הבנקים בדרום קוריאה חוששים מגל עצום של מימושי משכנתאות

בשיא העליות במחירי הנדל"ן ניתנו הלוואות בגובה 80% משווי הדירות המשועבדות; כיום עומדות לפירעון משכנתאות בגובה 22 מיליארד דולר, בשוק הסובל ממצוקת אשראי ומזומנים

הבנקים בדרום קוריאה מכים על חטא: אחרי שהתחרו ביניהם בעוצמה בשנת 2001 על מתן הלוואות לציבור תמורת שיעבוד דירות הלווים, הם נאבקים כעת במניעת גל של פיגורים בהחזר ההלוואות, ואי יכולת הלווים להחזירן. בשנת 2001, בשיאן של העליות החדות במחירי הנדל"ן והתאוששות מלאה מהמשבר הפיננסי של 1998, "רדפו" הבנקים אחרי ה"מתעשרים" החדשים, והציעו הלוואות מפתות תמורת שיעבוד נכסיהם.

מרבית ההלוואות ניתנו לתקופה של 3 שנים, וכעת מגיע זמן פירעונן - ומסתבר שלא פשוט לבנקים לקבל את כספם בחזרה.

את היקף התופעה וחומרתה אפשר להבין מהנתונים הבאים: 50% מסך היקף ההלוואות למגזר משקי הבית שמועד פרעונן הגיע או קרוב הן מסוג זה (משעבדות דירות לתקופה של כ-3 שנים), כמו גם 80% מסך ההלוואות שבהן שועבדו דירות כבטחונות.

נוצרה בעיה: איך פורעים הלוואה, שגובהה גבוה או אפילו רק קרוב לשווי השעבוד? הבנקים לא עמדו מנגד: בעוד שבשנת 2001 יכלו משקי הבית ללוות עד 80% מערך דירותיהם תמורת שיעבודן, וב-2003 קיצצו הבנקים את השיעור ל-50% לכל היותר. זאת, בתגובה לצעדים חריפים שנקטה הממשלה כדי לעצור את הספקולנטיות בענף הנדל"ן. השפעתו של גל מימושי משכנתאות עלולה להיות חמורה ביותר, ותלווה בירידת מחירי הנכסים שתוביל שוב להגדלת הפער בין גובה ההלוואה לשווי הנכס המשועבד.

לווים רבים שמועד פרעון הלוואתם מגיע השנה, ויבקשו למחזר את ההלוואה - יאלצו להתאימה לרגולציה החדשה, ויורשו ללוות רק עד 50% משווי השעבוד. הדבר עלול להגביר את מצוקת המזומנים, שהביאה רק באחרונה להתרסקות חברת כרטיסי האשראי הגדולה בקוריאה, LG קארד.

לפי מקורות בענף הבנקאות, סך ההלוואות שלוו משקי הבית כנגד שעבוד נדל"ן עומד על 26.7 טריליון וון - שהם 22.6 מיליארד דולר. מרביתן נלקחו ב-2001 לתקופה של 3 שנים. בנק קוקמין הציע פתרון: לחדש את ההלוואה - אך הפעם לטווח ארוך של 20 שנה לפחות, תוך העלאת שיעור הריבית ב-1%-0.5% (כמה היו גובים בישראל?...). בתרגום להלוואה ממוצעת, בגובה של כ-35 אלף דולר, יגדל התשלום החודשי לריבית בעד 15 דולר לחודש, עם הפריסה ארוכת הטווח. לווים שהלוואתם עולה על פי 2.5 ממשכורתם השנתית יוסיפו עוד שלושה פרומיל של ריבית לשנה. בנקים נוספים שוקלים צעדים דומים.