מימון ירוק

בינואר השנה הודיעה Citigroup, המוסד הבנקאי הגדול בעולם, על אימוצה של מערכת עקרונות סביבתיים שתשמש את סניפיה ברחבי העולם בהערכת בקשות למימון פרויקטים בעלי השפעה אפשרית על הסביבה

בינואר השנה הודיעה Citigroup, המוסד הבנקאי הגדול בעולם, על אימוצה של מערכת עקרונות סביבתיים שתשמש את סניפיה ברחבי העולם בהערכת בקשות למימון פרויקטים בעלי השפעה אפשרית על הסביבה.

מדובר בסדרת עקרונות מקיפה, הכוללת, בין היתר, מחוייבות להימנע ממימון פרויקטים העשויים להשפיע באופן שלילי על שמורות טבע ואיזורים מוגנים אחרים, מחוייבות שלא לממן חברות העוסקות בביאור יערות בלתי-חוקי, והצבת כללים מחייבים לדווח על רמות גזי חממה הנפלטים מפרויקטים אשר הבנק מעורב במימונם. התכנית אף כוללת יוזמה להענקת משכנתאות בתנאים משופרים לדיור המבוסס על אנרגיה סולרית.

הרקע לתוכנית הוא ארבע שנים של לחץ כבד מצד ה-RAN) Rainforest Action Network), הנחשב לאחד הארגונים הירוקים החזקים בעולם. הארגון חרט על דגלו מאבק בבנקים המממנים פרויקטים לפיתוח תשתיות ברחבי העולם, ללא התחשבות ראויה בהשפעות הסביבתיות הקשות הנלוות אליהם.

בעוד שהתוכנית הסביבתית של Citigroup היא המקיפה והחדשנית ביותר, היא אינה היחידה. במחצית 2003 אימצו כמה מהבנקים הגדולים בעולם סדרת עקרונות סביבתיים-חברתיים המכונים ה-Equator Principles.

עקרונות אלה אומצו עד היום באופן וולונטרי על-ידי עשרים בנקים בקירוב. העקרונות מחייבים כל אחד מהגורמים החותמים לאמץ הנחיות להערכת השפעות סביבתיות וחברתיות של פרויקטים לפיתוח תשתיות אותם הם מממנים.

למרות חסרונותיו של המנגנון, אימוצו על-ידי הבנקים המרכזיים בעולם זכה לסיקור נרחב ואף לתהודה חיובית בקרב קהיליית הארגונים הירוקים. אין ספק, כי מבחינת הבנקים מדובר במהלך בעל ערך תדמיתי רב.

עם זאת, המגמה מלמדת על הכרה מהותית מצד מוסדות פיננסיים בצורך לשלב עקרונות סביבתיים בפעילותם, וזאת בכדי לצמצם את החשיפה לסיכונים כלכליים הנובעים מאחריות לנזק סביבתי.

בנקים חשופים כיום לסיכונים מסוג זה במספר רמות, ובכלל זה האפשרות לפגיעה ביכולתו הכלכלית של החייב כתוצאה מהליכי אכיפה סביבתיים, הסכנה לירידה בערכם של בטחונות כתוצאה מזיהומי קרקע, ואף סכנה לאחריות ישירה של הבנק המלווה לנזק סביבתי, כפי שקיימת בארצות-הברית, אנגליה ומדינות נוספות.

יתרה מכך, בין שיקוליהם של הבנקים החתומים על ה-Equator Principles היתה העובדה, כי קרנות 'ידידותיות לסביבה' מניבות בשנים האחרונות תשואות גבוהות במיוחד, כפי שיעיד ה-Dow Jones Sustainability Index.

בישראל קיימת חובה לבצע תסקירי השפעה על הסביבה לפרויקטים לפיתוח תשתיות, בהתאם לחוק התכנון והבנייה. כן מציב המשרד לאיכות הסביבה דרישה לביצוע סקרי קרקע לאיתור מזהמים בנסיבות מסויימות. יש לצפות כי ככל שתגדל מעורבותם של בנקים זרים החתומים על ה- Equator Principles במימון פרויקטים בארץ, ידרשו גורמים ישראליים לתת מענה לעקרונות הסביבתיים המקיפים שהם מציבים.

ברמה הגלובלית, נראה כי ה-Equator Principles ומדיניותה הסביבתית המקיפה של Citigroup יגרמו למעין אפקט דומינו, כאשר ליתר הבנקים הבינלאומיים לא יוותר אלא להצטרף למגמה.

הכותבת היא עו"ד במשרד שבלת, ישראלי, רוברטס, זיסמן ושות'.