קויאטק וקושניר מצמצמים חובות: מוכרים הנדל"ן של נחושתן לנצבא ומשה הבא ב-45 מיליון שקל

נצבא והבא ירכשו את זכויות נחושתן ב"מגדל נוה צדק" * נצבא לבדה תרכוש זכויות נוספות ב"מתחם סומייל" וב"בית קליפורניה" בת"א * רווח ההון הצפוי לנחושתן השקעות מהמימושים - 40 מיליון שקל

החובות העצומים של חברת נחושתן השקעות בבנקים גורמים לה לממש את נכסי הנדל"ן שבבעלותה ובראשם זכויות בפרויקט דירות היוקר "מגדלי נוה צדק" בת"א.

נחושתן, שבשליטת לוי קושניר ואורי קויאטק, דיווחה היום על מכירת מניות השליטה בחברה הבת, נחושתן נכסים, המחזיקה בפרויקט (לצד מלונות ים סוף) לידי נצבא ומשה הבא, בחלקים שווים, תמורת 45 מיליון שקל.

נחושתן השקעות מחזיקה 90% ממניות נחושתן נכסים, הנסחרת בשווי של 11 מיליון שקל בלבד (במסגרת רשימת השימור). אי לכך, נמכרת השליטה בחברה לנצבא והבא בפרמיה של 350% על מחיר השוק.

עבור נצבא, מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל, מדובר בהשקעה משמעותית ראשונה בפרויקט בנייה למגורים. מהחברה, שבשליטת חברי וגמלאי אגד, נמסר כי בזמן הקרוב צפויה העמקת הפעילות בתחום זה. משה הבא, לשעבר סגן ראש אגף התקציבים ויו"ר בזק בינלאומי, משמש כיום כיו"ר קרן מקפת החדשה.

השלמת המכירה, תקטין מהותית את התחייבויותיה של נחושתן השקעות ואף תיצור לה רווח הון של 40 מיליון שקל, שיקזז את רוב הגרעון בהון העצמי של החברה, שעמד בסוף ספטמבר אשתקד על 52 מיליון שקל.

קודם למכירת השליטה בנחושתן נכסים, תמכור חברה זו לנצבא את נכסיה האחרים, למעט הזכויות במגדל נוה צדק, תמורת 42.5 מיליון שקל בתוספת מע"מ (ככל שיחול).

נצבא תרכוש מנחושתן את הנכסים הבאים:

* זכויות ב"בית קליפורניה" שברחוב יגאל אלון 120 בת"א, הכוללות זכויות חכירה בקומה מסחרית, חניון ומחסנים. הקומה המסחרית והמחסנים מושכרים לצדדים שלישיים והחניון מופעל על ידי נחושתן נכסים.

* 20% מהזכויות בקרקע בשטח של 5 דונם בין הרחובות ז'בוטינסקי, אבן גבירול, ארלוזורוב ובן סרוק בת"א, הידועה כ"מתחם סומייל". על המתחם אמורים להיבנות (במסגרת תב"ע חדשה הנמצאת בשלבי אישור מתקדמים) מגדלי מגורים המיועדים בעיקרם לדירות יוקרה.

* מלוא הזכויות בשני המבנים המיועדים לשימור, שצמודים לפרויקט מגדלי נוה צדק. במבנים הנ"ל יותרו, לאחר אישור תיקון לתב"ע שימושים מסחריים מסוימים.

בנוסף לתמורה שתקבל מידי נצבא, תשוחרר נחושתן נכסים מערבויות שנתנה בקשר לנכסים הנמכרים במסגרת עסקה זו.

נחושתן נכסים תעביר לידי החברה האם, נחושתן השקעות, את אחזקותיה (כ-30% מההון) בחברת מלונות הים התיכון וערבויות בסך כ-17 מיליון שקל שנתנה לטובת הבנקים בגין התחייבויות מלונות הים התיכון. העברת הנכס והערבויות לחברה האם ייעשו ללא חיוב כספי.

למלונות הים התיכון, בעלת מלון "כרמל" בנתניה, גרעון של 16 מיליון שקל בהון, בעקבות הפסדי ענק שצברה בשנים האחרונות. החברה, בה מחזיקים גם חברת מליבו ומשפחת שקד, איננה מצליחה לפרוע את חובותיה לבנקים ורואי החשבון שלה מצביעים על ספקות משמעותיות בדבר המשך קיומה כ"עסק חי".

נחושתן נכסים מדווחת, כי כתוצאה ממכירת הנכסים, ייווצר לחברה הפסד שיקוזז כולו כתוצאה מביטול הפרשה בגין חברת המלונות. עקב כך, הגרעון בהון העצמי של החברה (8.9 מיליון שקל בסוף ספטמבר 2003) לא צפוי להשתנות מהותית.

לצד הגרעון בהון העצמי יש לנחושתן נכסים והתחייבויות של יותר מ-100 מיליון שקל לבנקים ולבעלי האג"ח. בדו"חות ספטמבר ציינה החברה, כי בנק עשוי לתבוע ממנה החזר של אשראי שהגיע מועד פירעונו, וכי היא מנהלת מו"מ להארכת מועד פירעון האשראי שהעמיד לחברה.

רוב התחייבויות החברה לבנקים, בסכום כולל של 67 מיליון שקל, מובטחות בערבות בנקאית אוטונומית בלתי מותנת בסך 13.5 מיליון דולר ובערבות בסך 3.5 מיליון דולר מתוך התמורה שהתחייבה חברת מלונות ים סוף להמציא לחברה בגין פרויקט נוה צדק (הנבנה על קרקע ששימשה את מפעל המעליות של נחושתן בדרום ת"א).

בפרויקט, שנמצא בשלב עבודות הדיפון, נבנה מגדל מגורים ובו כ-260 דירות. עד היום נמכרו, לטענת מקורב לפרויקט, 50% מהדירות.

על פי תנאי העסקה עם מלונות ים סוף של אלי פפושדו, זכאית נחושתן נכסים לתמורות שייגזרו באחוזים מהתקבולים בגין מכירת הדירות, בשיעור מדורג שבין 35% ל-50% מכלל התקבולים. הדירוג מבוסס על מחירי המכירה של הדירות. נחושתן נכסים מעריכה את היקף התקבולים המשוער ממכירת כל הפרויקט ב-90-75 מיליון דולר.

מנחושתן השקעות נמסר היום, כי מכירת נכסי הנדל"ן של החברה מתבצעת כחלק מאסטרטגיה של התמקדות באחזקות תעשייה, מסחר ושירותים.

נחושתן השקעות שותפה כיום לשליטה בחברות תדיראן מוצרי צריכה (תמ"צ) ותדיראן אמפא (תד"א). החברה סבלה בשנים האחרונות מהפסדים עצומים בחברות אלה, ולה, נכון לסוף ספטמבר 2003, גרעון של 52 מיליון שקל בהון העצמי ושל 115 מיליון שקל בהון החוזר. היקף האשראי המאוחד של הקבוצה בבנקים (בעיקר לאומי) עומד על כ-250 מיליון שקל.