עיראק: העלייה במפלס האלימות פוגעת בשיקום

בעקבות ההרעה במצב הביטחוני, הקבלנים חורגים מיעד הזמן המתוכנן לסיום פרויקטים, והתמשכות הפרויקטים מגדילה את ההוצאות בגין כוח אדם ואבטחה

למרות הפוטנציאל העסקי העצום הגלום בשיקום עיראק, התגברות מקרי האלימות ופיגועי הטרור בחודשים האחרונים מעוררת פחד בקרב המשקיעים הזרים.

אירועים אלה אף מאיטים את קצב ההתקדמות של עבודת הקבלנים המשקמים בימים אלו את התשתיות בעיראק.

הממשל האמריקני, שלקח על עצמו את שיקום תשתיותיה ההרוסות של המדינה, הזרים במהלך השנה האחרונה עשרות מיליארדי דולרים בכדי להקים תשתיות חדשות ולשקם את אלו שנהרסו בתקופת המלחמה.

חברת ההנדסה האמריקנית בכטל, שזכתה בחוזים של ממשלת ארה"ב לבניית תשתיות בעיראק הכבושה, מנסה לשדר "עסקים כרגיל". בבכטל הודיעו לפני מספר ימים, כי העבודות בעיראק נמשכות כרגיל, אם כי בקצב איטי יותר בשל התקפות הטרור המרובות.

בבכטל מסרבים לרדת לפרטים בנוגע לאבטחה, אך בכירים בחברה מצהירים, כי "למרות שלפיגועים בעיראק היתה השפעה מסוימת על הפעילות בעיראק, הצלחנו למצוא פתרונות אבטחה, שיתאימו לקריטריונים הגבוהים של הממשל האמריקני בכל הנוגע לטיפול בתשתיות, מים ותחבורה".

אך קבלנים אחרים בעיראק נשמעים הרבה יותר מפוחדים. "אף פעם לא השתתפתי בפרוייקט שהפוטנציאל הרווחי שלו הוא כל כך גבוה, ומנגד הסיכון הוא כה עצום", מסביר קבלן בריטי, הפועל בעיראק.

"אם אתה רוצה לעשות כיום עסקים במדינה, אתה צריך כל כך הרבה אבטחה מסביבך עד כדי כך שקשה לעשות עסקים", אומר הקבלן, שהדגיש כי הצורך באבטחה הלך וגדל באופן משמעותי בחודשים האחרונים, בד בבד עם העלייה במפלס האלימות. בכדי להעביר סחורות וחומרי בנייה ממקום למקום נדרשת כיום אבטחה כבדה של אנשי צבא, ומשאית בודדת לא יכולה להגיע לייעדה, אלא אם כן היא נוסעת עם שיירה מאובטחת.

ארגוני טרור מוסלמיים שמו כיעד לפגוע לא רק במטרות אנושיות, אלא גם במטרות פיזיות.

אותם ארגונים מנסים כיום גם לפגוע במתקנים רגישים, מתוך נקודת הנחה כי פיגועים אלו יעודדו את כוחות הקואליציה לעזוב את המדינה בהקדם.

גם הקבלנים העיראקים, אשר פועלים כקבלני מישנה תחת המטריה של בכטל, מתקשים להוציא כיום אל הפועל פרוייקטים. חלק מהקבלנים העיראקים טוענים ש"אין חוק ואין סדר כיום בעיראק", וכי האווירה מחוץ לעיר בגדאד היא אווירה של מערב פרוע.

"מסוכן מאוד להיראות עושה עסקים עם אמריקניים כיום. אנו חוששים ממעשי נקם של קיצונים אשר מתנגדים לכיבוש האמריקני", אומר קבלן עיראקי, שלפני מספר חודשים זכה בפרוייקט שמן.

כמובן, שלאלימות זו ישנם היבטים כלכליים מרחיקי לכת. חלק מהקבלנים כבר מתלונן שבעקבות ההרעה במצב הביטחוני, הם חורגים מיעד הזמן המתוכנן לסיום הפרויקטים, וכי התמשכות הפרוייקטים מגדילה את ההוצאות בגין כוח אדם ואבטחה. עדיין לא ידוע האם הממשל האמריקני החליט להגדיל את תקציבי השיקום בעקבות העלייה באלימות, אך לא מן הנמנע כי המצב ייאלץ את הממשל להזרים כספים נוספים לקבלנים, או לחילופין לוותר על חלק מהפרויקטים המתוכננים בעתיד.