במחירי הפסד, רק כדי לגלגל

ההדרדרות בסולל בונה נמשכת אפילו להפסד גולמי של 35 מיליון ש', וקבלני הביצוע צריכים להתמודד עם עליית מחירי התשומות

בשבוע שעבר פורסמו דו"חותיהן של שתי ענקיות הביצוע בענף הבנייה - סולל בונה ודניה-סיבוס. שתי החברות הציגו המשך בהרעה בביצועיהן, כשדניה-סיבוס ממשיכה אומנם להציג רווחיות מרשימה נוכח מצב הענף, אולם מנגד סו"ב ממשיכה להתדרדר, עם הפסד שנתי כבד של 174.7 מיליון שקל, כולל הפסד גולמי של 34.8 מיליון שקל - תופעה מאוד לא שכיחה בחברה מסוגה.

המיתון בענף הנדל"ן בשנים האחרונות הקשה מאוד על הקבלנים, כשבשש השנים האחרונות התכווצה הפעילות בענף ביותר משליש. הירידה בהיקף העבודות אילצה את הקבלנים להילחם על כל פרויקט, ולהציע לעתים מחירים לא כלכליים, אפילו מחירי הפסד, רק כדי להמשיך ולגלגל את פעילותם לעוד רבעון.

השנה בלטה גם בעיית העדר העובדים. המצב הבטחוני שמונע את העסקת הפועלים הפלשתינים מחד, ומדיניות השמים הסגורים של הממשלה להורדת משקלם של העובדים הזרים במשק מאידך, הביאו לירידה במספר הידיים המועסקות בענף, ולעלייה חדה בעלות הפועלים. איתמר דויטשר, מנכ"ל דניה סיבוס, מעריך, שעלות העסקת הפועלים גדלה אשתקד ב-20%-30%.

דויטשר אומר, כי כתוצאה מההתפתחויות בתחום זה, נאלצות כיום החברות להעסיק פועלים פחות מיומנים, שתפוקתם נמוכה בכשליש ביחס לפועלים הפלשתינים ולפועלים הזרים שהועסקו עד כה.

בעיה נוספת קשורה במחירי הברזל. מחיר הברזל עלה מ-1,500 שקל לטון, בנובמבר 2002, ל-3,000 שקל לטון במארס 2004. קפיצה של 100% בתוך 17 חודשים, מתוכם קפיצה של כ-60% בארבעת החודשים האחרונים (עוד על מחירי הברזל, בעמוד 14). משקל מחירי הברזל משתנה בהתאם לסוג הפרויקטים. בבנייה למגורים מדובר במרכיב קטן יחסית, שמהווה רק 6%-7% מסך עלות העבודה. מנגד, בבנייה ציבורית (משרדים וכו') משקל הברזל משמעותי יותר, ויכול להגיע לכ-20% מהעלות הכוללת של הפרויקט.

הקבלנים הגדולים אומרים, שבחודשים האחרונים חל שינוי במגמת מחירי הביצוע, נוכח עליית מחירי התשומות. משה טראוריג, מקבוצת שיכון ובינוי, אומר שהקבלנים התאימו את מחירי הפרויקטים החדשים לרמת הוצאות בגין שכר, ברזל ביטומן ועוד. טראוריג מודה, שבעבר נקבה סולל בונה במחירי הפסד בפרויקטים, רק בכדי להמשיך ולספק לה עבודה. עם זאת, לדבריו, הוחלט ב-2003 לשנות מדיניות, וכעת נוקטת החברה במדיניות קפדנית יותר, תוך סלקציה בעבודות ומחירים גבוהים יותר. בנוגע להפסד הגולמי שהציגה החברה אשתקד, אומר טראוריג, כי מדובר עדיין בספיחי המדיניות הקודמת, שיעלמו במהלך השנה הקרובה.

דויטשר אומר: "מחירי הביצוע התייקרו ריאלית ב-15%-20% בשנה האחרונה. בחלק מהמקומות זה היה בהתחלה יותר קשה, אבל היום כל המערכת מאופיינת בעלייה במחירי הביצוע".

בעוד שבשנה שעברה ירד מדד המחירים לצרכן ב-1.9%, מדד תשומות הבנייה עלה ב-2.4%. מי שסובל מהפער בין המדדים (4.3%) הם היזמים, שמוכרים את הדירות בהצמדה למדד המחירים לצרכן, בעוד שקבלני הביצוע נהנים מהפער, שמגדיל את הרווחיות שלהם. עם זאת, הקבלנים טוענים, כי המדד אינו משקף את העלות בפועל של הפרויקטים, בשל המשקלים המשתנים בין מרכיבי הפרויקטים. הקבלנים פועלים כיום על מנת לקבוע מערכת מידוד חדשה לפרויקטים, שתתואם באופן ספציפי יותר לכל עבודה על פי סוגה (מגורים, ציבורית, סלילה ועוד). המידוד החדש יאפשר לקבלנים להתגונן בצורה טובה יותר מפני שינויים ספציפיים במבנה העלויות בכל עבודה, בהתאם לשינויים שיחולו בכל מרכיב (שכר, ברזל, מלט ועוד).