לאחר מחלוקות ועיכובים ממושכים, נחתם היום (ה') ההסכם המאפשר להקים את פרויקט ההולכה הימי של הגז הטבעי, בהשקעה של 200-150 מיליון דולר.
סיום המחלוקות
עיקר המחלוקות היה בין החשב הכללי במשרד האוצר, ירון זליכה, לבין חברת החשמל, שתקים את מערכת ההולכה כקבלנית מבצעת, באמצעות קבלני משנה, זרים וישראליים. לאחר מכן, תמסור חברת החשמל את הפרויקט למדינה. ההסכם נחתם בין משרד התשתיות לבין משרד האוצר.
שר התשתיות, יוסף פריצקי, הוא זה שהביא לסיום המחלוקות בין חברת החשמל לבין זליכה. ביולי 2003 החליטה הממשלה, בעקבות כשלון המכרז ליזמים פרטיים, כי חברת החשמל תקים בעצמה את פרויקט הולכת הגז הימי אל תחנות הכוח שלה. אך זאת, בתנאי שחברת החשמל לא תהיה הבעלים של הצנרת, כדי להימנע מבעלויות צולבות בענף הגז הטבעי.
מערכת ההולכה הימית תוליך גז משדות הגז הטבעי של ים תטיס, מול חופי אשקלון, אל תחנת הכוח רדינג שבת"א, וכן אל נקודת מוצא באיזור עתלית, לכיוון היבשה, אל אתר תחנות הכוח חגית, שליד יוקנעם.
על-פי ההסכם, חברת החשמל תממן את ההקמה מהמקורות הכספיים שלה, והתמורה תתקבל מתעריף ההולכה. המערכת מתוכננת לקום עד דצמבר 2004. עם השלמת המערכת, 30% מייצור החשמל של ישראל ייעשה באמצעות גז טבעי. בהמשך יבוצעו חיבורים יבשתיים לאיזור התעשייה בחדרה ולפלמחים. מדובר על השלמת העבודה בתוך שלושה חודשים בלבד.
הגז זול
לדברי פריצקי, "סיכום זה הוא איתות של משרד התשתיות להחדרת השימוש בגז טבעי למשק האנרגיה. הגז זול, מעודד צמיחה ותחרות, וידידותי לסביבה".
"גלובס" פירסם לפני חודשיים, כי פרץ עימות חריף בין זליכה, לבין ראשי חברת החשמל, ובראשם יו"ר הדירקטוריון, אלי לנדאו. זאת, על רקע דרישת זליכה להקפיא מכרז של חברת החשמל ב-40 מיליון דולר, להקמת צנרת הגז הטבעי בים, שבו זכתה החברה הבריטית קורוס.
מפעיל בינלאומי
זליכה דרש גם להקפיא כל התקשרות נוספת של חברת החשמל בנושא תוואי ההולכה הימי של הגז הטבעי. במהלך העימות האשימו זליכה ולנדאו איש את רעהו באי-אמירת אמת.
זליכה טען כנגד חברת החשמל, כי היא החליטה לגבי הזוכה במכרז למרות שטרם קיבלה ממנו את האישורים. לנדאו טען, כי החברה כן קיבלה את האישורים הנדרשים, ועל רקע זה הוטחו האשמות הדדיות.
זליכה אף שיגר מכתב למבקר המדינה, ליועץ המשפטי לממשלה ולמנהל רשות החברות, שבו הוא מבקש מהם לבדוק את התנהלות חברת החשמל בנושא, בטענה שהיא מנוגדת להחלטת הממשלה.
יצוין, כי ההסכם בנושא הקמת מערכת הגז, על-פי החלטת הממשלה, אמור היה להיחתם עד ספטמבר אשתקד, אך כאמור בשל המחלוקות, עוכב הרבה מעבר לכך. יצוין, כי המדינה אמורה לפרסם בעתיד מכרז להפעלת צנרת הגז הימית על-ידי מפעיל בינלאומי, שיקבל את הפרויקט מהמדינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.