רשויות מקומיות ערביות אינן משלמות לעובדיהן משכורות מזה תקופה שבין חודש ל-14 חודשים. סך הגירעונות המצטברים של 62 הרשויות המקומיות הערביות החברות בוועד הרשויות המקומיות הוא 2 מיליארד שקל.
"קיצוץ מענקי האיזון, שמגיע בחלק מהרשויות לעד 50%, מהווה מכת מוות לשלטון המקומי במגזר הערבי, שנשען על מענקי האיזון במידה רבה, בניגוד לרשות המקומית במגזר היהודי, היכולה להסתמך גם על גביית ארנונה מאיזורי תעשייה ומסחר", אומר ענבתאוי.
דוגמה למצב הקשה של הרשויות המקומיות הערביות מהווה היישוב עין-מאהל, בו עומד שיעור האבטלה על 27%. ראש המועצה, מחמוד אבו-ליל, אמר ל"גלובס", כי המועצה המקומית נמצאת על סף קריסה וכבר שבעה חודשים לא שולמו משכורות ל-70 העובדים. המועצה נמצאת בגירעון מצטבר של 14 מיליון שקל. מלבד זאת, רובץ עליה נטל חובות של 17 מיליון שקל בהלוואות לטווח ארוך. מענק האיזון, שהסתכם ב-2003 ב-12 מיליון שקל, קוצץ ל-7.5 מיליון.
לדברי ראש היחידה הכלכלית חברתית במרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, אמין פארס, הגורם העיקרי לצבירת הגירעונות ברשויות הערביות הוא המחסור לאורך שנים בתקציבי פיתוח. "הצורך לגרור כספים מהתקציב הרגיל למטרות פיתוח בנוסף למחסור בהכנסות העצמיות יצר צורך מתמיד בלקיחת הלוואות", אמר פארס.
"לאחרונה התפרסמו נתונים חדשים לגבי הדירוג הסוציו-אקונומי של היישובים בארץ, מהם עולה כי כל היישובים הערבים מצויים בארבע האשכולות הנמוכים. אנו מוכנים לתוכנית הבראה כוללת אולם דורשים להתייחס למצב הסוציו-אקונומי של היישובים הערבים כבסיס", מסכם ענבתאוי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.