יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אברהם הירשזון (ליכוד), הזהיר לאחרונה את האוצר מפני האפשרות שמתן האופציות לציבור לרכוש את מניות בנק לאומי
לפי רישומי פנקס הבוחרים, עלול לסבך את תהליך ההפרטה בזיופים והונאות מהסוג שמתגלה בכל מערכת בחירות.
הירשזון דרש לנקוט מראש בצעדים, שימנעו את מסירת האופציות לאנשים שיתחזו במקום אזרחים שנפטרו, או למי שינסו לנצל לרעה אנשים חלשים (קשישים וכו'), שאינם מתמצאים בעסקי ניירות ערך וייקחו לעצמם את האופציות כביכול בשמם. הוא גם יעץ לאוצר ולבנק ישראל להתכונן לאפשרות של ניסיונות השתלטות על הבנק דרך רכישת האופציות מידי הציבור.
הירשזון אמר הבוקר (ד') ל"גלובס" כי האוצר מחזיק אותו בתמונה לאורך כל התהליך ומתייעץ אתו באופן קבוע. החשב הכללי, ד"ר ירון זליכה, ומנהלת נכסים מ.י, מיכל עבאדי-בג'יו, מחליפים אתו טיוטות של התיקון הנדרש בפקודת הבנקאות לביצוע ההפרטה, במקום הנוסח שנדחה בוועדה, בהיותו "דרקוני מדי" לדברי הירשזון, בעיקר בסוגיות הפיקוח של בנק ישראל.
"מתחייבים כאן אמצעי זהירות קפדניים, כי מדובר הפעם לא בזיופים בקלפי, אלא בכסף מזומן", אומר הירשזון. "חייבים לתת את הדעת לגבי אותם אזרחים, אשר מראש לא ירצו לרכוש את המניה ויאמרו לאוצר שימכור בשמם את האופציה ורק ייתן להם את ההטבה הכספית. לא תהיה בעיה אם מדובר במספר קטן של אזרחים, אבל עם כמות גדולה תהיה בעיה למכור את האופציות בבורסה".
הירשזון אומר כי הוא לא יקיים בוועדה דיון כלשהו על מכירת האופציות, לפני שהממשלה תגיש לכנסת את הצעת החוק, לאחר שתאשר את המלצות הוועדה לעניין מכירת האופציות לציבור. "אני, אישית, בעד ההפרטה. זהו מהלך מבורך ובמקרה זה אף נכון לאחר שהמדינה ניסתה ולא מצאה משקיע שיקנה את גרעין השליטה של הבנק בסדר הגודל של לאומי", הוא אומר.
"השיטה של מכירת האופציות לכל אזרח היא פשוטה ויעילה. אין בה עניין של מתן הטבות למקורבים. הרעיון אמנם לא חדש, אבל שר האוצר הוכיח פה אומץ לב בהחלטתו לאמץ אותו. עדיין יש מהמורות בדרך, אבל אני מקווה שהצוות באוצר, בראשות זליכה, יתנו את הדעת לסוגיות שהעליתי ואין לי ספק שגם חברי ועדת הכספים יעלו סוגיות שיחייבו פתרונות. בסוף הדיון בוועדה, החוק ייצא עם האיזונים הנכונים וההפרטה תהיה טובה לשוק ההון והאזרחים".
מרכז האופוזיציה בוועדה, ח"כ יצחק הרצוג (עבודה), תומך ביוזמת האוצר. "נכס מסוג זה צריך להיות בידי כלל הציבור, ולא מרוכז בידי בעלי הון פרטי, או בידי משפחה אחת או שתיים", הוא אומר, אבל טוען כי יאמין שמדובר בעובדה ולא בספין תקשורתי רק לאחר שיראה את הצעת החוק על שולחן הכנסת.
"אין ראש ממשלה בעשור האחרון שלא זרק את הרעיון לציבור, בדיוק בעיצומו של איזה משבר פוליטי, וגם עכשיו קשה שלא להתייחס למהלך הזה בחשדנות, בגלל העיתוי. ימים ספורים לפני המשאל בליכוד, כשלנתניהו אין על מה להתבטא, הוא שולף את השפן הזה בהודעה דרמטית באמצע הלילה, גם כדי להסיח את חוסר תשומת הלב שלו לבעיה האמיתית במשאל", אומר הרצוג.
הרצוג מסכים עם הבעיות שמעלה הירשזון, ומקווה שהאוצר ישים עליהן את הדגש בחקיקה, כדי שהאופציות יגיעו לידי הציבור "בדרך ישרה ולא בתחמונים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.