"מכרז העמלות של האוצר בין הבנקים למשכנתאות מונע תחרות ויגרום להפסד"

כך טוענים מומחים ובראשם עו"ד גלעד ברנע; "המכרז מקבע המצב בו הבנקים נהנים מעמלות גבוהות"

"מכרז העמלות שפירסם משרד האוצר בין הבנקים למשכנתאות, ואשר ייסגר ביום ה' השבוע, מונע תחרות אמיתית בין המשתתפים בו ויגרום להפסד של מיליונים רבים למדינה". כך טוענים גורמים שונים במשק ובראשם עו"ד גלעד ברנע.

לדברי ברנע, שיטת המכרז מוטעית, היא מעודדת שת"פ בין הבנקים, ובסופו של דבר לא תביא לתוצאה הטובה ביותר למדינה. ברנע דורש לבטל את המכרז ולפרסמו מחדש בשיטה אחרת. באם המכרז לא יבוטל הוא מתכוון, לדבריו, לפנות לבג"ץ.

תקציב המשכנתאות השנתי עומד על כ-6.5 מיליארד שקל, והוא כולל גם 1.5 מיליארד שקל המיועדים לסיוע בשכר דירה. בעבור הטיפול במשכנתאות גובים הבנקים מהממשלה עמלת גבייה בגובה 2.47% מכלל המשכנתא.

רווחי הבנקים מהטיפול במשכנתאות עמדו ב-2003 על כ-316 מיליון שקל; בעבור הטיפול בשכר הדירה קיבלו הבנקים עמלות בסכום כולל של 65 מיליון שקל, כ-7.5% מהתקציב, ובסך הכל כ-380 מיליון שקל בשנה, המהווים כמחצית מרווחי הבנקים למשכנתאות.

העמלות שמשלמת המדינה נחשבות לגבוהות במיוחד, בהתחשב בעובדה שבנוסף למשכנתא הממשלתית, נוטלים רוב הזכאים גם משכנתא משלימה, בסכום כולל שמוערך בכשני מיליארד שקל, בדרך כלל מאותו בנק. על-פי הערכת גורמים במשק, גם אם המדינה היתה מפסיקה לשלם עמלה לבנקים בעבור המשכנתא לזכאים, הם היו משיכים לטפל במשכנתאות בשל רצונם לזכות בלווי המשכנתא המשלימה.

בתשובה לביקורת שנמתחה עליו טען האוצר, כי בשנים האחרונות העמלה הופחתה מ-10.6% לשיעורה כיום, וכי תחום המשכנתאות מצטיין בתחרותיות רבה. למרות עמדה זו, החליט האוצר לפרסם את המכרז.

במכרז שפורסם במאי 2004 הזמין האוצר את הבנקים להציע הצעות לגבי גובה העמלות שידרשו, כאשר הזוכה יהיה הבנק שיציע את העמלה הנמוכה ביותר בין 0% ועד 1.99%. יחד עם זאת, הודיע האוצר, כי הוא יאפשר גם למפסידים להמשיך להציע משכנתאות לציבור. עוד הודיע האוצר, כי חילק את המתמודדים לשני סוגים - בנקים גדולים ובנקים קטנים, כאשר ההתמודדות תהיה בתוך הקבוצה.

סעיף נוסף במכרז קבע, שהאוצר יחשב את גובה העמלה שישלם לזוכה בהתבסס על ממוצע 10 ההצעות שהוגשו. בדרך זו, אם ההצעה הזוכה במכרז תהיה נמוכה מהממוצע, יקבל המציע את העמלה הגבוהה מבין השתיים - כלומר את הממוצע.

באם ההצעה הזוכה תהיה גבוהה מהתוצאה הממוצעת, ישלם האוצר את העמלה שהציע הזוכה, שבכל מקרה לא תהיה גבוהה מ-1.99%. כלל זה יחול על כל אחת מהקבוצות בנפרד. לגבי העמלות החלות על הסיוע בשכר דירה בגובה של 7.6% לא נפתחה תחרות, כך שכל הבנקים ימשיכו ליהנות מעמלה גבוהה זו.

משרד האוצר מסר בתגובה, כי "המכרז ייסגר ביום ה' הקרוב והתוצאות יפורסמו בימים הקרובים. בניגוד לטענות, אנו משוכנעים שתוצאות המכרז יוכיחו אחרת, שכן במכרז עצמו נקבע סף מקסימום של עמלה שהיא נמוכה ב-20% מהעמלה המשולמת היום לבנקים.

"הנתונים מוכיחים שמשנה לשנה העמלות פוחתות בשל שיטת המכרז שעורך החשב הכללי, המעודדת הגברת התחרות. בתחילת שנות ה-90 עמדה העמלה על 10.6% וירדה בהדרגה ל-5.6%. מ-2000 ועד היום העמלה עומדת על 2.47%. מעבר לכך, אנו מנועים מלהתייחס לנושא זה, שכן הדבר עלול להשפיע על תוצאות המכרז", מסר האוצר.

ברנע טוען, כי האוצר פירסם מכרז ציני ומעוקר, שמטרתו לקבע את המצב הקיים שבו הבנקים ימשיכו ליהנות מעמלות גבוהות, במיוחד בכל הנוגע לסיוע בשכר דירה, שם העמלה אפילו תגדל. עוד טוען ברנע, כי תוצאת המכרז מבטאת תשלום נוסף של 50 מיליון שקל לבנקים, שכלל אינו מופיע בתקציב.