מונדיאל 2010 בדרום אפריקה: השקעות ענק בבנייה וזינוק של 11% בתמ"ג

חמישה אצטדיונים חדשים ייבנו וחמישה נוספים ישופצו, בהשקעה של 339 מיליון דולר; השקעות נוספות צפויות בתשתיות

בחירתה של דרום אפריקה בשבוע שעבר, להיות המדינה האפריקנית הראשונה שתארח את המונדיאל, גביע העולם בכדורגל, בשנת 2010, תתן ללא ספק דחיפה גדולה לתעשיית הבנייה ולתיירות במדינה. דרום אפריקה הועדפה בהצבעה על-פני מצרים ומרוקו.

ממשלת דרום אפריקה הודיעה על תוכניתה להשקיע 2.3 מיליארד ראנד (339 מיליון דולר) לצורך בניית חמישה אצטדיונים ושיפוץ חמישה נוספים, ובין שמות הקבלנים שכבר הוזכרו נמנים סטילמייקר איסקור, מקבוצת LNM. השקעות כבדות נוספות צפויות בשיפור הכבישים, הנמלים ורשת הרכבות.

ראש המשלחת הדרום אפריקנית בוועדה שהתכנסה בציריך לבחירת המארחת, אמר: "אירוח טורוניר גביע העולם בכדורגל מבטיח הטבות כלכליות רבות למדינה המארחת. אנו מקבלים בברכה הזדמנות זו".

הפרויקטים המתוכננים להיבנות כוללים את הרחבת האצטדיון העירוני בעיר יוהנסבורג ל-94,700 מקומות ישיבה, ובניית גג. עבודה זו מתוכננת להסתיים עד אפריל 2007. אצטדיון נוסף ביוהנסבורג, "אליס פארק", יורחב אף הוא ויושלם עד יוני 2005.

אצטדיונים חדשים מתוכננים להיבנות בעיר קימברלי, הידועה במכרות היהלומים שלה, בעיר החוף המזרחי נלספרויט, בעיר החוף הדרומית פורט אליזבת ובעיר הבירה פרטוריה. אצטדיון אופנהיימר בעיר אורקני יוכפל.

דרום אפריקה היתה מועמדת מובילה לאירוח המונדיאל של 2006, אך הפסדה הדרמטי לגרמניה, שזכתה לבסוף באירוח, הפילה את מניות חברות הנדל"ן והתיירות בדרום אפריקה. חברת הבנייה הענקית מוראי אנד רוברטס אחזקות, חברת הנדל"ן השנייה בגודלה באפריקה, ירדה אז ב-7.5%.

בשבוע שעבר התחזק הראנד הדרום אפריקני ב-4.2%, לשער של 6.738 ראנד לדולר - גם לאור אירוח המונדיאל. התגובה הראשונית של השווקים אף היא חיובית.

תעשיית התיירות בדרום אפריקה מעסיקה כ-500 אלף איש, והיא המקור הגדול ביותר למטבע חוץ, אף יותר מענפי הכרייה. חלקו בתמ"ג של ענף התיירות מסתכם ב-7.1%, לעומת 5.1% לענף הכרייה, שעליו התבסס באופן מסורתי עושרה של דרום אפריקה. תשע שנים מאז תום עידן האפרטהייד, דרום אפריקה משכה בשנת 2003 כ-1.94 מיליון תיירים לא-אפריקנים (עדיין פחות מהתיירות לישראל בתקופה שלפני האינתיפאדה), עלייה של 4.3%. 270 אלף איש צפויים לבקר במדינה ולצפות במשחקי גביע העולם ב-2010.

מנהל רשת בתי המלון הגדולה במדינה, סאן אינטרנשיונל, אמר: "יש הטבות ישירות לענף כתוצאה מרבבות המבקרים, והטבות לא ישירות מהפניית הזרקורים לדרום אפריקה, שעשויים לעורר ביקושים ללא קשר למונדיאל".

לכל הספקנים לגבי יכולת מדינה אפריקנית לארח טורוניר בינלאומי גדול, מזכירים בדרום אפריקה את האירוח המוצלח של גביע העולם ברוגבי ב-1995, ושל גביע העולם בקריקט ב-2003. מבחינת הישגיה הספורטיביים, ממוקמת נבחרת דרום אפריקה בכדורגל במוקם ה-40 בדירוג פיפ"א (אחרי מרוקו וטוניסיה). דרום אפריקה העפילה לשני המונדיאלים האחרונים - קוריאה/יפאן 2002 וצרפת 1998.

לפי הערכות, שליש מ-2.72 מיליון הכרטיסים שיימכרו ירכשו על-ידי זרים, שיוציאו 12.7 מיליארד ראנד. המונדיאל צפוי לתרום לכלכלה המקומית 21.4 מיליארד ראנד, שהם 11.5% מהתמ"ג, ולהוסיף 156 אלף מקומות עבודה.

יצוין, כי הפיגור הגדול בהכנות לאולימפיאדת אתונה, שתיפתח בחודש אוגוסט, הביאו לגל חששות של חברי הוועדות הבינלאומיות, הקובעים את המדינות המארחות של אירועי הספורט הבינלאומיים, מפני מדינות מארחות בעייתיות (מדינות קטנות כמו יוון, או לא מפותחות כמו הצפון-אפריקאיות).

ראיה לכך היא מועמדותן של פריז, לונדון וניו-יורק לאירוח האולימפיאדה של 2012. דרום אפריקה נבחרה למרות מגמה זו, עקב ההחלטה העקרונית כי המארחת של מונדיאל 2010 תבוא מאפריקה.