שוק המשרדים העולמי: פני השוק כפני המשק

הזירה החזקה ביותר ממשיכה להיות מזרח אסיה, תוך דגש על השווקים של סין ואוסטרליה, הבולטים בחוסנם

סקירה של שוק המשרדים ברחבי העולם מציגה מגוון תוצאות, המושפעות ישירות ממצב הכלכלי בשווקים הללו, כך עולה מדו"ח סיכום שנתי לשוק המשרדים בעולם של חברת ברוקראג' הנדל"ן Colliers.

הזירה החזקה ביותר ממשיכה להיות מזרח אסיה, תוך דגש על השווקים של סין ואוסטרליה, הבולטים בחוסנם.

צפון אמריקה, ומעט פחות מכך, אמריקה הלטינית, מציגים סימנים קלים של התאוששות, בעוד שבאירופה עם כלכלתה המדשדשת, הביקושים לשטחי משרדים ממשיכים להיות נמוכים.

התופעה המעניינת היא הביצועים היוצאים דופן של הבירות, בעיקר האירופאיות, המציגות נתונים טובים בהרבה מאלו של המדינה כולה.

כך למשל בפאריז, לונדון - איזור הווסט אנד - , בריסל, וושינגטון ואוטאווה, שם ניתן למצוא נציגות גדולה של משרדי הממשלה, השומרים על רמות ביצועים טובות יחסית.

אירופה, המזרח התיכון ואפריקה

רוב השווקים האירופים המשיכו להיות מאופיינים בגידול בשיעור הנכסים הפנויים וברמות שכירות נמוכות.

למרות שהמחצית השנייה של שנת 2003 התאפיינה בהתאוששות כלכלית באותן זירות, שווקים אירופאים בודדים חזרו לרמת ביצועים טובה.

שיעור הנכסים הפנויים עלה מרמה של 9.5% באמצע השנה, לרמה של 10.2% בסופה. שווקים רבים שרשמו גידול בשיעור הנכסים הפנויים הם פרנקפורט, המבורג, איזור הסיטי והמזחים (דוקלנדס) של לונדון, וציריך.

ערים בהן שיעור הנכסים הפנויים ירד הן בריסל ופאריז - בעיקר במרכז העיר. איזור הווסט אנד הלונדוני, מילאנו ושטוטגרט שמרו על שיעור זה במהלך השנה.

למרות שיעורים גבוהים יחסית של נכסים פנויים, נרשמה פעילות בנייה ערה בזירה זו בכל עיר כמעט, למעט מילאנו.

כך למשל, בין הערים עם מלאי של למעלה מ-3 מיליון מ"ר של שטחי משרדים בבנייה, ניתן למצוא את בריסל, פרנקפורט, לונדון - איזור הווסט אנד, מוסקבה ומרכז פאריז.

מחירי השכירות ירדו בממוצע של 2.3% במהלך המחצית השנייה של השנה, ובשיעור של 7.2% במהלך השנה כולה.

אמריקה הלטינית

אחרי תקופה ארוכה של חולשה בשווקי אמריקה הלטינית, החלו להיראות סימני התאוששות קלים.

חוסר היציבות הפוליטית שאיפיין את דרום אמריקה בשלוש השנים האחרונות נרגע מעט, וההתייצבות הכלכלית החלקית בעיקר בארגנטינה וברזיל, תרמה למגמה הכללית.

שיעור הנכסים הפנויים המשיך לרדת במהלך המחצית השנייה של השנה, והוא עמד על 15.3% בסוף השנה, למרות שחלק מהשטחים הללו אינם מוגדרים כ-Class A.

בשווקים מרכזיים דוגמת מקסיקו סיטי וסאן פאולו, בנייה חדשה נרשמה בחלקים נרחבים בעיר ושטחי משרדים Class A המשיכו להתווסף לשוק.

המחירים במהלך המחצית השנייה של השנה שמרו על יציבות, זאת לאחר ירידה של כ-5.2% במחצית הראשונה של 2003. במקסיקו סיטי רוכזה כ-5.3 מיליון רגל רבועה של בנייה חדשה ובסן פאולו רוכזה כ-3.1 מיליון רגל רבועה.

צפון אמריקה

למרות המשבר בשוק העבודה האמריקני לקראת סוף השנה, השוק הפתיע בחוזקו. להוציא את הרבעון הראשון של שנת 2003, שטחי המשרדים הלכו והצטמצמו - זאת בניגוד למגמה הרווחת בשנים 2001 ו-2002. שיעור הנכסים הפנויים הלאומי האמריקני סיים את שנת 2003 ברמה ממוצעת של 15.1%, גידול של 30 נקודות בסיס בלבד לעומת סוף שנת 2002.

השווקים בהם נרשם גידול בשיעור הנכסים הפנויים כוללים את אטלנטה, דאלאס, דנבר, יוסטון, דאון טאון מנהטן, סאן חוסה וושינגטון.

בקנדה גם כן נרשמה עלייה קלה בשיעור הנכסים הפנויים, שהסתכם בסוף השנה בממוצע ארצי של 11.6%, כ-40 נקודות בסיסי מעל הממוצע בסוף שנת 2002.

הבולטות בגידול היו הערים קלגרי ואוטאווה הבירה. למרות הגידול בשיעור של 3.2% בבירה הקנדית בנכסים הפנויים, היא עדיין ניצבת במקום הראשון בצפון אמריקה מבחינת שיעור זה, ובמקום השני בעולם. רמות השכירות בצפון אמריקה ירדו בשיעור של 3.7% במחצית השנייה של השנה, ובשיעור כולל של 6.3% בשנה כולה.

אסיה והפסיפיק

למרות שטחי המשרדים החדשים שהתווספו לשווקים באיזור אסיה והפסיפיק, שיעור הנכסים הפנויים המשיך לרדת.

שיעור זה ירד בממוצע ב-1.3% לרמה של 13.4% בממוצע ברחבי האיזור, כ-170 נקודות בסיס למטה מרמתו בסוף שנת 2002. מתוך 19 הערים בדו"ח, שבע בלבד רשמו גידול בשיעור הנכסים הפנויים.

שיעורים נמוכים במיוחד נרשמו בבנגלור אשר בהודו, בבייג'ין, דלהי, הונג-קונג ומומבאי. ערים בהם נרשמה בנייה חדשה בהיקפים גדולים הן בנגלור עם 2.9 מיליון רגל רבועה, בייג'ין עם 17.2 מיליון רגל רבועה, יאנגשו בסין עם 2 מיליון רגל רבועה, מלבורן עם 4.1 מיליון רגל רבועה, שנחאי עם 16.1 מיליון רגל רבועה, סינגפור עם 4.3 מיליון רגל רבועה, סידני עם 3.3 מיליון רגל רבועה, טייפה עם 3.4 מיליון רגל רבועה, וטוקיו עם 7.4% מיליון רגל רבועה.

נכסים