רגע לפני המעבר למשכנה החדש, נאלצת הבורסה הלונדונית (London Stock Exchange) להוזיל את מחיר הבניין אותו היא עוזבת בכדי למשוך קונים פוטנציאלים.
המעון הרשמי של בורסת לונדון ממוקם בסמיכות לבנק אוף אינגלנד, ושוויו הוערך בעבר על ידי חברת האחזקות DTZ בכ-93 מיליון לירות שטרלינג (170 מיליון דולר), אך בשל ההרעה בענף הנדל"ן המקומי ושיעורי התפוסה הנמוכים של נדל"ן משרדי בלונדון, תיאלץ כנראה הבורסה למכור את הבניין בן 26 הקומות בהנחה של כ-30%.
"מעט פעילים בשוק העריכו את הירידה החדה בשוק הנדל"ן המשרדי", אמר דובר הבורסה ג'מי סמית'.
"מחירי הנכסים נפלו והדבר ישתקף במחיר אותו תקבל הבורסה כאשר תמכור את הבניין", הוסיף סמית' מבלי להיכנס לפרטים ספציפיים לגבי המחיר בו עשויה הבורסה למכור את הבניין.
נציין, כי שיעורי התפוסה במרכז הסיטי של לונדון ובאזורי עסקים אחרים ירדו באופן חד מאז 2001 על רקע המיתון המתמשך. בסוף פברואר הודיעה הבורסה הלונדונית, כי היא מנהלת מגעים למכירת הבניין עם משקיע שאת שמו סירבה למסור, אך עיתון מקומי דיווח כי מדובר בחברת המרסון אשר הציעה לבורסה כ-60 מיליון לירות שטרלינג תמורת המיבנה.
המעבר למעון החדש והמחיר בו תמכור הבורסה הלונדונית את המעון הישן ריכזו עניין רב בכלי התקשורת באירופה בשבוע שעבר. לונדון היא הבורסה המרכזית באירופה וחברות ענק מרחבי היבשת ומחו"ל נסחרות בה.
בשנות ה-70, טרום עידן המסחר האלקטרוני, עבדו בבורסה בלונדון כ-3,000 איש ואלפי ברוקרים הגיעו מדי יום להשתתף במסחר. כיום עובדים במקום כ-500 איש בלבד בעקבות מספר סבבים של פיטורים, והתפתחותם של שווקים פיננסים אלטרנטיביים ביבשת.
משכנה החדשה של הבורסה הוא בניין מודרני במרכז כיכר פטרנוסטר (Paternoster Square), האזור המסחרי החדש ביותר בלונדון, בו ממוקמים כבר מספר בנקי השקעות גדולים כגון גודלמן זאקס.
במהלך שנת 2001 חתמה הבורסה הלונדונית על חוזה חכירה למשך 25 שנה, במסגרתו תחכור שטח של 220 אלף רגל רבועה לפי שווי של 58.5 לירות שטרלינג למטר.
מדובר על שטח אשר גדול בכ-80 אלף רגל רבועה מהמשכן הנוכחי של הבורסה הלונדונית, אך מחירו גבוה בהרבה מהמחיר שמקובל כיום בשוק המשרדים המקומי, שעומד על 43 לירות שטרלינג לרגל רבועה.
בדו"חותיה הכספיים כבר הספיקה הבורסה הלונדונית להפריש סכום עתק של 22 מיליון לירות שטרלינג בגין הפסדים אפשריים כתוצאה מחוזה החכירה.
לדברי בכירים בבורסה, יושקע הכסף ממכירת הבניין הישן בבניין החדש וב"יוזמות עסקיות חדשות", אך קרוב לוודאי שבשל ירידת ערך הנכס, יישארו בידי הבורסה של לונדון רק 60 מיליון לירות שטרלינג להשקעה ולא 90 מיליון לירות כפי שתוכנן.
"מדובר בטעות קלאסית שעשו מנהלי הבורסה כאשר רכשו את הנכס במחיר השיא בשנת 2001", מסביר ריצ'ארד גרוסמן, דירקטור בחברת ברוקרים, המחזיקה בחלק ממניות הבורסה. "היה עליהם לחכות לימים אחרים", הוסיף.
בבורסת לונדון דוחים את הטענות כנגד העסקה הלא כדאית ומציינים, כי העסקה בכיכר פטרנוסטר עמדה על הפרק במהלך קיץ 2000, ושיקפה בזמנו מחיר מאוד אטרקטיבי ביחס למחירים הגואים של השוק.
ככל הנראה, חלק מהשטח הבנוי שיישאר בבניין החדש יושכר לדיירי מישנה, ועל פי הדיווחים בעיתונות, מתקיימים כבר כיום מגעים להשכרת המיבנה כולו או חלקים ממנו.
את הליווי הפיננסי לבניית המשכן החדש העניק מיצובישי טוקיו פיננשל גרופ, הבנק הרביעי בגודלו ביפאן.
הבניין החדש מעוצב בסגנון המשלב בטון וזכוכיות, והוא עוצב על ידי הארכיטקט אריק פארי.
הבניין פונה לקתדרלת סנט פול, ויהיו בו שתי כניסות מרכזיות ואודיטוריום בן 120 מושבים, אשר ישמש כאולם מצגות לחברות הציבוריות. נציין, כי בשל הסמיכות לקתדרלת סנט פול, זכה העיצוב החדשני ללא מעט ביקורת מצד גורמים שונים שדרשו להתאים למקום מיבנה, אשר דומה יותר לאופיה של הקתדרלה מהמאה ה-17.
הבורסה הלונדונית שכנה כ-200 שנה באזור רחוב אולד-בורס. היא הוקמה בתחילת המאה ה-17 בתוך בית קפה ברחוב אלי, ועברה בשנת 1972 למשכנה הנוכחי.
במהלך השנים נלחמה הבורסה בניסיון השתלטות מצד Omhex, יריבתה השבדית, ובשנת 2001 נכשלה בהצעת הרכש של הבורסה למסחר באופציות וחוזים עתידיים אשר נמצאת כיום בבעלות יורונקסט - איחוד של שלוש בורסות
אירופיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.