לטובת העוסקים בתחום קרקע חקלאית שמתלחשים ביניהם לאחרונה, למען חיזוק אמון הציבור במינהל מקרקעי ישראל, ועל אחת כמה וכמה למען היועצת המשפטית של מינהל מקרקעי ישראל, רחל זכאי-נוימן - היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז חייב להכריע ולנמק: האם מותר לזכאי-נוימן לעסוק בשאלות של קרקע חקלאית, או שהיא במצב של ניגוד עניינים ועליה למשוך ידה מתחום זה, מכולו או מחלקים ממנו.
זכאי-נוימן מעונינת בבית עם חצר גדולה באווירה כפרית. זכותה. במשך זמן מסוים היא חיפשה לקנות משק עזר במושב. עד כאן אין ולא צריכה להיות בעיה, כי משקי העזר במושבים - בית עם דונם או שניים מסביב - אינם שחקנים ואינם נהנים מהליכי הפשרת קרקע חקלאית.
אבל, בספטמבר שעבר קיבלה זכאי-נוימן ממתווך הצעה לרכישת נחלה במושב מדרום לחדרה. היא הודיעה מיד ליועץ המשפטי לממשלה הקודם, אליקים רובינשטיין, על כוונתה לרכוש את הנחלה (אם כי עד היום אין חוזה בינה לבין המוכר), ולאור זאת היא רואה את עצמה מנועה מלעסוק בנושאי מדיניות המשפיעה במישרין או בעקיפין על נחלות. רובינשטיין התקשר לזכאי-נוימן ואמר לה, שלדעתו, בנסיבות האלה, היא כלל לא יכולה להיות היועצת המשפטית למינהל. היא ביקשה החלטה מסודרת, כדי להודיע על התפטרות.
השר אהוד אולמרט וראש המינהל יעקב אפרתי יצאו להגנתה, והעבירו את התיק ליועץ המשפטי החדש. דומה שיש מידה של צדק בעמדת אולמרט ואפרתי, אם בוחנים את המקרה לגופו.
ראשית, רחל זכאי-נוימן נהנית ממוניטין של אדם הגון ומשפטנית עם אינטגריטי. עמדותיה במאבקי המינהל מול החקלאים היו תקיפות, ולא לטובת החקלאים. כאשר היא הודיעה ליועמ"ש לראשונה בספטמבר, זה היה 7 חודשים אחרי קבלת ההחלטות החדשות והמקשיחות 949 (נדל"ן מניב) ו-959 (הרחבות), וחודש אחרי קבלת החלטה 969 (פיצוי בהשבת קרקע לבנייה רוויה).
כשהודיעה על הכוונה לרכישת נחלה, עסקה זכאי-נוימן בהוראות המעבר של החלטות המינהל הישנות שבוטלו בבג"ץ הקשת המזרחית. מכיוון שהמושב בו מדובר אינו טוען שום דבר בעניין זכויותיו מול הוראות המעבר - על פני הדברים אין כאן בעיה.
בעניין אחד יש לרחל זכאי-נוימן בעיה. ב-2.9.03, שבוע לפני ההודעה הראשונה של זכאי-נוימן, התקבלה במועצת מקרקעי ישראל החלטה 979, המעניקה זכויות היוון נוחות לבעלי נחלה במושבים, על 2.5 דונם, פלוס אפשרות לבניית עוד בתים, פלוס 500 מ"ר לתעסוקה - וזו חבילת זכויות לא קטנה. ההחלטה לא עברה סופית כי שר האוצר בנימין נתניהו עדיין לא חתם עליה, ומלבד זאת יש נגדה עתירה לבג"ץ של 15 ראשי הערים הגדולות.
מכיוון שהחלטה זו, וכל שינוי בה - שייערך על-ידי החלטת מועצת מקרקעי ישראל או על-ידי בג"ץ - היא בעלת השפעה מהותית על הנחלה שזכאי-נוימן תרכוש במושב, עליה להימנע לחלוטין מעיסוק כלשהו בעניין זה. בין אם באופן ישיר, בתוך המינהל, בין אם בהשפעה על עמדת המדינה בבג"ץ, ובין אם זה אפילו בדיבור במסדרונות המינהל. מלבד תחום הנחלות, בענייני פרשנות ויישום של מדיניות בקרקע חקלאית, ספק אם יש להטיל עליה איסור מוחלט, אבל אין ספק שיש להציב לצידה ממלא מקום ראוי.
זכאי-נוימן אינה משתתפת בפורומים העוסקים בקרקע חקלאית. המנעות עצמית אינה מספיקה. בין הפעילים בקרקע החקלאית מסתובבות פיסות של שמועות, וזכותם לקבל מהיועץ המשפטי לממשלה תשובה מוסמכת, בלי משיכת זמן נוספת, על החלטתו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.