אגד, קואופרטיב התחבורה הגדול בישראל, עומד לגייס 95 מיליון שקל באמצעות הנפקת אג"ח למוסדיים. הגיוס צפוי להתבצע באמצעות SPC (חברת צינור ייעודית שמוקמת לצורך הגיוס), שתאגח את התקבולים שמגיעים לאגד מדמי השכירות שמשולמים לה בתחנת חוף הכרמל - התחנה המרכזית החדשה בכניסה הדרומית לחיפה. כגיבוי לאיגרות תשעבד אגד את תחנת חוף הכרמל בשעבוד ראשון ושני.
אגד תגייס את הכסף בשתי סדרות אג"ח: סידרה ל-12 שנה בהיקף של 70 מיליון שקל, שדורגה על-ידי מעלות ב-AA מינוס, וסדרה ל-10 שנים בהיקף של 25 מיליון שקל, ושדורגה על-ידי מעלות ב-A.
לצורך הכנת דירוג מעלות הזמינה אגד הערכה שמאית לתחנת חוף הכרמל, הערכה שבוצעה בידי השמאי אהוד המאירי באפריל. התחנה בנויה על מגרש בגודל 47.3 דונם, והיא כוללת שטחי מסחר בהיקף כולל של 2,800 מ"ר ושטח תחבורתי שבשימוש אגד. התחנה נהנית מהכנסות של 11.8 מיליון שקל בשנה, והיא מוערכת על-ידי המאירי בשווי של 127 מיליון שקל.
על-פי עיסקת האיגוח, תנפיק ה-SPC את האיגרות למוסדיים, כשהתזרים יגובה כאמור בדמי השכירות שמשולמים לתחנה. אגד תמשיך להיות הבעלים של הנכס, כשה-SPC למעשה תשכור את הנכס מאגד, שתנהל ותתחזק את הנכס.
בין גורמי הסיכון שמונים במעלות בעיסקה, מציינים את הסיכון העסקי של אגד עצמה, יכולת מימוש הנכס בעת חדלות פרעון, והסיכון הפיננסי בעיסקה.
בנוגע לאגד, מאפשר דו"ח מעלות הצצה לתוצאותיו הפיננסיות של הקואופרטיב. במעלות מציינים, כי הקואופרטיב, תאגיד התחבורה הציבורית הגדול והמוביל בישראל, מפעיל כ-1,300 קווי אוטובוס בפריסה ארצית, באמצעות צי של כ-3,500 אוטובוסים. לאגד מחזור הכנסות שנתי של 2 מיליארד שקל, כולל הסובסידיה שהיא מקבלת מהמדינה לקווים לא רווחים ולהשלמת דמי הנסיעה לאוכלוסיות חלשות. הסובסידיות משולמות לאגד על פי הסכם עקרונות שנחתם עם המדינה ב-1996 לתקופה של 10 שנים. עד כה לא נחתם הסכם סופי בנושא הסובסידיות, אולם בפעל התנהלות הצדדים נעשית על פי הסכם העקרונות.
בפברואר 2001 נחתם הסכם בין אגד למדינה בנוגע להכנסת מתחרים לשוק התחבורה הציבורית. ההסכם, שתוקפו עד ינואר 2009, קובע, כי היקף התחרות המקסימלי יגיע ל-25% משעות הנסיעה שהיה במארס 1999, והמדינה פיצתה בגין התחרות את אגד. מחתימת החוזה נכנסו מתחרים לקווים המהווים 8.7% מנפח הפעילות של אגד, ובקווים אלו נרשמו ירידות מחירים של 50%-25%. לפני שנה פורסם מכרז נוסף לקווים המהווים עוד 3% מפעילותה של אגד.
הביקושים לתחבורה הציבורית נפגעו לרעה כתוצאה מהצב הבטחוני ומספרם הרב של פיגועי ההתאבדות שבוצעו באוטובוסי החברה. עם זאת, השחיקה מותנה בשל העובדה, שבקרב אוכלוסיות רבות ישנו ביקוש קשיח לשירותי התחבורה, בהעדר אלטרנטיבה לאותן אוכלוסיות (מיעוטי יכולת, חיילים ועוד).
במעלות מציינים, כי הרחבת פריסת הרכבת והתוכניות להקמת רכבת קלה צפויות להיות על חשבון קווי האוטובוס המקבילים מחד, אולם מאידך, הפעלת אותם קווי רכבת צפויים גם לתרום לגידול בשימוש בתחבורה הציבורית בכלל, ובכלל זה גם בקווי האוטובוס מן הרכבת ואליה.
כך או כך, באגד מתכננים להצטרף גם לפעילות הרכבת. הקואופרטיב משתתף במכרז להקמת הרכבת הקלה בתל-אביב, והצטרפה לחברת ההפעלה של הרכבת הקלה בירושלים.
למרות גודלה ושליטתה של אגד בענף התחבורה הציבורית בישראל, לאגודה גירעון ענק של 1.8 מיליארד שקל בהון - גירעון הכפול משווי נכסי החברה. רובו הגדול של גירעון זה נובע מהפרשת חברים ומהפסדים צבורים שנבעו במחצית השנייה של שנות ה-80. בשנים האחרונות פועלת אגד לצמצום מספר החברים, והצפי הוא, כי בשנים 2010-2000 יפרשו מרבית חברי האגודה. בשנתיים האחרונות פרשו מאגד כ-500 חברים, כשעלות הפרישה לחבר נחלקת בין עלות מיידית (70% מסך העלות) וקצבה חודשית (פנסיה מוקדמת). חלק מהעלות המיידית נובע מפדיון המניה שבידי החבר, והוא ממומן על-ידי המדינה על-פי הסכם התחרות.
החיסכון לאגד מפרישת החברים נובע הן מצמצום במספר הנהגים המועסקים בחברה (החברה שוכרת פחות נהגים חדשים לעומת היקף הפורשים), והן מהעובדה, שעלות העסקתו של נהג שכיר הינה שליש מעלות העסקת עובד.
במעלות מציינים, כי לכל אורך העשור האחרון, למעט שנת 1995, הציגה אגד רווחיות. על-פי חברת הדירוג, במאזני החברה נכס חבוי בגובה של למעלה מחצית הגרעון, כלומר לפחות 900 מיליון שקל לפני מס, הנובע מכך, שרכישת צי האוטובוסים של החברה רשום בניכוי מענקי השקעה שקיבלה החברה, ולכן העלות בספרים נמוכה משווי השוק של הצי.
בשנים 2002-2001 סבלה אגד כאמור מירידה בהכנסות בשל הפיגועים, הירידה בתיירות והירידה בהסעות פועלים (לטובת ברות פרטיות זולות יותר). החל ב-2003 נרשם שיפור מסוים בהכנסות, וזאת בעיקר בזכות שיפור ניכר במצב הביטחוני בשנה האחרונה. הדבר מקבל ביטוי גם בחזרת החברה לתזרים מזומנים חיובי, אחרי שבשנים 2001-2002 רשמה החברה תזרים שוטף שלילי.
כאמור, מלבד הסיכון העסקי של אגד, מציינים במעלות, כי בהנפקת האג"ח של החברה קיים גם סיכון הנובע מהחשש מיכולת המימוש של תחנת חוף הכרמל. כנגד טענה זו טוענים באגד, כי מיקום התחנה נובע מהחלטת ממשלה, וכי לא צפויה הזזה של תחנת האוטובוסים המרכזית של חיפה למשך עשור לפחות. גם אם אגד תגיע לחדלות פרעון, אומרים בחברה, יוכנס מפעיל תחבורה ציבורית אחרת תחתיו לתחנה, כך שהתזרימים שלה בעתיד מובטחים.
במעלות מעריכים, כי פרק הזמן שיידרש למימוש הנכס, אם יגיעו הדברים לכך, יהיה כשנה.
תחנת חוף הכרמל נחנכה באוקטובר אשתקד. התחנה, שבבנייתה הושקעו כ-140 מיליון שקל, מיועדת להחליף את התחנה המרכזית הישנה של חיפה ("בת גלים"). התחנה מחוברת לתחנת הרכבת הצמודה (כפי שהיתה מחוברת התחנה הישנה לתחנת הרכבת בת גלים), ולחוף הרחצה הצמוד. תכנון התחנה כולל גם חיבור עתידי למנהרת הכרמל (המנהרות שאמורות לעבור מתחת להר ולחבר את הכניסה הדרומית לעיר עם הכבישים הפונים לצפון ולמזרח), וכן עם הרכבת הקלה שתוקם בעתיד בחיפה, ורכבל האוניברסיטה המתוכנן בעיר.
התחנה בנויה במפלס אחד, היא סגורה וממוזגת. במתחם שלושה חניונים לאוטובוסים וחניון ל-600 כלי רכב פרטיים בתשלום. כל קווי השירות הבינעירוניים המקשרים את חיפה עם היעדים הדרומיים לעיר יוצאים ומגיעים לתחנה החדשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.