זינוק של 6.6% במחירי הדיור בשנזן - הודות לסמיכותה להונג-קונג וההיצע הנמוך

הכרך צומח במהירות, ודירת 100 מ"ר ממוצעת כבר עולה 70 אלף דולר

עלייה חריגה במחירי הנדל"ן בעיר שנזן, הגדולה ביותר בדרום סין. ברבעון הראשון של 2004 נרשמה עלייה של 6.6% במחירים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. שיעור זה חריג לעור היציבות שנרשמה בשנים האחרונות, עם שיעור עלייה שנתי של 2%. שנזן היא כרך הגדל במהירות, וצובר חשיבות כלכלית הולכת וגוברת. כדוגמא אחת ניתן לציין כי חברת התעופה לופטהאנזה החלה החודש בטיסות ישירות מגרמניה לשנזן.

רשות התכנון העירונית של שנזן מזהירה עם פרסום הנתונים, כי העלייה החדה במחירים נובעת מירידה ביצע הקרקעות, עלייה בביקוש ומצמצום הפער במחירים בין האיזור הכלכלי המיוחד בהונג-קונג לבין היבשת. עם זאת, אנליסטים בענף מעריכים כי השוק נותר בריא, ועליות המחירים ימשכו בשיעורים מתונים.

לפי הנתונים שפורסמו, המחיר הממוצע של דירה בשנזן עומד על 698 דולר למ"ר, לעומת 655 דולר למ"ר ברבעון המקביל אשתקד. ההיצעים צומצמו משמעותית, בעוד שהביקושים נותרו חזקים. סך השטח של הדירות שבנייתן הסתיימה (היצע) צנח ברבעון הראשון ב-32.5% לכ-15.3 מיליון מ"ר (כ-200 אלף יח"ד). מאידך, סך המכירות המצרפיות (ביקוש) עלה ברבעון ב-7.7%, ל-22.3 מיליון מ"ר. מהנתונים ברור כי מלאי הדירות מצטמצם במהירות.

בדו"ח נאמר, כי החלטת ממשלת סין משנת 2003 להפסיק את שיווק הקרקעות לבנייה בהונג-קונג השכנה (בניסיון לעצור את צניחת מחירי הנדל"ן בעיר - ר.פ.), תרמה באופן ישיר להגברת הביקושים בשנזן, שהעלו את המחירים.

נתונים ממשלתיים מראים, כי באיזורים נאנשאן ובאואן נרשמו עליות חדות במיוחד בשטח הרצפה שנמכר ברבעון הראשון - 71% ו-30% בהתאמה. איזורים אלה סמוכים להונג-קונג. פער המחירים בין איזורים אלה להונג-קונג הולך ומצטמצם: בנאנשאן עולה מ"ר ממוצע למגורים 727 דולר, ובאואן 470 דולר למ"ר.

ממשלת סין נוכחה לדעת שמלאי הקרקעות באיזור ימוצה בתוך 10 שנים, וחתכה אשתקד את שיווק הקרקע מ-17 קמ"ר ל-12 קמ"ר. מתוך זה, 1.1 קמ"ר מיועדים למגורים. תחת מידניות חדשה זו, יזמי הנדל"ן נאבקים זה בזה על כל פיסת קרקע שיוצאת למכרז, במיוחד בתוך שטח הונג-קונג.

לדוגמא, במכרז שנערך באפריל השנה, למגורי יוקרה באגם הדבש, הוצעו 16 הצעות לשטח של 93.5 דונם. במכרז זכתה לפחות צ'יינה אוברסיז לנד אנד אינווסטמנט, עם הצעה של 115 מיליון דולר. מכאן, שעלות הקרקע בלבד עומדת על 875 דולר למ"ר, בהתחשב בעובדה ששטח הרצפה הכולל הוא 131 אלף מ"ר. מעריכים, כי העלות למ"ר עם השלמת הפרויקט תעמוד על 1,200 דולר למ"ר.