בית המשפט העליון אישר אתמול (א') פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, אשר קבע, כי אין להסתפק באזכור טכני של סעיפי חוק הגנת הדייר וחוק ההוצאה לפועל בהסכם הלוואה למשכנתא, וכי יש להסביר ללווה בכתב ובעל פה את סעיפי הוויתור שעליו הוא חותם בהסכם.
בכך אישר בית המשפט העליון את פסק דינה של השופטת דרורה פלפל, אשר קבעה כי לא הוסבר ללווה כי היא מוותרת במסגרת הסכם ההלוואה על זכותה לקבלת דיור חלופי, ועל זכויותיה לפי דיני הגנת הדייר, אם וכאשר ימומשו הביטחונות למשכנתא שלקחה (הדירה).
מדובר בערעור שהגישה חברה העוסקת במתן הלוואות חוץ בנקאיות - מיסטר מאני ישראל, אשר העניקה הלוואה לנריה רז על סכום של 250 אלף שקל לצורך פתיחת עסק. במסגרת זו מושכנה הדירה של אימו, שרה רייז, כערבון להחזר ההלוואה של הבן. לצורך כך חתמה האם על שטר משכנתא.
לאחר שהבן לא עמד בהתחייבויותיו, הועמדה ההלוואה לפירעון מיידי, ובסופו של דבר נפתחו בעניין זה הליכי הוצאה לפועל למכירת דירת האם. בעקבות כך, פנתה רייז לבית המשפט המחוזי, באמצעות עו"ד אבי ענתבי, לביטול המשכנתא ולמחיקתה כערבה.
פלפל קבעה, כי אין מחלוקת שרייז הבינה שהיא חותמת כי דירתה תשמש כביטחון להחזר ההלוואה. לכן, אין עילה לביטול ההסכם בנוגע לעצם משכון הדירה.
עם זאת קבעה פלפל, כי לא הוסבר לרייז כי היא מוותרת במסגרת הסכם ההלוואה על זכותה לקבל דיור חלופי, ועל זכויותיה לפי דיני הגנת הדייר, אם וכאשר תימכר הדירה.
פלפל קבעה עוד, כי אמנם בהסכם ההלוואה ובשטר המשכנתא נאמר כי רייז מסכימה לוותר על ההגנות העומדות לה מכוח דיני הגנת הדייר ודיני ההוצאה לפועל, אך אדם ממוצע וסביר איננו יכול להבין מסעיפי הוויתור כפי שהם מנוסחים, כי הוא לוקח על עצמו סיכון שהוא "ייזרק לרחוב". פלפל קבעה, כי היה על החברה לגלות ולהסביר לרייז על המהות האמיתית של הסעיפים.
בסופו של דבר קבע המחוזי כי חברת מיסטר מאני רשאית לממש את המשכנתא על הדירה, אך רק בכפוף להגנות לפי דיני ההוצאה לפועל ודיני הגנת הדייר.
השופט אליעזר ריבלין, בהסכמת השופטים מרים נאור ודליה דורנר, דחה את הערעור וקבע, כי קריאה תמה של סעיפי הוויתור, כשפי שנוסחו בהסכם ההלוואה, אין בה כדי להעמיד אדם מן היישוב, שאיננו משפטן, על מהות הוויתור שהוא עושה, וספק אם אדם כזה מודע לעצם הזכות שעומדת לו.
על החברה הייתה מוטלת חובה של הגינות שלא להסתפק בניסוח האחיד והסתום לעין הבלתי מקצועית של סעיפי הוויתור, והיה עליה להוסיף ולהבהיר, אם במסגרת המסמכים ואם בעל פה, את דבר קיומה של הזכות לסידור חילופי ואת המשמעות של הוויתור על זכות זו.
את חברת מיסטר מאני ייצג עו"ד אריה סגל, ואת רייז ייצג עו"ד אבי ענתבי. (ע.א 02/9136).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.