קפריסין: פערי מחירים של ממש בין צפון לדרום

השיחות בין קפריסין היוונית לזו הטורקית בדבר איחוד מעלות שאלות רבות בנוגע לעתיד הקרקעות באי

עם התקרבות מועד הצטרפותה של קפריסין היוונית למדינות האיחוד האירופי במאי השנה, נגרר לאחרונה שוק הנדל"ן במדינה לספקולציות שונות באשר לעתידו.

השיחות בין קפריסין היוונית לזו הטורקית בדבר איחוד מעלות שאלות רבות בנוגע לעתיד הקרקעות באי.

טרוור ומריאן גארדנר הם חלק מ-60,000 בריטים, אשר בבעלותם קרקעות בקפריסין.

ב-1996 קנו בני הזוג בית בקאמר במחיר230,000 דולר, והערכה היא כי כיום שווה הבית 400,000 דולר.

"זו היתה השקעה כלכלית טובה מאוד, אך ההחזר הטוב ביותר הוא באיכות החיים. כשלוקחים בחשבון את הוצאות המחייה הנמוכות, המקום הופך להיות המקום האידיאלי לבלות בו את חייך לאחר היציאה לפנסיה."

ללא ספק המחירים בדרום האי עלו באופן חד, ומשקיעים רבים מתחילים לשים לב לצידו הצפוני של האי.

"עקב המצב המיוחד בו נמצאת קפריסין כיום, מחירי הנדל"ן בצפון נמוכים כדי מחצית ממחירי הנכסים בדרום", מספר מאמט חבוש מ"מד וויו הומס", חברת בנייה מצפון האי. אך כפי שניתן היה לצפות, החברות מדרום המדינה טוענות כי למציאות בצפון האי יש מחיר יקר.

"כרגע זה לא חוקי למכור קרקעות בצפון האי. לחוזים שנחתמים אין מעמד חוקי, מכיוון שהמדינה היחידה שמכירה בעצמאות הצד הטורקי של האי היא טורקיה. מעבר לכך הסמכות השילטונית בצפון האי אינה מוכרת על ידי שום גוף אחר." מספר מריוס ווסיליו מחברת הבנייה אקטורס.

"כאשר משקיעים זרים קונים נכס בצידו הטורקי של האי, הם אינם יכולים להיות בטוחים למי שייך באופן חוקי הנכס. כבר היו מקרים בעבר, בהם אזרחים קפריסיים דפקו על דלתות של בתים שנקנו על ידי משקיעים זרים, וטענו כי הנכס שייך להם. זה כמו לקנות מכונית מבלי לדעת מי הבעלים שלה. קצת כמו להתעסק עם רכוש גנוב".

למרות זאת, ווסיליו מאמין שהאזרחים הזרים יוכלו להגיע להסדר עם הבעלים הקפריסיים על ידי פיצוי כל שהוא. "הבעיה היא שאנו לא יודעים מה יקרה בעתיד.

הבעלים המקוריים יכוליים להתעקש על השבת הרכוש ולא להסתפק בפיצוי. תהייה להם כל זכות לפנות לבית הדין של האיחוד האירופי במקרה כזה."

אך כמו המשקיעים בצפון, גם ווסיליו אופטימי בנוגע לסיכויים להשלים את פרטי האיחוד בין שניע חלקי האי עד לראשון במאי. הוא גם מאמין שהחברה שלו תרוויח מהאיחוד.

"אנחנו חברת הפיתוח הקרובה ביותר לעיר פאנאגוסטה, כרגע עיר רפאים טורקית, אך כאשר ייפתרו המחלוקות, תוכל העיר להגשים את הפוטנציאל הרב שטמון בה. מחירי הנדל"ן בה צפויים להגיע לפי שתיים מרמתם הנוכחית."

ווסיליו מוסיף כי לדרום אין כל דרך להתחרות עם הצפון במחירי הנדל"ן.

"גם בתשתיות אין מה להשוות בין צפון האי לדרום האי. זה כמו להשוות בין מקסיקו לארצות הברית. ההכנסה הממוצעת בדרום האי גבוהה פי חמישה מההכנסה הממוצעת בצפון האי. קפריסין היוונית היא מדינה אירופית עשירה ומפותחת", הוא מסכם.

אלי או סאפה מ"מד וויו הומס" טוען כי אף אחד לא יפסיד. "שבעים וחמישה אחוז מהקונים שלנו הם בריטים, והם עשו את שיעורי הבית שלהם לפני הקנייה. התעמולה של חברות הבנייה מדרום האי לא תעבוד עליהם".

"גם כהשקעה וגם כמקום מגורים, לא ניתן למצוא מקום אטרקטיבי יותר מצפון האי. הוא מוסיף ואומר כי לדעתו, "לכל הסכם שייחתם בין שני חלקי האי תהייה השפעה חיובית על המחירים בצפון המדינה. בדרום המדינה, יכול להיות להסכם השפעה הפוכה, מכיוון שחלק גדול מההשקעות יעבור בבת אחת לצפון."

בין המשקיעים החדשים בצפון האי נמצאים מאמט ודייאגו שהיים מפישר בר, בריטניה. הזוג קנה לאחרונה וילה בקרבת העיר קריניה. " נולדנו בצידו הטורקי של האי, אך רוב חיינו עברו בבריטניה".

"יש לנו זכרונות מאושרים רבים מקפריסין ורצינו להשקיע במקום." השניים מאמינים כי פיתרון פוליטי לבעיה הוא בלתי נמנע והם לא צופים בעיות. "פתיחת השוק למסחר חופשי ימריץ את השוק בקפריסין בכלל, ויעלה את מחירי הנדל"ן בפרט", הם מאמינים.

לאהבתם של הזוג לצפון האי יש כנראה השפעה מדבקת, "חברים אנגלים שלנו קנו את הבית לידינו. הם מספרים לנו שצורת החיים בחלק זה של האי דומה לדרך בה הם חיו בשנות ה-50 בבריטניה. כולם מרגישים בטוחים ואפשר להשאיר את הבית פתוח ללא חשש".