מחירי הדיור בסין עלו בסיכום שנת 2003 בשיעור של 3.9%, כך מסרה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הסינית. את העלייה במחירים הובילה העיר שאנגחאי, בה נרשמה עליית מחירים שנתית של 24%. בכך הפכה שאנגחאי לראשונה לעיר מגורים היקרה ביותר בסין, ועקפה את בייג'ין.
לפי הדו"ח השנתי שפורסם, מחיר דירה ממוצעת בשאנגחאי עמד ב-2003 על 618 דולר למ"ר (62 אלף דולר בלבד לדירת 100 מ"ר), לעומת ממוצע ארצי של 267 דולר למ"ר. הנתונים מראים, כי ישנה עוד דרך ארוכה עד שמחירי הנדל"ן בסין ישתוו לאלו של צפון-מזרח אסיה - יפאן ודרום קוריאה.
הדו"ח מסביר את הסיבה לעליית המחירים: גובה ההכנסה הפנויה של הסיני העירוני הממוצע עלה ב-2003 ב-9.3%, ואיפשר ליותר ויותר סינים ללוות כסף מהבנקים כדי לממן רכישת דירה. הממשלה הסינית מעולם לא עמדה מנגד, וכעת היא מנסה לצמצם את יכולת גיוס הכספים של היזמים המקומיים, מחשש להתחממות יתר של שוק המגורים, אשר תרחיק מיליונים מחלומם להיות בעלי דירות.
מחירי הדיור זינקו גם מחוץ לאיזורי הביקוש, בפרובינציית ג'יאנגקסי במזרח ובפרובינציית שאנקסי בצפון. מאידך, ב-10 פרובינציות אחרות נרשמה ירידת מחירים ב-2003. הלמ"ס הסינית לא נקבה בשמות פרובינתיות אלה, או בשיעור הירידה במחירים שחלה בהן.
סך ההשקעה בנדל"ן בסין בשנת 2003 חצתה לראשונה את קו הטריליון יואן (120 מיליארד דולר) - עלייה חדה של 29.7% בהשוואה לשנת 2002. זו העלייה התלולה ביותר בהשקעה בענף הנדל"ן מאז שנת 1995. סך ההשקעה בענף המגורים הסתכמה אשתקד ב-82 מיליארד דולר, עלייה של 28.6% בהשוואה לשנת 2002.
יזמי נדל"ן סינים לוו אשתקד 37.7 מיליארד דולר ממלווים מקומיים כדי לממן את השקעתם - זינוק חד של 45.4% בהשוואה לשנה קודמת. נתון זה מלמד כי הקבלנים והיזמים בסין נוטים להתבסס פחות על הון עצמי, ומגדילים את המינוף בהשקעותיהם על ידי גיוס הון זר. עם האוכל בא התאבון.
וכשהקבלנים לווים, הבנקים מרוויחים. בנק שאנגחאי פודונג דוולופמנט היה בין המובילים במימון ענף הנדל"ן אשתקד, והרוויח מעליות המחירים. סך ערך המשכנתאות שהעניקו הבנקים הסיניים ב-2003 היה 42.6 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.