השקעות חברות הנדל"ן בישראל עמדו על 11.5 מיליארד דולר בפרויקטים של נדל"ן ליום ה-31 לדצמבר 2003, גידול של כ- 16% ביחס לנכסי החברות ב-2002. הכנסות מפעילות של כל החברות המובילות בישראל הסתכמו ב-1.6 מיליארד דולר והונן העצמי המצרפי היה כ-1.5 מיליארד דולר. בחלק מהחברות נרשם גידול של עשרות אחוזים בהיקף ההשקעות ובהכנסות ואף בהון העצמי בין 2002 ל-2003, באחרות חל קיטון. כך עולה מדרוג שערכה חברת דן אנד ברדסטריט ישראל על חברות נכסי הנדל"ן בישראל. הדרוג כולל השנה 35 חברות אם וחברות בנות.
עוד עולה מהסקר כי בשנה החולפת ההאטה בארץ הגבירה את ההשקעה בנדל"ן של חברות ישראליות בחו"ל.
הגידול המשמעותי ביותר בהיקף ההשקעה היה בחברת גזית גלוב
התופסת את המקום הראשון בדרוג גידול של 85% ל-2.77 מיליארד דולר. היא גם רשמה גידול חד ביותר בהכנסות מפעילות 58.3% לסך של 320 מיליון דולר. הגידול נרשם בעיקר כתוצאה מהשלמת רכישת חברת IRT שהינה חברה ציבורית בארה"ב שמניותיה נסחרות בבורסה בניו יורק ובבעלותה 90 מרכזים מסחריים בשטח של 925 אלפי מ"ר.
החברה הכלכלית לירושלים
נמנית גם היא על גדולי המשקיעים בנדל"ן. השקעותיה עמדו על 1.25 מיליארד דולר לסוף 2003, גידול של6.5%. הכנסותיה מפעילות קטנו במקצת ל-122 מיליון דולר.
במקום השלישי בסקר נמנית חברת אירופה ישראל
(על סמך נתוניה ל-31 בספטמבר 2003) שהשקעותיה הסתכמו בכ-1.125 מיליארד דולר, גידול של 3.1%.
בדן אנד ברדסטריט מציינים כי במועדון החברות שגדלו בעשרות אחוזים בהיקף ההשקעות בנדל"ן ניתן למנות גם את: ארזים השקעות
69.15% גידול לעומת שנה קודמת, מקום 15 בדרוג; חברת גיא יזום
- 56.9% גידול מקום 32 בדרוג; 41.7% גידול בחברת ליברטי פרופרטיס
(לשעבר שקם נכסים) מקום 23 בדרוג הכללי. 39.6%; חברת אנגל אירופה
מקום 16 בדרוג הכללי.
השקעות שלושת החברות המובילות עמדו על למעלה מ-5 מיליארד דולר מתוך כ- 11.5 מיליארד דולר שהשקיעו כל 32 החברות המדורגות.
בסקר מצויין כי רוב החברות שמרו על מיקומן בדרוג 2004. בצמרת לא חלו שינויים וכל שלוש החברות שמרו על מיקום זהה כאשתקד. שלוש החברות המובילות הן היחידות מתוך למעלה מ- 30 חברות המדורגות בדרוג, שהיקף השקעותיהן מסתכם במיליארדים ולא במאות מיליוני דולר. הן השקיעו בנדל"ן 5.14 מיליארד דולר מתוך כ-11 מיליארד דולר סך כל ההשקעות של כל החברות המובילות.
ההשקעות של 19 חברות עמדו על היקפים של מאות מיליוני דולרים בפרויקטים של נדל"ן ו-14 חברות השקיעו בפרמטר זה עשרות מיליוני דולרים. בדן אנד ברדסטריט מציינים שכמחצית מהחברות המדורגות בדרוג של הענף רשמו אשתקד קיטון בפעילות, רובן באחוזים בודדים.
כלכלני חברת המחקר מסרו כי ההאטה בענף הנדל"ן נמשכת כבר מספר שנים והיא המשיכה גם השנה. החולשה המתמשכת בענף נובעת ממספר גורמים כגון: המשך החולשה הכללית במשק, אי הוודאות הכלכלית, שיעורי האבטלה הגבוהים, המחסור בפועלים בענף וההאטה בעליה לארץ.
בתחום הבניה למגורים קצב מכירת הדירות החדשות הצטמצם בכל הארץ ומשקל הדירות החדשות ירד לכ-26% מכלל העסקאות במשק, לעומת כ-35% בממוצע בשנים האחרונות. בתחום הנכסים המניבים מתבטאת ההאטה בענף, בעודפי היצע וצמצום הביקושים המשפיעים על שיעורי התפוסה, דמי השכירות והיקף הבניה.
בחברת המחקר מציינים, כי במציאות זו, מובן שבשנים האחרונות בשל ההאטה המקומית המתמשכת בענף הנדל"ן, גובר קצב ההשקעות של חברות ישראליות, במישרין ובאמצעות חברות בנות, בנכסים מניבים בחו"ל. נכסים אלו כוללים לרוב בינייני מגורים, משרדים ומרכזי מסחר.
עיקר פעילות ההשקעה, האלטרנטיבית לפעילות בישראל, מרוכזת במדינות מזרח אירופה, הנהנות מגל השקעות גדול בעקבות הפתיחות לאירופה, אנגליה, קנדה וארה"ב. מלבד אלטרנטיבת השקעה טובה יותר, אנגליה וצפון אמריקה מושכות משקיעים ישראליים גם בגלל סביבה עסקית-תרבותית דומה יחסית לישראל המקלה בביצוע העסקים.
בדן אנד ברדסטריט מעריכים, כי החברות הפועלות בחו"ל חשופות לשינויים בסביבה הכלכלית של המדינות בחו"ל העלולה להשפיע לרעה על פעילותן העסקית. הסכנה נובעת בין השאר, לדעת עורכי הסקר, מכך שתקופת זמן הביצוע של הפרוייקטים בחו"ל היא ארוכה יחסית ולכן קיים סיכון עסקי הנובע משינויים אפשריים במצב השוק. חשיפה לשינויים בחוקי מיסוי במדינת ההשקעה ובאמנות המס בין ישראל למדינת היעד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.