אפריקה ישראל עולה מדרגה בזכות הפעילות בחו"ל: רווח תפעולי של 192 מ' ש' ברבעון

אפריקה מתכוונת להנפיק את חברת הנדל"ן המניב שלה ברבעון השני * פיני כהן, מנכ"ל החברה: "מגזר האופנה עומד גם הוא להנפקה אם כי זה ייקח מעט זמן וככל הנראה לא יקרה לפני שנת 2005" * "אנחנו רוצים לרכוש חברה קבלנית בארה"ב בהיקף פעילות של 200 מיליון דולר" > גולן פרידנפלד

חברת אפריקה ישראל, בשליטת איש העסקים לב לבייב, קוצרת חלק מפירות השקעה שלה מעבר לים בתחום הנדל"ן ומדווחת על זינוק ברווח התפעולי והנקי שלה. כמה שלא נכתוב על הפסדי אפריקה מההשקעות בערוץ הרוסי או מגידול כזה או אחר בתחום האופנה או התעשייה, הרי שהרווח המשמעותי ביותר ישויך תמיד לענף הנדל"ן, מקור כוחה האמיתי של הקבוצה.

די להביט במרכיבי הרווח של הקבוצה, שמצביעים על גידול של 300% ברווחים מעסקאות בנייה ומקרקעין, שהסתכמו ברבעון הראשון בכ-144 מיליון שקל. רווח זה היווה כ-75% מהרווח התפעולי של אפריקה ישראל שעמד על 192 מיליון שקל ברבעון הראשון, לעומת רווח תפעולי של 45 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל. הרווח הושג בעיקר הודות להשקעה רבת שנים בפעילות נדל"ן במדינות כמו צ'כיה, רוסיה, ארה"ב וקנדה.

הרווח התפעולי הזה מעמיד את אפריקה ישראל בדרגה אחת מעל הרמה שבה ניצבה בשנת 2003. לאור היקף הפרויקטים בהם מעורבת אפריקה ישראל, רווח תפעולי של 200 מיליון שקל ברבעון לא צפוי להיות אירוע חד פעמי מבחינתה של חברת האחזקות. גם בשורה התחתונה רשמה אפריקה ישראל גידול בן שלוש ספרות, של 107%, לרמה של 60 מיליון שקל וזאת למרות שלחברה נגרמו הוצאות מימון בהיקף של 49 מיליון שקל ברבעון הראשון, על רקע התחזקות הין היפני והדולר, מטבעות בהם נקובים חלק ניכר מהלוואותיה.

זה המקום להזכיר שכבר ברבעון הראשון הצליחה אפריקה ישראל להשיג מחצית מהרווח השנתי שהשיגה בשנת 2003 כולה. לא מדובר בנתון שממנו ניתן להסיק שרווחי החברה יזנקו פי 4 ביחס לשנה המקבילה, מכיוון שאפריקה רגישה מאוד להוצאות המימון ולקצב העבודה בפרויקטים השונים בהם היא פעילה, אך בהחלט מדובר על רווחיות שהמשקיעים יכולים להיות מרוצים ממנה בשלב זה של השנה.

על הסיבה שהביאה את אפריקה להתמקד בשווקים שבחו"ל יותר מאשר בבנייה בארץ, ניתן ללמוד מעט יותר מטבלת ההכנסות ושיעור הרווח הגולמי שמצורפת לדו"ח הדירקטוריון של החברה. מהטבלה עולה ששיעור הרווח הגולמי של אפריקה ישראל מפעילות בנייה ומקרקעין בחו"ל עומד על 40.6%, לעומת שיעור רווח גולמי של כ-30% בעסקי הבנייה והמקרקעין במרכז הארץ, האזור בו מרוכזים מרבית הפרויקטים המקומיים של החברה.

עיקר הזינוק ברווחיה של אפריקה ישראל מתחום הבנייה והמקרקעין נבע ברבעון הראשון מזקיפה לראשונה של הרווח התפעולי בגין פרויקט W2, רווח שעמד על 102 מיליון שקל ברבעון. בסך הכל מעורבת החברה הבת של אפריקה ישראל בכ-14 פרויקטים בארה"ב, פרויקטים שיושלמו בארבע השנים הקרובות. הפרויקטים של החברה בארה"ב ובקנדה יתפרסו על פני 453,000 מ"ר, כאשר כ-60% משטחים אלו מיועדים למכירה, 20% למגורים להשכרה ויתרת השטחים מיועדת למסחר ולקניונים.

מהנתונים שמספקת אפריקה ישראל עולה שפוטנציאל הרווחים שלה מהפרויקטים בארה"ב ובקנדה הוא גבוה: בשני פרויקטים שהוצעו למכירה נחתמו עסקאות למכירת 93 דירות ובנוסף קיימות טיוטות חוזים למכירת חמש דירות נוספות, כך שהערך הכולל של דירות שנמכרו ונמצאות בשלבי משא ומתן מסתכם בכ-187 מיליון דולר. סך התקבולים הצפויים מהפרויקטים שעומדים למכירה עומד על 216 מיליון דולר והרווח המשוער בגינם עומד על 30%-50%, הרבה עשרות מיליוני שקלים שיתווספו לשורת הרווח התפעולי של אפריקה ישראל ברבעונים הקרובים.

פוטנציאל גבוה בארה"ב

ההתעוררות בענף הנדל"ן בארץ מורגשת היטב באפריקה ישראל שנכון לרבעון הראשון של השנה בונה כ-863 יחידות דיור, לעומת 814 יחידות דיור שבנתה ברבעון המקביל. ההבדל המהותי נמצא כמובן בקצב המכירה של החברה ברבעון הראשון של השנה. בכל שנת 2003 מכרה אפריקה ישראל 387 דירות למגורים בעוד שברבעון הראשון של השנה נמכרו 134 דירות, כשליש מהכמות שנמכרה בכל שנת 2003. "קצב המכירות המוגבר של דירות בארץ נמשך גם ברבעון השני של השנה ולהערכתי יימשך בשנת 2004 כולה", אמר היום פיני כהן, מנכ"ל קבוצת אפריקה ישראל.

אם בנדל"ן בארץ עסקינן, אי אפשר להתעלם מחברת דניה סיבוס שמוחזקת על ידי אפריקה ישראל בשיעור של 77.1%. דניה סיבוס רשמה גידול של 27% במחזור ההכנסות שלה לרבעון הראשון ודיווחה על רווח נקי של 6 מיליון שקל. "דניה סיבוס מקטינה את החשיפה שלה לארץ על ידי רכישות של חברות קבלניות במדינות בהן אפריקה פועלת כיזמית. עשינו את זה ברוסיה ובקנדה. בנוסף אנחנו במו"מ לרכישת חברה בצ'כיה שלה מחזור של מעל ל-100 מיליון דולר. בכוונתנו לרכוש חברה בארה"ב שמחזור מכירותיה עומד על לפחות 200 מיליון דולר", אומר היום כהן.

התחום השני מבחינת התרומה לרווח החברה הוא תחום הנדל"ן המניב, אשר ייצר לחברה רווח תפעולי של 36 מיליון שקל ברבעון ראשון של השנה, גידול של 28% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות המגזר עמדו על 62.2 מיליון ונבעו מהשכרת 209,710 מ"ר. שיעור התפוסה בנכסים אלו עומד על 90%. כהן מציין היום שאפריקה ישראל מתכוונת להנפיק את חברת הנדל"ן המניב שלה במהלך הרבעון השני של השנה. "הנפקת חברת הנדל"ן המניב תיצור לנו רווח של עשרות מיליוני שקלים, בעיקר משום שחלק מהנדל"ן המניב הוקם על ידינו. לפיכך עלותו בספרים היא נמוכה ביותר, מה שאומר מבחינתנו רווחי הון משמעותיים".

שיפור במגזר האופנה

התחום השלישי בגודלו מבחינת התרומה לרווחיות קבוצת אפריקה ישראל הוא מגזר התעשייה, שכולל את ההשקעה בחברת פקר פלדה (34%), נגב קרמיקה (70%) וקבוצת האופנה של הקבוצה שכוללת את גוטקס, פול אנד בר, זארה וכליל יופי שנרכשה מכונס הנכסים. מגזר זה הניב לאפריקה ישראל רווח של 8 מיליון שקל ברבעון, לעומת 6 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל.

"מגזר האופנה עומד גם הוא להנפקה אם כי זה ייקח מעט זמן וככל הנראה לא יקרה לפני שנת 2005. אני לא אנפיק את מגזר האופנה לפני שזה ייצר לי רווח נקי של 25-30 מיליון דולר. כיום מייצר מגזר זה רווח נקי שנתי של כמחצית מסכום זה", ציין כהן.

תחום פעילות נוסף של אפריקה ישראל הוא בנייתו של כביש חוצה ישראל. כהן אומר שבתחום זה החברה עומדת ביעדים שהציבה לעצמה ואף יותר מכך. "כיום נוסעים בכביש כ-70 אלף כלי רכב ביום, מעט יותר מכפי שהצבנו לעצמנו, אבל הנתון המדהים הוא שלמרות שהעלינו את תעריפי הנסיעה לפני שבועות ספורים לא הרגשנו כל ירידה במספר הנסיעות בכביש זה. זה אומר שהביקוש לכביש הוא קשיח ולא מגיב באופן ישיר לעלייה במחיר", אמר כהן.

לאפריקה ישראל שני מגזרי פעילות שמייצרים לה הפסדים: מגזר המלונאות ומגזר התקשורת, שכולל את פעילות הקבוצה בערוץ הרוסי. הערוץ הרוסי ייצר ברבעון הראשון הפסדים בהיקף של 11.9 מיליון שקל, לעומת הפסדים בהיקף של 15.7 מיליון שקל שייצר ברבעון המקביל, אך חלקה של אפריקה ישראל בהפסדים אלו קטן והסתכם בכ-5 מיליון שקל, לאחר שמכרה את מחצית מאחזקותיה בערוץ לבעל השליטה שלה לב לבייב, צעד שראוי אגב להערכה. מגזר המלונאות הסב לקבוצה הפסד של 5 מיליון שקל, לעומת הפסד של 13 מיליון שקל ברבעון המקביל ואילולא הוצאות המימון הכבדות שרשמה חברת אפריקה מלונות, ההפסד היה קטן עוד יותר.

הנתונים המאזניים הבולטים בדו"חותיה של אפריקה ישראל הינם מלאי הבניינים למכירה שרשום לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל, הון עצמי של 1.06 מיליארד שקל שמהווה כ-26% מסך המאזן של החברה וחוב פיננסי לזמן קצר בהיקף של 3 מיליארד שקל. *