איש העסקים סמי שמעון הקפיא, או אף ביטל, את תוכניתו לגייס 40 מיליון דולר בהנפקת מניות ואג"ח של חברת יכין חקל, בשליטתו. בבורסה. שמעון אומר כי מינהל מקרקעי ישראל הפר התחיבות שנתן לו בעבר, להאריך ב-49 שנים את חוזי החכירה על קרקעותיו (כפי שפורסם במוסף הנדל"ן ב-4.4.04). לדברי שמעון, הדבר יביא לכך שהוא יאלץ להחזיר למינהל קרקעות של יכין חקל, דבר שיפגע בשווי החברה. מקורות המינהל דוחים את טענותיו של שמעון.
ל"גלובס" נודע, כי שמעון תיכנן להנפיק בבורסה 25% ממניות יכין חקל, יחד עם אג"ח ואופציות. שמאי העריך באחרונה את שווי נכסי החברה ב-206 מיליון דולר. מסכום זה יש להפחית חובות בסך 105 מיליון דולר לבנקים, בעיקר בל"ל ודיסקונט, כך שהשווי נטו הוא 101 מיליון דולר. שווי החברה נטו, עם נכסים נוספים, הוערך ב-120 מיליון דולר. גיוס של 25% לפני הכסף היה נותן תמורה של 40 מיליון דולר.
שמעון תיכנן להשתמש ברוב הכסף לפיתוח עסקים חדשים, וביתרה לפרוע חלק מהחובות לבנקים. בבעלות יכין חקל כ-12,000 דונם בכל הארץ.
שמעון אומר, שבידו התחיבות מלפני 10 שנים של מיכאל ורדי, אז מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, לפיה יאריך המינהל ב-49 שנה את חוזי החכירה של קרקעות יכין חק"ל, דונם בכל הארץ, שחלק מהם עומד להסתיים כבר השנה, על פי תנאי החוזים המקוריים, המאפשרים לו זכות יזמות על כמחצית מן השטחים הללו, ללא קשר להחלטות מועצת מקרקעי ישראל.
לדברי שמעון, אישר אריאל שרון, שהיה אז יו"ר מועצת מקרקעי ישראל במסגרת תפקידו כשר השיכון, התחיבות זו. שמעון טוען שמנכ"ל המינהל, יעקב אפרתי, מתכחש עתה להתחיבות זו. הוא חושש, שהמצב שנוצר יאלץ את יכין חקל להחזיר למדינה חלק מקרקעותיה, או לחילופין לחדש את החוזים בתנאים גרועים. הדבר מבטל את הכדאיות הכלכלית של ההנפקה, המבוססת על קרקעות החברה.
מקורות המינהל אומרים בתגובה, כי כל החלטה להאריך את חוזי החכירה טעונה אישור של הנהלת המינהל. אישור זה לא ניתן מעולם, ומכאן שהמינהל אינו חייב דבר לשמעון.
טענה אחרת של שמעון היא, שהמינהל ועיריית ת"א מבקשים לשנות ללא אישורו את היעוד של מתחם בן כ-1,200 דונם בנוה שרת, ת"א. המתחם מוגדר היום כחקלאי, והמינהל והעיריה מבקשים לשנות את יעדו למגורים, לבניית 5,000 דירות. שמעון חושש שהדבר יחייב אותו לשלם הטל השבחה בסכומים גדולים. המינהל והעיריה אומרים בענין זה, כי זכותם לשנות את יעוד הקרקע גם ללא הסכמת הבעלים.
בבעלות יכין חקל, בין היתר, 2,000 דונם בתל מונד, 700 דונם בנתניה, 500 דונם באשקלון וקרקעות אחרות, בדרך כלל חקלאיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.