האוסטרלים משקיעים את כספי הפנסיה בנדל"ן אמריקני: 2.4 מיליארד ד' ב-2003

מעדיפים השקעות סולידיות בנכסים מסחריים, במיזמים משותפים עם חברות אמריקניות

משקיעים מאוסטרליה רכשו במהלך שנת 2003 נדל"ן בארה"ב בשווי של 2.4 מיליארד דולר - ההיקף השני בגודלו של משקיעי חוץ בארה"ב, אחרי הגרמנים. זאת, בהשוואה להשקעה אוסטרלית של 800 מיליון דולר בלבד ב-2002. ההשקעה האוסטרלית בארה"ב אשתקד היתה גדולה מהשקעת כל ארצות תבל יחדיו, אם מוציאים מחשבון את גרמניה ומדינות המזרח התיכון.

האוסטרלים לא מתמקדים בנכסים היוקרתיים ביותר, כפי שנוהגים המשקיעים היפאנים בארה"ב, שרכשו את מרכז רוקפלר במנהטן ואת מגרש הגולף הידוע בפבל ביץ' בקליפורניה (שבינתיים כבר נמכר). האוסטרלים מעדיפים מרכזים מסחריים ומבני תעשייה נטולי יוקרה. מאפיין נוסף של המשקיעים האוסטרלים הוא שהם לא הולכים לבד: האוסטרלים מעדיפים להיכנס להשקעות במיזמים משותפים עם שותפים אמריקניים.

ובמה מתמקדות ההשקעות? 80% מהכספים מופנים להשקעה בשטחים מסחריים, לאור שיעורי התפוסה הנמוכים במשרדים. ההעדפה הברורה היא לנכסים מניבים יציבים - האוסטרלים לא אוהבים סיכונים והימורים. באמצעות שותפיהם המקומיים, הם מגוונים את מקורות המימון שלהם ומקטינים את שיעור ההון העצמי בהשקעות. מנגד, האמריקנים גובים דמי ניהול לנכסים וזוכים לתמריצים על שיפור רווחיות הנכסים המניבים.

בנק מק-קווארי האוסטרלי, שבסיסו בסידני, נטל את ההובלה בכל הקשור למימון וליווי פיננסי של השקעות נדל"ן בארה"ב. נכון לתחילת 2004, לבנק תיק השקעות נדל"ן בצפון אמריקה בגובה 2.1 מיליארד דולר. מאז 2001 מבסס הבנק קשרים עם חברות ענק אמריקניות כמו תאגיד רג'נסי סנטרס, היזם הגדול בארה"ב לקניונים, ועם חברת פרולוגיס, יזם המתמחה במרכזי הפצה. בנק מק-קווארי הקים באוסטרליה קרנות להשקעה בנדל"ן, ואלו תופסות תאוצה.

בעיסקה הגדולה ביותר שעשה בנק מק-קווארי, הוא רכש 81% מתיק השקעות בשווי 730 מיליון דולר של מרכזי קניות בכל רחבי ארה"ב. השותפה ב-19% היא קרן השקעות בנדל"ן מקליבלנד. בעיסקה אחרונה אחרת, בהיקף 387 מיליון דולר, שיתפו פעולה במיזם משותף החברה האוסטרלית גלילאו אמריקה עם יזם אמריקני מטנסי. העיסקה, הכוללת 51 מרכזי קניות וקניונים קטנים, תתחלק ביחס 90%-10% לטובת האוסטרלים.

לדברי אנליסטים אוסטרלים, הסיבה לגל ההשקעות בנדל"ן אמריקני היא מפתיעה: תקנות פנסיה באוסטרליה העלו את ההפרשה החודשית לגמלאות מ-3% מהשכר ל-9% - ומדובר כיום ב-30 מיליארד דולר בשנה. כספים אלו מחפשים השקעות בטוחות. מכיוון שהשוק האוסטרלי יחסית אינו מפותח, מופנים הכספים לשוק האמריקני. סיבה נוספת היא הגידול האיטי באוכלוסיית אוסטרליה, המונעת האצה בשוק הנדל"ן. לעומת זאת, השוק האמריקני גדל בקצב מהיר, וכך יוצא ש-20 מתוך 77 מיליארד דולר של השקעות אוסטרליות בנדל"ן מופנה לארה"ב.