שר האוצר, בנימין נתניהו, הציג היום (ב') את תוכניתו להקמת מסילת ברזל מנמל אשדוד לנמל אילת דרך כביש הערבה. נתניהו בישר לראשונה על תוכניתו זו כבר בפברואר 2004 במסגרת כנס "גלובס" ייזום.
מטרת התוכנית, יצירת נתיב נוסף להובלת מטענים בתוך הארץ מנמל אילת לנמל אשדוד ויצירת שיתוף פעולה עם ירדן, שיאפשר שינוע מטענים מנמל עקבה לנמל אשדוד. המסילה גם תיצור חלופה יבשתית לתעלת סואץ, ותגביר את הייבוא והייצוא למזרח הרחוק.
בנוסף מאמין נתניהו, שקו זה יביא לפיתוח הנגב והערבה, יביא לפיתוח מטרופולין אילת, יגדיל את היקף התיירות, ישפר את הבטיחות, יתרום לאיכות הסביבה, וישפיע באופן חיובי על התעסוקה.
לבחינת הפרויקט שכר משרד האוצר שירותים מאת חברה אמריקנית לניתוח כלכלי - MTG, שקבעה שמדובר בפרויקט כלכלי שיגיע לאיזון.
להערכת האוצר, עלות הפרויקט 858 מיליון דולר, מתוכם השקעה של 561 מיליון דולר ברכבת מטענים ו-297 מיליון דולר השקעה בקו הנוסעים.
על-פי הערכה זו, הערך הנוכחי הנקי של קו המטענים הוא 549 מיליון דולר, מחושב על בסיס של 30 שנות הפעלה ושיעור היוון של 5%, בניכוי הוצאות תפעול שונות.
ממשרד האוצר נמסר עוד, שהתחשיב מבוסס לפי שעה על ממצאים ראשונים של MTG שבחנה את סוג מטענים העוברים בנמל אילת, ובהם הפוספטים של כימיקלים לישראל והמכוניות שבאות מהמזרח הרחוק, שכולם מוסעים כיום על כביש.
על-פי תחשיב זה, הכנסות הנובעות מרכבת הנוסעים יכסו את הוצאות התפעול, כך שהפעילות השוטפת תהיה מאוזנת. התחשיב אינו כולל את פוטנציאל ההכנסות משיתוף הפעולה עם נמל עקבה.
הקו לאילת אינו מופיע בתוכנית העבודה החמש שנתית של הרכבת, ואם האוצר ירצה לבצעה הוא יאלץ להוסיף לתקציב הרכבת. מימון ההקמה ינבע משיתוף פעולה בינלאומי ומאפשרות מימון על ידי הבנק העולמי. להערכת האוצר, רק אחרי התכנון המפורט ניתן יהיה לדעת את העלות האמיתית ואת הכדאיות המוחלטת של הפרויקט.
בהנהלת הרכבת מאמינים שפרויקט הקו לירושלים, ופרויקט הקו לבאר שבע דרך נתיבות ואופקים דחוף הרבה יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.