ראש בריא למיטה חולה

בנק המזרחי מסרב להמשיך ולממן את בניית דירות היוקרה של אריה את עופר בנתניה. לכאורה, אין לבנק סיבה לסרב: הפרויקט רווחי, החברה מכרה 81 מתוך 86 הדירות בשלב א', הפרויקט חופשי ולא נכנס למסגרת הקפאת ההליכים

בנק המזרחי מסרב להמשיך ולממן את בניית דירות היוקרה של אריה את עופר בנתניה. לכאורה, אין לבנק סיבה לסרב: הפרויקט רווחי, החברה מכרה 81 מתוך 86 הדירות בשלב א', הפרויקט חופשי ולא נכנס למסגרת הקפאת ההליכים. יש ביקוש רב לדירות מול חוף הים בנתניה, ובכלל, לפרויקט יש גם שותף חיצוני. מדוע, אם כן, החליטה הנהלת הבנק להפסיק את הליווי ?

התשובה ברורה: הבנק חושש שהציבור לא יקנה דירות בפרויקט, אחרי שנודע לו שחברת-האם בקשיים. נכון, שהפרויקט כשלעצמו בסדר, אבל מי ירצה להכניס ראש בריא למיטה חולה? אולי אריה את עופר תתפרק, והבנייה תיעצר? יתכן שימכרו את הפרויקט לחברה אחרת, ומי יודע מה יהיו התנאים שלה.

מדוע שהקונים יצרו לעצמם בעיה, אם הם יכולים לקנות דירות אחרות על חוף הים. נכון, היזמים יתנו לכל קונה ערבות על-פי חוק המכר, אבל ניסיון העבר הוכיח, שקשה לממש את הערבות, והדבר כרוך בהוצאות רבות.

הודעת בנק המזרחי מסבכת את מצבה של אריה את עופר. אם אין ליווי לא יהיו ערבויות חוק מכר, ואסור יהיה למכור דירות.

אין זו פעם ראשונה, שחברות שנכנסו לקשיים מתקשות למכור דירות. אשתקד, לדוגמא, התקשתה מאוד רובננקו למכור דירות, והמצב השתפר רק לאחר שהחברה נמכרה לקבוצת יונה-חדיף. כעת היא מנוהלת בבעלות חדשה, עם מנהלים ושם חדשים. אפשר להניח, שזה מה שיקרה גם בחירם-גת, הנמצאת עדיין בהליכי הקפאת הליכים.

חברת נגה נדלן בונה בניין בן 162 דירות קטנות ברחוב העלייה, בדרום ת"א. היא מכרה 100 דירות, אך לאחר שנכנסה לקשיים, נפסקה המכירה לחודשים ארוכים. רק לאחר שהמנהל המיוחד של הפרוייקט, שלמה רהב, הצליח לשכנע את המעוניינים לקנות שהפרויקט מנוהל עצמאית, ורק לאחר שבניית הבניין התקדמה במהירות, והיזמים נתנו הטבות שונות, התחדשו המכירות.

חוק המכר (דירות) מבטיח, לכאורה, שאם לחברה יש כמה פרויקטים, מנוהל כל אחד מהם באופן עצמאי. זה - על גבי הנייר. בפועל מניחים הקונים, אולי בצדק, שחוק הכלים השלובים הוא שפועל.