מנכ"ל בנק טפחות מתנגד להצעת שר השיכון להכיר בריבית על המשכנתאות כעל הוצאה לצורכי מס

חיים פרייליכמן מדגיש, שעדיף שהמדינה תעניק הטבה בדרך ישירה ופרטנית כמענקים לזכאים, זוגות צעירים וחיילים משוחררים לרכישת דירה בנגב, בגליל ובאזורי פיתוח

מנכ"ל בנק טפחות, חיים פרייליכמן, מתנגד להצעת שר השיכון, אפי איתם, להכיר בריבית על המשכנתאות כעל הוצאה לצורכי מס. לדברי פרייליכמן, ההקלה תועיל רק במעט לבעלי הכנסה נמוכה, אשר ממילא נהנים מאחוזי מיסוי נמוכים או מפטור ממס. לכן, יש לראות בהצעה כלי לזירוז השוק, ולא כמכשיר המיועד להעניק הטבה לזכאים.

פרייליכמן מדגיש, שעדיף שהמדינה תעניק הטבה בדרך ישירה ופרטנית כמענקים לזכאים, זוגות צעירים וחיילים משוחררים לרכישת דירה בנגב, בגליל ובאזורי פיתוח.

יצוין, כי במהלך השנים האחרונות ניסו רוב שרי השיכון לקדם את רעיון ההכרה בריבית על המשכנתאות, אך האוצר חזר והתנגד לרעיון בכל פעם מחדש. גם הוועדה הציבורית לרפורמה במערכת מיסוי המקרקעין (ועדת רבינוביץ') התנגדה לרעיון, בטענה שהעלות התקציבית הישירה של ההצעה תנוע בין חצי מיליארד שקל ל-2 מיליארד שקל, ותעניק מענק חודשי בגובה מאות ואלפי שקלים לבעלי הממון. זאת, בשעה שמחצית מאוכלוסיית המדינה, הנמנית עם השכבות הנמוכות שאינן מגיעות לכלל סף המס, לא ייהנו מההטבה.

יתרה מכך: קבלת ההצעה תחייב את שלטונות המס לדרוש דיווח מכל ציבור הנישומים, גם השכירים שבהם, ולכן גם אם ההצעה היתה מתקבלת - ספק אם העלות הכרוכה בהגשת דו"חות ובדיון עם מערכת המס היתה מותירה בידי מי שרכש דירה זולה יחסית יתרון כספי כלשהו.

עוד קבעה הוועדה, שאין ממש בטענה שהסדר כזה מאפיין מדינות אחרות, שכן הכרה בהוצאות משכנתא מהווה חלק ממכלול הסדרי מס כוללים הרבה יותר, וכי גם מדינות שהנהיגו הכרה כזו חוזרות בהן. לדעת הוועדה, במידה ויוחלט להפחית את שיעורי הריבית על משכנתאות, יעיל יותר יהיה לעשות זאת בדרך תקציבית ישירה, ולא בדרך עקיפה באמצעות מערכת המס.