עיריית ניו יורק מתכננת לבנות איצטדיון ספורט עם 86,000 מושבים במרכז מנהטן, במידה והעיר תיבחר לארח את המשחקים האולימפיים ב-2012.
האיצטדיון עתיד להיבנות בין הרחובות 30 ו-42, מרחק שלושה רחובות מטיימס סקוור. למרות שהתוכניות נמצאות בשלב מתקדם, ניצב הפרויקט השאפתני והיקר בפני מכשולים רבים. הבעייה הגדולה ביותר כרגע היא עלותו האסטרונומית של הפרויקט.
על פי הערכה נוכחית, עלות הפרוייקט מגיעה ל-1.4 מליארד דולר, וזאת לפני התוספות הצפויות במהלך הבנייה, וללא עלות חיבור האיזור החדש למערכת הרכבת התחתית בעיר.
סך הכל צופים בניו יורק כי ההוצאה הכוללת בגין היערכות מקיפה לאירוע תעמוד על 3.2 מיליארד דולר.
בניו יורק מעריכים כי אירוע כזה ייצור הכנסות בהיקף של כ-1.83 מיליארד דולר. בכל מקרה ההחלטה הסופית בעניין של הוועד האולימפי תינתן רק ב-6 ליולי 2005.
בחודש מארס האחרון הודיעו ראש עיריית ניו יורק, מייקל בלומברג, ומושל המדינה, ג'ורג' פטאקי, על התוכנית לבניית האיצטדיון.
האיצטדיון ייפתח בשנת 2009, וישמש כמגרש הביתי של קבוצת "הניו יורק ג'טס", שהנהלתה הסכימה להשתתף במימון הפרוייקט, אשר ישמש לכנסים ומופעים שייערכו במקום. על פי ההסכם המתגבש, תשלם הנהלת הקבוצה סכום של כ-800 מיליון דולר לבניית האיצטדיון, ומעבר לכך תישא בהוצאות הפעלתו בשנה הראשונה בלבד.
כ-600 מיליון דולר נוספים יגיעו במשותף מהעירייה ומהמדינה, ויושקעו בעיקר בבניית הרחבה וגג האיצטדיון.
לשימושיו הנוספים של האיצטדיון, מעבר לשימושיו הספורטיביים, חשיבות רבה אל מול ההתנגדות הציבורית לפרויקט. בסקר שנערך לאחרונה, הביעו כ-60% מתושבי ניו יורק התנגדות לשימוש בכספי הציבור לבניית האיצטדיון.
גורמים רישמיים הביעו תקווה כי עקב הסכמת הנהלת קבוצת הג'טס לממן את האיצטדיון בשנתו הראשונה, תוסר התנגדות הציבור לפרויקט, בעיקר עקב ההכנסות הצפויות ממיסים, שאמורות לכסות על ההוצאה הגבוהה.
מבקרי התוכנית אינם בטוחים כי האיצטדיון ימלא את ייעודו כמרכז כנסים, מכיוון שבמסגרת תוכנית הפיתוח של האזור ישוקם גם מרכז "ג'ייקובס גוויטס", ששימש עד כה כמרכז הכנסים של העיר. על פי התוכנית ישופץ המבנה ויכולת האיכלוס שלו תעלה ב-80%. לטענת המבקרים, את הוואקום הנוכחי ממלא ה"מדיסון סקוואר גארדן", המשתרע על פני-36,000 רגל רבועה, ומכיל 20,000 מושבים. בכדי למתן את ההתנגדות להשקעת כספי ציבור בפרויקט, החלה לאחרונה עיריית ניו יורק לשווק את הרעיון כמועיל לעיר.
"חייבים לסלק את המראה המכוער של 22 אייקרים פתוחים ולהפוך אותם לאטרקציה", אמר ג'יי קרייגל, מנהל התפעול של המכרז העירוני לבניית האיצטדיון. "בניית פלטפורמה בלבד בשטח אינה מספיקה. צריך ליצור יעד מושך שיעניין משקיעים פרטיים".
גורמים רישמיים סיפרו כי באיזור האיצטדיון החדש ייבנו ב-30 השנים הבאות כ-12,000 יחידות דיור, וכ-30 מיליון רגל רבועה של נדל"ן משרדי. אך מלבד הערכה של חברת הנדל"ן הניו יורקית "ניומרק", כי בעיר יש כרגע כ-35 מיליון רגל רבועה של שטח משרדי פנוי להשכרה, המבקרים סקפטים לגבי יכולתו של האיצטדיון לעורר צמיחה כלכלית באיזור.
"הם אומרים שזה יהיה הסנטרל פארק החדש, מרכז לינקולן החדש, מרכז רוקפלר החדש", אומר בריאן הטץ', סגן ראש העיר לשעבר של סולט לייק סיטי, וכיום תושב ניו יורק. "הם אומרים שהם יבנו את אחד מהמתקנים המדהימים בעולם, אבל בסוף היום זהו מגרש פוטבול, והשורה התחתונה היא ששום שכונת מגורים יוקרתית בעולם לא נבנתה ליד איצטדיון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.