מומחים רבים בתחום האנרגיה מתייחסים בביטול, ולא בצדק, לפוטנציאל הגלום במקורות אנרגיה מתחדשים (שמש, רוח, ים, גיאותרמיות וביומסה). המומחים מסתמכים בין היתר על הנתון לפיו, אם מוציאים את תרומת התחנות ההידרואלקטריות הגדולות, רק 1.5% מכלל ייצור החשמל בעולם נובע ממקורות מתחדשים.
אמנם החלק היחסי האמור הוא מצומצם כיום אך יש לזהות ולפתח מקורות אנרגיה שאינם מתכלים - קרי, מתחדשים, על מנת להגדיל באופן הדרגתי, אך משמעותי את חלקם היחסי במשק האנרגיה.
פעולה מעין זו היא מחויבת המציאות גם משיקולי היצע וביקוש, וביתר שאת כאשר לוקחים בחשבון את ההשלכות החברתיות-סביבתיות של השימוש בדלקים פוסיליים. חברות רבות בעולם כבר הבינו זאת והחלו ליזום פעולות לשימוש באנרגיה מתחדשת, והן מדווחות על כך בדו"חות החברתיים שלהן.
חברות רבות כוללות בדו"חות החברתיים נתונים אודות מעבר לצריכת אנרגיה ממקורות מתחדשים, הסברים בדבר ניצול יעיל יותר של אנרגיה ויוזמות לשימוש בחשמל ממקורות מתחדשים.
חברת האנרגיה המסורתית Shell מביאה בדו"ח החברתי שלה ניתוח תרחישים עתידיים שלפיו היא צופה פריצת דרך בשימוש במשאבים מתחדשים.
חברת ניהול שדות התעופה הבריטית BAA מציינת בדו"ח החברתי שלה ל-2002, כי 3% מצריכת האנרגיה לשדות התעופה שהיא מפעילה מסופקת ממקורות מתחדשים והיעד הוא להגיע ל-10% עד 2010. החברה גם מציינת שתסייע לשוק בכך שתהיה לקוח יציב למוצר.
חשוב לציין שתי מגמות היסטוריות סותרות לכאורה בנושא. האחת, חוסר בפעילות ממוסדת לפיתוח הטכנולוגיות הרלוונטיות לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים ולהסרת חסמי שוק; השנייה, הגידול המהיר בקצב התקנת טכנולוגיות אלה והירידה בעלויות.
מצד הממסד, אומנם קיימת בעולם המפותח השקעה באנרגיה מתחדשת ומיושמות תוכניות עידוד שונות. בפועל, באירופה עדיין מקבלות תעשיות הדלקים הפוסיליים והאנרגיה הגרעינית סובסידיות בסכומים העולים פי 10 על אלה שמקבלות תעשיות האנרגיה המתחדשת. בחינת הנעשה בארה"ב מגלה שבחמישים השנים האחרונות רק 5% מהסובסידיות למחקר ופיתוח בתחום האנרגיה הגיעו לתעשיות האנרגיה המתחדשת.
למרות כל זאת, נהנה מיגזר האנרגיה המתחדשת בשנים האחרונות מקצב גידול והורדת עלויות מעוררי השתאות. מגזר אנרגיית הרוח למשל גדל בעשור האחרון בקצב שנתי ממוצע של 21.9% במדינות ה-OECD ו-38.1% במדינות האיחוד הארופי. בעלות הפקה של 9-3 סנט לקילוואט שעה, נחשבת טכנולוגיה זו כבר היום לתחרותית.
תעשיית לוחות השמש הפוטואלקטריים גדלה בעשור האחרון בקצב שנתי ממוצע של 32% במדינות ה-OECD ושל 60% בעולם, ועלות הפקתו של קילוואט שעה ירדה ב-85% בעשרים השנים האחרונות.
למעשה, מגמות אלה מצביעות על כך שטכנולוגיות האנרגיה המתחדשת הן בעלות פוטנציאל רב, וחסמי השוק וחוסר העידוד הממסדי מסוגלים רק להאט את חדירתן, אך לא לעצור את המגמה.
הכותב הוא יועץ קיימות ואנרגיה מתחדשת; הכותבת ממשרד BDO זיו האפט
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.