יצרנית הרכבות הקנדית בומברדייה, ספגה ביקורת קשה בשנתיים האחרונות לאור פרישתה משני המכרזים להקמת קו ראשון ברכבת הקלה בירושלים (ינואר 2002) ובתל-אביב (פברואר 2004).
בומברדייה המשיכה להציג עסקים כרגיל ולנמק את התנהלותה ב"שיקולים מסחריים". במשרד התחבורה טוענים מנגד, כי מדובר בצעד פוליטי. האכזבה מבומברדייה הובילה אף יוזמה שביקשה לשקול מחדש התקשרויות עתידיות של המדינה עם החברה בשל הפגיעה שספגו שני המכרזים.
למרות הביקורת חנכה בומברדייה לאחרונה נציגות בת"א, כשהמטרה היא להעמיק את שיתוף הפעולה בישראל.
בראיון ל"גלובס" מדגיש מנהל חטיבת הרכבות בבומברדייה טרנספורטיישן, OLOF E. PERSOON, כי התנהלות בומברדייה בשני המכרזים נבעה משיקול עסקי טהור ולאור העובדה כי היא חשבה שאין סיכוי רב לזכייה מול המתמודדות.
פרסון הבטיח לשקול ברצינות התמודדות במכרז לפרויקט הרכבת הקלה בחיפה, פרויקט שבוטל, והתעלם מהשקעה בפרויקטים המשכיים של רכבת קלה בת"א וירושלים, למרות שבומברדייה נסוגה מהשתתפות בבניית הקווים הראשונים בלבד בכל פרויקט. במקביל החברה מרוויחה באופן קבוע מרכבת ישראל בגין אספקה של רכש רכבתי.
"גלובס": כמה רכבות מכרה בומברדייה בישראל ובאיזה היקף כספי?
פרסון: "אנחנו פועלים בישראל מ-1992. עד כה מכרנו לישראל רכבות מסוגים שונים: 14 רכבות מסוג 3.3 איי בעלות של 4 מיליון אירו. כמו כן מכרנו 93 רכבות מסוג דאבל-דאקר בעלות של 5 מיליון אירו בממוצע לרכבת".
האם ישראל היא מדינה שמתאימה לפיתוח רכבות?
"אחת הסיבות לביקור שלי בישראל, בנוסף לפתיחתו הרשמית של משרדנו החדש, היא לאותת לגורמים הרלוונטיים כאן שחברת בומברדייה מאמינה בשוק הישראלי. מבחינתנו, ישראל היא שוק מעניין מאוד. ישראל היא המקום עם הגידול הכי גדול במספר הנוסעים. מדי חודש נרשם כאן גידול של 20%-15% במספר הנוסעים. זו תופעה ייחודית בעולם".
מנכ"ל בומברדייה ישראל, יוסי דסקל, מוסיף: "לפני 10 שנים, ממוצע הנוסעים ברכבת היה 1.5 מיליון בשנה. היום יש 2 מיליון נוסעים בחודש".
האם בומברדייה מבצעת רכש גומלין בישראל?
"בהחלט. אנחנו רוכשים לא מעט מחברות ישראליות במסגרת רכש גומלין. להערכתי, בעשר שנות פעילותנו בישראל, ביצענו רכש גומלין בהיקף של למעלה מ-15 מיליון אירו. יש לנו שיתוף פעולה עם התעשייה האווירית שמייצרת עבורנו חלקים לרכבות הדאבל-דאקר ועוד רבים".
האם לדעתך ישראל מצטיידת ברכבות בקצב סביר?
"יש כמה סיבות שמשפיעות על היכולת הכספית של ישראל לשחרר משאבים לטובת הצטיידות ברכבות. סיבות כמו בעיות כלכליות, בעיות תשתית, וכמובן היכולת של רכבת ישראל לקלוט רכבות חדשות. כמובן שהיינו רוצים למכור כמה שיותר רכבות".
ישנן טענות שבומברדייה מונעת משיקולים פוליטיים.
"הסיבות שלנו הן סיבות כלכליות טהורות. ההחלטה לפרוש נבעה אך ורק משיקולים כלכליים. כל חוזה של כל אחד מהפרויקטים, נבדק ונשפט על סמך סיבות כלכליות. העובדה שאני כאן היום מדברת בעד עצמה. שיתופי פעולה שיש לנו עם חברות ישראליות לצד המחויבות שלנו לרכבת ישראל, רק מחזקים את הנוכחות שלנו כאן".
האם העובדה שפרשתם משני המכרזים נובעת משיקול מוטעה של החברה בבדיקות המוקדמות?
"מדובר בשני פרויקטים מורכבים שדרשו הערכות פיננסית והתאמות מבחינת סיכונים ותשלומים. ההחלטה, באותה עת, לצאת מהפרויקטים התקבלה על בסיס כלכלי".
יוסי דסקל מוסיף: "שיקול נוסף שהיה לנו לגשת לפרויקט בת"א נבע מההבנה שבירושלים מתמודדת מולנו קבוצה חזקה יותר, ולכן פנינו גם לפרויקט בת"א".
האם בומברדייה שוקלת להתמודד במכרזים חדשים?
"קשת ההתעניינות שלנו בישראל רחבה. יש לנו כוונה לבדוק כל פרויקט עם כדאיות כלכלית. כך למשל אם תהיה רכבת קלה בחיפה, נבדוק אפשרות להתמודד במכרז". יצויין כי פרויקט הרכבת הקלה בחיפה בוטל.
האם אתה מודע ששקלו לא להתקשר איתכם בעתיד?
"כפי שכבר אמרתי, אנחנו פועלים בישראל כ-10 שנים, מוכרים רכבות ומחויבים להמשיך ולפעול ביחד עם התעשייה הישראלית. אני מקווה שנוכל להמשיך זאת. אנחנו נמשיך בכך. אני מאמין שהמוצרים שלנו והפתרונות התחבורתיים שלנו, טובים לעם בישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.