בשקט בשקט גילגלו בחודשים האחרונים קבוצות אחים עופר ובריטיש גז הבריטית את הרעיון לאחד ממיזמי התשתית הגדולים ביותר שיבוצעו בארץ בשנים הקרובות, אם לא הגדול מביניהם. "גלובס" חשף לפני חודשיים את דבר חתימת ההסכם העקרוני על מיזם הכולל הקמת תחנות כוח מגז טבעי בהשקעה של מיליארדי דולרים.
באחרונה מתברר, כי התוכנית מתקדמת, מבחינת היזמים, ומתבררת אכן כפרויקט התשתיתי הגדול ביותר המתוכנן בארץ בשנים הקרובות. אולם, מהמורות לא חסרות בדרך, אם זה בדמות יזמים מתחרים או משרד האוצר.
כך התגלגלה העיסקה: לפני שש שנים זכתה אחים עופר במכרז של חברת החשמל להקמת תחנת כוח פרטית גדולה של 370 מגוואט ברמת חובב בנגב, בהשקעה של כ-250 מיליון דולר. תחנה זו אמורה היתה להפוך לתחנה הפרטית הגדולה ביותר שתוקם בארץ בשנים הבאות.
עיכובים מצד הרגולטורים גרמו לכך שאחים עופר לא יכלה להתחיל וליישם את הפרויקט, עד עצם היום הזה. בתוך כך, כעבור שלוש שנים פירסם משרד התשתיות מכרז להקמת תחנת כוח פרטית בסדר גודל דומה במישור רותם שבנגב. אחים עופר, יחד עם החברה הגרמנית סימנס היתה היחידה שניגשה למכרז. גם תחנה זו לא הוקמה עד היום בשל בעיות מצד הרגולטורים.
בין לבין, מצאה החברה הבריטית, בריטיש גז, שדות גז טבעי בהיקף של מיליארדי דולרים מול חופי עזה. הלקוחה הפוטנציאלית המרכזית של גז טבעי בארץ, חברת החשמל, מסרבת לרכוש את הגז מבריטיש גז בטענה שהוא יקר מדי ובגלל התנגדות ראש הממשלה, שחושש שכספי הגז ישמשו לטרור בשטחי הרשות הפלשתינית.
בריטיש גז, שגם נכנסה לשוק חיפושי הגז בארץ, החלה באחרונה להתייאש מאספקת גז לשוק הישראלי, והיא שקלה שלא להתחיל בהפקת השדות בעזה. לטענתה, תהליך כזה, הדורש השקעה של מאות מיליוני דולרים, אינו כדאי כאשר לא מובטח לקוח ישראלי מרכזי.
רגע לפני הנטישה של החברה, צץ רעיון עסקי. בריטיש גז, שהיא חברה עתירת מזומנים, תיכנס כשותפה עסקית לשתי תחנות הכוח שמתכננת אחים עופר ובמקביל תהיה ספקית הגז הבלעדית לתחנות שאמורות לפעול על בסיס גז טבעי.
לכך יש להוסיף השקעה נוספת שמתכננת אחים עופר בהקמת תחנות כוח פרטיות נוספות הפועלות על בסיס גז טבעי, דבר המצדיק את הפקת שדות הגז של בריטיש גז, בגלל הלקוח הגדול שלה. סוכם עקרונית, כי בריטיש גז תהיה שותפה גם בתחנות הכוח העתידיות שתקים אחים עופר.
באחרונה, מגלגלת אחים עופר מול המדינה מהלך הגיוני, ושאמור לזרז את הקמת התחנות הראשונות: על-פי הצעת הקבוצה, שתי התחנות ירוכזו באתר אחד ברמת חובב. בשנים האחרונות כבר הושלמו כל התהליכים הסטטוטוריים הקשורים להקמת תחנה ברמת חובב, בעוד שהתהליכים לגבי מישור רותם עוד לא החלו. החיבור של שתי התחנות לתוך אתר אחד גם יוזיל את העלויות.
משק החשמל זקוק בדחיפות לכושר ייצור נוסף, עקב רזרבות נמוכות במיוחד ובחברת החשמל מקווים שאחים עופר יחלו לייצר חשמל בהקדם האפשרי.
באחרונה, התגלו מהמורות נוספות המאיטות את הפרויקט: החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, לא מאשר בשלב זה את זכייתה של אחים עופר במכרז במישור רותם ומתקיים עימו מו"מ לגבי נוסחת המחיר. בגלל העיכובים הגישה אחים עופר עתירה לבית המשפט נגד האוצר. יתכן שבשבועות הקרובים יושג הסדר שיקדם את שתי התחנות - ברמת חובב ובמישור רותם.
במקביל, החלה קבוצת מרחב של יוסי מימן לנהל מאבק נגד רכישת הגז מבריטיש גז. קבוצת מרחב מציעה לישראל גז ממצרים, כשהלקוח שלה אמור להיות חברת החשמל.
גורמים במשק האנרגיה אומרים, כי "לא ברור מדוע מימן וגורמים נוספים מנסים לשים רגליים לבריטיש גז. זה לא עניינה של מרחב אם בריטיש גז מוכרת לאחים עופר. לא מדובר בתחרות מול מרחב".
קבוצת מרחב מנסה למנוע את כניסת בריטיש גז לארץ בטענה שבין השותפים במיזם גם גורמים פלשתינים שהיו מעורבים בעבר בטרור.
לדברי גורמים במשק האנרגיה, הטענה לא רצינית מאחר שבריטיש גז, שהיא החברה הגדולה ביותר באירופה בתחום הגז, שולטת ומובילה במיזם.
לדבריהם, אפילו ראש הממשלה שמנע בעבר רכישת גז מבריטיש גז על-ידי חברת החשמל, לא התנגד להחלטה שקיבל באחרונה צוות שרים ובכירים נוספים. הצוות החליט, כי אפשר לצרף את בריטיש גז כספקית למשק הישראלי בתנאי שהחברה תמצא לעצמה לקוחות - בדיוק מה שעשתה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.