שר התמ"ת, אהוד אולמרט, אמר היום (ב') בוועדת הכלכלה, כי קרקעות המדינה אינן נכס עסקי שלה. "תפקיד המדינה איננו להרוויח ממכירת הקרקעות, ולכן אם היא מספקת פתרונות דיור על אדמותיה מרכיב הקרקע במחיר צריך להיות מינימלי. השימוש במכירת קרקע לכיסוי גירעונות תקציביים עומד בסתירה ליעדים החשובים של ישראל, במיוחד באיזורים שקיבלו בעבר עדיפות לאומית", אמר אולמרט.
אולמרט דיבר בדיון שיזם יו"ר הוועדה, ח"כ שלום שמחון, על תוכנית העבודה של מינהל מקרקעי ישראל, נוכח תלונות גורמים שונים לסחבת ולבירוקרטיה מסורבלת של המינהל, המקשה מאוד על ענף הנדל"ן ומעכבת רישומי דירות בטאבו.
אולמרט טען, כי צוואר הבקבוק האמיתי הוא ועדות התכנון, ולדעתו גישה ארכאית הביאה לקביעת היועמ"ש הקודם, לפיה הגוף האחראי על הקרקעות לא יוכל להיות אחראי גם על התכנון.
"יש לעשות מהפיכה בכל מערך התכנון בישראל, ולבטל חלק מהוועדות", אמר אולמרט. "מי צריך ועדות תכנון מחוזיות בירושלים או בת"א, כאשר לעיריות יש ועדות יעילות ומקצועיות יותר. הוועדות המחוזיות הן מנגנון לסחיבת החלטות, ואילו המועצה הארצית לתכנון הפכה לכת של צדקנים ומתחסדים, שהורסים כל תוכנית פיתוח".
נציג תנועות ההתיישבות, גברי בר-גיל, התלונן על שרי המשפטים והאוצר, שמעכבים את חתימתם על החלטת המינהל הנוגעת לקרקע חקלאית, שהתקבלה מתוך התייחסות להחלטת בג"ץ. ח"כ אבשלום וילן (מרצ) אמר, כי במגזר הקיבוצי והמושבי בפריפריה מחכים בכיליון עיניים ליישום ההחלטה, שתעצור את המיתון והמצוקה הגדולה בה הם שרויים.
אולמרט השיב, כי ההחלטה שקיבל המינהל לגבי הנחלות החקלאיות תבטיח את עתיד הקיבוצים והמושבים. לדבריו, מדובר בהחלטה צודקת חברתית ולאומית, שתעודד את תנופת הבנייה בהתיישבות הכפרית. "חבל שהעניין מעוכב ע"י גורמים בפרקליטות, כתוצאה מחוסר יעילות ותלות בנהלים לא רלוונטיים", אמר אולמרט, וציין כי סיכם כבר עם היועמ"ש החדש, מני מזוז, כי בתוך שלושה שבועות תימסר תשובת הפרקליטות בנושא.
נשיא התאחדות הקבלנים, שמואל אולפינר, אמר, כי למרות מאמצי המינהל מחירי הקרקע עדיין בשמיים. לטענתו, באירופה עומד ערך הקרקע על 12%-9% ממחיר הדירה, ובישראל הוא מהווה 60% מערך הדירה.
שמחון הודיע, כי בכוונתו לקדם יחד עם ח"כ דוד טל (עם אחד) הצעת חוק שתהפוך את מינהל מקרקעי ישראל לגוף שיפוקח ע"י גורם אחד בלבד - הממשלה או המועצה הציבורית. זאת, כדי לפתור את הסתירה המהותית שבמבנה המינהל.
מנכ"ל המינהל, יעקב אפרתי, אמר, כי המוסד נמצא בעיצומם של הליכי התייעלות ובשדרוג מערכת המחשבים.
בעניין מחירי הקרקעות אמר יעקב אפרתי, כי המחיר ההתחלתי המוצע במכרזים הוא כמחצית המחיר שמעריך השמאי הממשלתי. לדבריו, "כל מנגנון אחר רק יגביר את הבירוקרטיה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.