בהשתתפות 200 מתושבי אשקלון נערך השבוע בחסות וביוזמת חברת החשמל, ועיריית אשקלון אירוע יוצא דופן בהוויה הישראלית של פרויקטי התשתית והנדל"ן - שימוע ציבורי לגבי הקמתה המתוכננת של תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון, בהשקעה של 1.3 מיליארד דולר.
בלטו בהעדרם נציגי הגופים הירוקים, הנאבקים בשנים האחרונות נגד הקמת התחנה הפחמית באשקלון, בטענה שהיא תפגע בבריאות התושבים באיזור.
חברי תנועת "מגמה ירוקה" הגיעו לאירוע, אך נשארו מחוץ לאולם והעדיפו שלא לדבר בו. באולם נכחו רק שני נציגים של החברה להגנת הטבע באשקלון.
פרויקט התחנה הפחמית החדשה באשקלון סובל מעיכובים שנמשכים כבר מספר שנים, בעיקר בשל חוסר ההחלטיות בממשלה האם לקיים את הפרויקט, לנוכח כך שמשק האנרגיה נכנס לעידן הגז הטבעי. תחנות הגז הטבעי נחשבות לנקיות יותר מבחינה סביבתית ולזולות יותר מבחינת ההשקעה בהקמה.
לפני מספר חודשים שר התשתיות, יוסף פריצקי, ומשרד האוצר הסכימו להקמת התחנה הפחמית אחרי ששוכנעו על-ידי חברת החשמל, כי ללא תחנה פחמית נוספת יסבול משק החשמל ממחסור קריטי בחשמל.
עמותת אדם טבע ודין עתרה לבג"ץ לפני שנה וחצי נגד הקמת התחנה, ולפני חודש החליט בג"ץ לקבל את עמדת משרד התשתיות. המשרד לאיכות הסביבה הסתייג גם הוא מהקמת התחנה החדשה באשקלון, למרות שפריצקי אמר כי הטכנולוגיה החדשנית שתיושם בתחנה באשקלון היא המתקדמת ביותר בעולם מבחינת מניעת פליטת חומרים מזהמים לאוויר.
הוועדה הממשלתית לתשתיות לאומיות הכריזה על התחנה כפרויקט לאומי, וכעת נותר רק לאשרו באמצעות המועצה הארצית לתכנון ובנייה. ההליך עשוי להיתקל בהתנגדויות שונות, כגון של הגופים הירוקים (שמתנגדים להקמת התחנה) וכגון עיריית אשקלון (שעדיין לא קבעה את עמדתה בנושא).
ראש עיריית אשקלון החדש, רוני מהצרי, יזם את השימוע הציבורי בעקבות בקשת הארגונים הירוקים וכדי שיוכל לגבש את דעתו בעניין.
לחברת החשמל יש כבר שתי תחנות כוח פחמיות ותיקות הפועלות באשקלון. מנכ"ל איגוד ערים נפת אשקלון, שלמה עובדיה, אמר בדיון, כי פליטות המזהמים בתחנות הקיימות אינן חורגות מהתקן. לדבריו, הוא מעדיף שתוקם בעיר תחנה פחמית נוספת, בתנאי שהתחנה אכן תפעל על בסיס טכנולוגיות מתקדמות יותר שיצמצמו את הזיהום.
מהצרי אמר, כי הוא דורש שראשי חברת החשמל יטפלו בשיפור איכות האוויר בתחנות הפחמיות הקיימות, ויצמצמו עוד יותר את הזיהום עוד לפני הקמת התחנה החדשה.
מהצרי הודיע, כי אם לא יוקם גוף מקצועי אובייקטיבי שיבדוק מחדש את כל הסוגיות הסביבתיות והכלכליות הקשורות להקמת התחנה הפחמית החדשה - הוא לא יתמוך ביישום הפרויקט.
לדברי מהצרי, אם יתברר לו כי התחנה תפגע בבריאות התושבים הרי שהוא יתנגד בתוקף להקמתה.
סמנכ"ל חברת החשמל לאסטרטגיה ומשאבים, ד"ר אדריאן ביאנו, אמר כי תחנת הכוח תעמוד בכל התקנים המחמירים ביותר ותהיה מן המודרניות בעולם. ביאנו הדגיש, כי ברוב המדינות המתקדמות והמתפתחות בעולם עדיין מוקמות תחנות פחמיות משום שעלות הייצור באמצעות פחם זולה יותר לעומת גז טבעי, והן משום שפותחו טכנולוגיות המפחיתות מאוד את זיהום האוויר.
לדבריו, משק האנרגיה בארץ לא יוכל להתבסס בשנים הבאות רק על גז טבעי ומשיקולים לאומיים-כלכליים חובה לגוון את מקורות האנרגיה.
ביום העיון הירצה גם מנהל המחלקה לאיכות הסביבה בחברת החשמל, ד"ר הדר אלמוג.
נציג משרד הבריאות אמר, כי במחקרים בארץ ובעולם לא נמצא קשר מדעי ברור בין תחלואת תושבים לבין תחנות כוח פחמיות הממוקמות בסמוך לבתי מגורים.
לדבריו, אמנם הוכח בעבר קשר בין מחלות שונות, כמו לב וריאות, לבין זיהום אוויר, אך כאמור עדיין לא הושלמו המחקרים בעניין הקשר של תחלואה לתחנות כוח פחמיות. לדבריו, על המדינה לתמוך בהשלמת מחקר בנושא המתבצע בימים אלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.