תוכנית האופציות לחלוקת אחזקות המדינה בבנק לאומי לכלל האזרחים, צפויה להביא ללחץ משמעותי מאוד על מניית בנק לאומי בחודשים הקרובים. לאזרחים יחולקו 500 מיליון מניות, בעוד מחזור המסחר היומי במניית הבנק מגיע ל-3.5 מיליון מניות בלבד. כך מעריך אנליסט הבנקאות של כלל פיננסים בטוחה, יובל בן-זאב.
לדברי בן-זאב, ההטבה הצפויה לכל אזרח מסתכמת ב-500 שקל, כך שלהערכתו התמריץ לאחזקת האופציות לאורך זמן נמוך והוא צופה מימוש מאסיבי של האופציות.
על רקע זה מעלה בן-זאב את השאלה מה תעשה קבוצת הביטוח מגדל, לה כ-4% ממניות הבנק. אם זו תבחר להקדים תרופה למכה ולממש את אחזקותיה בהקדם האפשרי, יגדל הלחץ המיידי על מניית הבנק.
אישור בנק ישראל
בן-זאב מתייחס גם לאפשרות של מאבק שליטה על בנק לאומי דרך הבורסה, אך מזכיר, כי כדי שמאבק כזה יחל, נדרש הגורם המעוניין להגיע לשליטה לקבל אישור לכך מבנק ישראל.
לגבי ביצוע התוכנית מבחינה לוגיסטית, מעריך בן-זאב, כי היא ניתנת לביצוע. גם מבחינה ציבורית סבור בן-זאב, כי התוכנית אפשרית שכן המדינה מחלקת בחינם לאזרחיה נכס ששייך למעשה לאותם אזרחים.
על מחירה הנוכחי של מניית לאומי אומר בן-זאב, כי ההשקעה במנייה במחירה הנוכחית היא השקעה אטרקטיבית. "אנו סבורים שמחיר מניית בנק לאומי אינו מבטא במלואו את התהליך שחל במשק הישראלי בחודשים האחרונים, ואינו מביא לידי ביטוי את העמדה החזקה בה נמצא לאומי לקראת חזרת המשק לצמיחה.
"מכפיל ההון בו נסחר כיום בנק לאומי - 0.9, נמוך בהשוואה למכפיל בו נסחר בנק הפועלים - 1.1, עובדה המחזקת את דעתנו בדבר אטרקטיביות ההשקעה".
"שהמדינה תמכור"
אנליסט הבנקים של בית ההשקעות לידר, אלון גלזר, מותח ביקורת על תוכנית האופציות ומעריך, כי המהלך יביא בסופו של דבר לכך שהתמורה שיקבל הציבור הרחב תהיה נמוכה.
"אין ספק שמדינת ישראל יודעת לבצע מכירת בנקים טוב יותר מאשר האזרח הפשוט. אם המדינה רוצה לתת הטבה לאזרחיה, עדיף שתמכור את המניות ותחלק את תמורתן לאזרחים באמצעות הפחתת מיסים או באמצעות כל צעד דומה אחר.
"אני סבור שנתינת מניות לציבור, שמידת הבנתו בכדאיות הכלכלית של האחזקה במניות אינה גבוהה, היא צעד שיביא לכך שהגורמים המתוחכמים בשוק יוכלו לנצל את חוסר הידע של הציבור הרחב. בנוסף יש לזכור, שצעד כזה כרוך בעלויות של פרסום ותיפעול שיתגלגלו בסופו של דבר על הציבור הרחב.
"התוכנית עשויה אולי לזרז את הליך ההפרטה, מה שמשרת את מטרות האוצר, אולם בסיכומם של הדברים אני מעריך שהתמורה שהציבור הרחב יקבל תהיה נמוכה יותר מאשר בהליך אחר של הפרטה".
ראש מחלקת המחקר בבית ההשקעות מנורה-גאון, מירון קצפ, סבור, כי רעיון חלוקת האופציות שהועלה שוב מהאוב, כדבריו, יכול להיות טוב - אך רק בעולם אוטופי. לדבריו, קשיי החלוקה של האופציות, הלחץ המיידי על מחיר המניה והקשיים החינוכיים שבגישה לשוק ההון, כל אלה גורמים לרעיון להיראות שלא במקומו.
בלי המצאות
לדברי קצפ, לא ברור עדיין איך ניתן יהיה לממש את האופציות באמצעות בנק הדואר, איך ניתן יהיה להעביר הוראות המרה בזמן אמיתי בהעדר חשבון בבנק הדואר, מה יהיה גובה העמלות, כיצד למעלה מ-6 מיליון תושבים יספיקו לעבור דרך סניפי בנק הדואר בחצי השנה הנקובה למימוש האופציות, כמה תעלה הדפסת כל המסמכים וכתבי האופציה לכל האוכלוסיה, מה יקרה עם כתבי הדואר שלא יגיעו ליעדם ועוד שלל בעיות.
להערכת קצפ, הדרך הנכונה ביותר להפרטת לאומי היא באמצעות הנפקה בבורסה, המאפשרת לכל המעוניין לרכוש את המניות מבלי להתעסק בכמויות המיזעריות אליהן מתייחסת תוכנית האופציות.
"הנפקה לציבור תשיג את אותן מטרות של הפרדת הבנק מהמדינה תוך שימוש בשיטת מסחר מקובלות ומנוסות, מבלי להמציא שיטות הפרטה ייחודיות למדינת ישראל", מסכם קצפ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.