וראשו בשמיים

בשבוע שעבר נפתחה ההרשמה לרכישת נכסים בבניין הגבוה ביותר בעולם שיוקם בדובאי

הבניין הגבוה בעולם, הצפוי להתנשא לגובה שבין 600 ל-700 מטר, עומד להפוך למציאות בדובאי, בירת איחוד הנסיכויות הערביות, המדינה עתירת הנפט והממון הידועה ביצירות הנדל"ן הגרנדיוזיות שלה, שהמפורסמת מביניהן, עד כה, היא אי נופש מלאכותי ענק בצורת עץ דקל המפאר את חופיה.

המגדל החדש, שעבודות הפיתוח שלו החלו לפני חצי שנה, הוא חלק מקומפלקס הנבנה בלב העיר ומתהדר בתואר "המיזם המסחרי הגדול בעולם". הקומפלקס עתיד להכיל בין היתר את מרכז הקניות הגדול בעולם, שיפתח לציבור ב-2006, מבני מסחר ומשרדים, שטחים ירוקים ואת המגדל,Burj Dubai שמו, הצפוי לעמוד על תילו לקראת סוף 2008. לפני כשבוע הכריזה חברת Emmar, ענק הנדל"ן הערבי העומד מאחורי הפרויקט, על פתיחת ההרשמה לרכישת נכסים במגדל.

במהלך החודש שעבר התפרסמה בגארדיאן הלונדוני ידיעה לפיה גובהו של המבנה עתיד להאמיר ל-705 מטר, מספר שלא קיבל אישור רשמי אך עורר הדים בעולם האדריכלות והנדל"ן. האדריכל המופקד על תכנונו, אדריאן סמית' ממשרד Skidmore, Owings & Merrill שבשיקאגו, הצהיר כי גובהו של המגדל לא ייפול מ-609 מטר (2000 רגל), כך שבכל מקרה הוא יקטוף את התואר היוקרתי בקלות. לשם השוואה, גובהו של הבניין הגבוה בעולם כיום, "טאייפיי 101" שבטאייפיי, טייוואן, עומד על 508 מטר (ראו בוקסה), וגובהו של המגדל העתיד להיבנות במרכז הסחר העולמי בניו יורק, פרי תכנונו של האדריכל דניאל ליבסקינד, צפוי לעמוד על 541 מטר (1776 רגל).

עד כמה שהדבר נשמע מוזר, גם כשנדרשים לקביעת גובהו של בניין, משימה טכנית לכאורה, עשויים להתגלע חילוקי דעות על רקע ריבוי שיטות המדידה. על מנת להסדיר את העניינים שם למעלה קבע ארגון ה-CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), החוסה תחת המטרייה האדמיניסטרטיבית של אונסק"ו, 4 שיטות מדידה בעזרתן מדורגים המגדלים ברחבי העולם. המדידה הנחשבת ביותר, זו שמכתירה את אלוף העולם הרשמי, מתחילה במפלס המדרכה שלמרגלות הכניסה הראשית לבניין ומסתיימת בקצהו הארכיטקטוני של המבנה, לרבות צריחים למיניהם אך למעט אנטנות טלוויזיה או רדיו.

בהתאם לקריטריונים הללו הוכרז ב-15 לאפריל השנה כי הבניין הגבוה בעולם כרגע הוא "טאייפיי 101" שבטאייפיי, טייוואן, שהגיע לשיא גובהו, 508 מטר, באוקטובר 2003. *