הקפיטליזם מעולם לא נראה טוב יותר ב-10 המדינות, שבעוד מספר ימים, בתאריך המאוד סמלי, האחד במאי, יהפכו לחלק בלתי נפרד מהאיחוד האירופי. שוק הנדל"ן במדינות הללו תופס תאוצה, וזו כבר מזמן לא מגמה חד פעמית. מאז נפילת הקומוניזם במזרח אירופה, פני הקרקע שונו לחלוטין. משקיעים זרים בנו מרכזי קניות, קניונים, פאוור סנטרים, דירות יוקרה ומשרדים.
המשקיעים הזרים הזרימו מאות מיליוני דולרים לבנייה מחדש, שיקום ושיפוץ של איזורי דאון טאון, במחירים ובסטנדרטים שמעולם לא נראו באיזורים אלו.
בחודש הבא יתקיים בווארשה, פולין כנס נדל"ן איזורי לקראת הצטרפות 10 המדינות החדשות לאיחוד.
כנס 2004 CEPIF ידון בנושאים רבים בהם, הפוטנציאל הכלכלי של המצטרפות החדשות, שווקי המגורים, המשרדים, המסחר והתעשייה במדינות הללו, והפוטנציאל שלהן כתוצאה מההצטרפות להאיחוד האירופי.
כך למשל, פולין רשמה גידול של לא פחות מ-30% בתוצר המקומי מאז נפילת מסך הברזל בשנת 1989. במהלך חמש השנים האחרונות, מחירי הדירות בבירה וארשה עלו בשיעורים חדים.
סוכני נדל"ן מקומיים אומרים, כי לעיתים השוק בעיר לא עומד בקצב הביקושים, ודירות רבות נמכרות כבר על הנייר. "זהו מעבר מהותי מהשיטה הישנה, בה בעלות על דירה היתה בגדר חלום בלבד, לפחות עד נפילת מסך הברזל בשנת 1989".
אלא שם כיום, לא רבים מתושבי המדינה יכולים להרשות לעצמם לרכוש דירה חדשה כשהמשכורת הממוצעת החודשית עומדת על כמה מאות דולרים, ורבים מסתפקים בשיפוץ דירות קיימות.
במהלך שנת 2003 חיזקו את אחיזתם מספר שחקנים במדינה. בנק ההשקעות הגרמני Deutsche Invesmentgesellschaft ביצע את השקעותיו הראשונות בפולין. הבנק רכש שלושה מרכזי משרדים במרכז וארשה, במחיר של 30 מיליון אירו (26 מיליון דולר). המרכזים, הנבנים על ידי קבוצת האחזקות הבלגית, Wood & liebrecht, משתרעים על שטח כולל של 25 אלף מ"ר. על החוזים שנחתמו, החברה צופה לגרוף תשואה של כ-11%. בנייתו של בניין אחד בלבד הסתיימה לפי שעה, וחברת מחשבים שכרה את 6,000 המ"ר שבו.
לפולין קשרים כלכליים הדוקים עם ישראל, ובעלת פוטנציאל גבוה לשיתופי פעולה ולמסחר הדדי מבין מדינות מזרח ומרכז אירופה. חשיבותה של פולין, היא בעיקר כשוק יעד, לאור הצטרפותה הקרובה לאיחוד האירופי. בפולין חיים כיום למעלה מ-39 מיליון תושבים, כש-62% מהם מרוכזים בערים. למעלה ממחצית מאוכלוסיית המדינה מרוכזת ב-42 ערים בנות למעלה מ-100 אלף תושבים. אוכלוסיית וארשה נאמדת ב-2 מיליון תושבים. ערים מרכזיות נוספות במדינה הן לודז', קרקוב, ורוצלב, פוזנן וגדנסק, המשמשת כעיר הנמל המרכזית במדינה.
ארבע מרכזי ערים חשובות במזרח אירופה, הציגו מספרים מרשימים יחסית ליבשת כולה במהלך 2003. התחזיות ברובן אופטימיות, בעיקר נוכח ההצטרפות הצפויה של חלקן לאיחוד האירופי ב-2004. הונגריה, צ'כיה, פולין ורוסיה, בהן שוקי הנדל"ן פעילים מאוד, מעוררות אף הן עניין בקרב המשקיעים הזרים2004.
הכלכלות של ארבע המדינות המזרח אירופיות צפויות לצמוח בקצב מהיר יותר מקצב הצמיחה הממוצע של מדינות האיחוד האירופי בשנים 2004-2003.
היקפי הביקוש במהלך שנת 2003 היו יציבים יחסית לעומת המספרים שהושגו במערב היבשת, ושיעור הגידול בהשכרת שטחי משרדים עלה ב-12% לעומת שנת 2002.
המגמה הזו בלטה במיוחד בווארשה, גידול של 30%, מוסקבה, גידול של 21%, ופראג עם גידול של 11% לעומת 2002.
המחירים, במונחים של מטבע מקומי, שמרו על יציבות בבודפשט, ווארשה ופראג. הסנטימנט בשוק ההשקעות המזרח אירופי ממשיך להיות חיובי, עם היקף השקעות שחצה את רף מיליארד האירו בשנת 2003, כמעט כפליים מהיקף ההשקעות בשנת 2002.
הכלכלה ההונגרית צפויה להוביל את רשימת הצמיחה בזירה זו בשנת 2004. מדיניות מוניטרית יציבה של ראש הממשלה פטר מדגאסי, יחד עם קצב אינפלציה חד ספרתי שנע סביב 7%, ושיעור מובטלים שהולך ויורד ועומד כיום על 5%, המדינה מוכנה להצטרף לאיחוד ב-2004.
המומנטום של הרפובליקה הצ'כית התאושש אחרי השיטפונות שפקדו את המדינה בחודש אוגוסט 2002, נזקים שאומנם קשה לכמת, אך ללא ספק פגעו בשיעור הצמיחה של הכלכלה הצ'כית ב-2002.
יחד עם זאת, ביקושים ערים, בעיקר ממשקיעי חוץ עשויים לשפר מעט נתון זה במהלך 2003.
ממשלתו של ולדימיר ספידלה התאוששה מהמשבר מהר מאוד, מעריכים אנליסטים. עם שיעור אינפלציה נמוך מאחד ושיעור אבטלה של כ-9%, עושה הרושם שהמדינה מוכנה להצטרפות אולי יותר מכולם.
בפולין, הורדה של שיעורי הריבית לא תורגמה עוד לצמיחה כלכלית מרשימה. תחזית הצמיחה ל-2004 עומדת כעת על 2.5%. עם זאת כאמור, הביקושים במהלך שנת 2003 היו הערים ביותר בבירה הפולנית, עם היקף נכסים מושכרים, שעלה על ההיקף בשנת 2002.
המדינה נהנית משיעור אינפלציה נמוך יחסית של 2%, אך שיעור האבטלה גבוה ונע מעל 16%. יחד עם זאת, הערכות הן, כי ההצטרפות החדשה תרחיב את שוק העבודה ומספרים אלה עוד יירדו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.