גשר צפריה:ליקויים בתיאום גרמו לסיכונים בטיחותיים ולייקור הפרויקט

ליקוים תכנוניים וכשל בתאום בין רכבת ישראל, רשות שדות התעופה ומינהל התעופה האזרחית בכל הקשור להקמת גשר צפריה גרמו לסיכונים בטיחותיים ולגידול בעלות הפרויקט.

מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, בחן את פרויקט גשר צפריה המהווה חלק בפרויקט הקמת מסילת רכבת מנתב"ג לתל-אביב.

רכבת ישראל החלה ב-2000 בקידום פרויקט קו הרכבת בין תל-אביב לנתב"ג. הפרויקט כלל הקמת גשר מעל המסילה שאמור להוות כביש גישה למושב צפריה. הקמת הגשר החלה ביולי 2002.

הדו"ח מעלה שורה של ליקויים הנובעים מכשלים תכנוניים והעדר תאום בין הרשויות הרלוונטיות. כך למשל קובע הדו"ח, כי ועדות התכנון במשרד הפנים ומינהל התעופה האזרחית (מת"א) לא קבעו ביניהם נוהל להעברת תוכניות בנייה לצורך בדיקת השפעתם על בטיחות טיסה.

עוד מגלה הביקורת, כי רכבת ישראל לא תאמה עם ראש תחום הגבלות בנייה כפי שמתחייב מתוכנית המתאר הארצית, את תוכנית הקמת הגשר. בנסיבות שנוצרו לא יכלה מת"א להביע את הסתייגות מהתוכנית, אלא רק לאחר שהחלה הקמת הגשר.

רק בסוף ביולי 2002 (מספר שבועות לאחר תחילת הפרויקט) התברר לרשות שדות התעופה, כי רכבת ישראל החלה בהקמתו, וכי הוא יהווה הפרעה בטיחותית לתנועה האווירית בנתב"ג.

בעקבות תחקיר פנימי שעשה מנכ"ל הרשות התברר, כי הרכבת בונה את הגשר ואת כביש הגישה אליו, מבלי שהתוכניות הועברו לרשות.

תחקיר במשרד התחבורה קבע, כי גובה הגשר והכביש חורגים מהגובה המותר שנקבע במסגרת תוכנית המתאר הארצית. בשל החריגה יהיה צורך בין השאר להקטין את המשקל המרבי של כלי טיס שממריא, נקבע.

מת"א הודיעה, כי למרות החריגות מהגבלות הבנייה התקניות, ניתן יהיה לאפשר תנועת מטוסים בנתב"ג לאחר הנמכת הגשר ב-1.7 מטר וכל עוד לא מאריכים אותו ל-800 מטר כפי שתוכנן. חודש לאחר מכן קבע מת"א שאין צורך לפרק את הגשר או להנמיכו.

העבודות חודשו בפברואר 2003 וניתן אישור להקמת הגשר בגובה חורג על אף הבעיות הבטיחותיות הכרוכות בכך.

מבקר המדינה קובע, כי הבדיקות של הגשר על-ידי מינהל התעופה האזרחית נעשו כל פעם על-פי קריטריונים אחרים.

לדבריו, במקרה האמור היה ראוי למצוא חלופה אחרת לחציית כביש צפריה. הפיתרון שהושג - הותרת הגשר על כנו, הוא פתרון מאולץ היוצר בעיות בטיחותיות ולכל היותר דוחות מציאת פתרון יסודי לחריגה בגובה הגשר, קבע.