בכיר במודי'ס: מיזוגי בנקים למשכנתאות לבנקים מסחריים מגבירים את הריכוזיות

ירון ארנסט: יצירת שוק משכנתאות משני היא צעד נדרש שיביא לשיפור הכנסות הבנקים למשכנתאות

"יצירת שוק משכנתאות משני בישראל היא צעד נדרש שיביא לשיפור ההחזר על ההון וההכנסות של הבנקים למשכנתאות, לשיפור ביחס הלימות ההון של הבנקים ולגיוון המקורות הפיננסיים שלהם. פיתוח שוק כזה יאפשר לבנקים להיות יותר גמישים ולהיכנס לאפשרויות מימון יותר מתוחכמות, והם לא יצטרכו להמתין 20-15 שנה עד לפירעון המשכנתא, בכדי לבצע מימון נוסף".

כך אמר ל"גלובס" סמנכ"ל מימון מובנה בחברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס, ירון ארנסט, המבקר בישראל לרגל יום עיון שעורכת מדרוג, חברת הדירוג הישראלית החדשה, בנושא "להכיר את שוק ההון של המחר".

פוטנציאל איגוח גבוה

לדברי ארנסט, "שוק כזה יוזיל גם את מחירי המשכנתאות בטווח הארוך, כי היעילות תיגבר וכן התחרות בענף. בנוסף, שוק כזה ייצור שינוי פסיכולוגי של הענף, שיעבור מתפיסה של שאיפה להיות הכי גדול במונחי מאזן ופלח שוק, לשאיפה ליעילות פיננסית מבחינת החזר על ההון".

ארנסט אמר, כי בישראל טרם התפתח שוק משני במשכנתאות, שקיים בארה"ב כבר משנות ה-70, למרות שמדובר בתחום בעל פוטנציאל האיגוח הגבוה ביותר בישראל.

לדבריו, "היקף השוק, שמגיע ל-100 מיליארד שקל, נחשב לגדול בכל קנה מידה, מקומי ובינלאומי. לדעתי, הסיבה לכך היא ששני היתרונות המרכזיים של שוק משני - שיפור נזילות ושיפור הלימות הון - לא היו מספיק קריטיים לבנקים בארץ כדי שיביא אותם לכך. באירופה היו בעיות בוערות של נזילות והלימות הון לא מספקת, מה שיצר בסופו של דבר את השוק המשני. גם המרווח הפיננסי בארץ בענף המשכנתאות לא גדול מספיק, כך שיתאפשר לכל הגופים המעורבים באיגוח להתגבר על עלויות העיסקה".

הלקוחות יפסידו

ארנסט התייחס גם למגמת מיזוג הבנקים למשכנתאות לתוך הבנקים המסחריים שניכרת בישראל, עם מיזוגו של בנק משכן לתוך בנק הפועלים לפני כשנה, ועם ההחלטה למזג את בנק המשכנתאות הגדול במערכת - טפחות, לתוך החברה-האם, בנק המזרחי.

"מיזוגים כאלה, שהופכים את השוק להיות מובל על-ידי בנקים מסחריים ולא על-ידי בנקים למשכנתאות, יוצרים הקטנה של התחרות בענף והגברת הריכוזיות בו. עצם המיזוג לתוך גופים שבהם רמת התחרות נמוכה - בנקים מסחריים, מקטין את התחרות והלקוחות יצאו מופסדים מבחינת הריביות על משכנתאות.

"הדבר יוצר מגבלה נוספת מבחינת יעילות כללית של החזרים על נכסים. מספר הבנקים הולך וקטן, והפוקוס חוזר להיות גודל ופלח השוק ולא יעילות. מגמה כזו מרחיקה את נושא האיגוח הנדרש. המיזוג עצמו של טפחות והמזרחי יכול להיות חיובי מבחינת הבנק, אך מבחינת שוק המשכנתאות והאגוח זה יוצר בעייתיות", אמר ארנסט.

עניין למשקיעים זרים

לדברי ארנסט, השלמת החקיקה שתאפשר איגוח תסייע ליישום המהלך שיביא לכך שבסופו של דבר יקומו גם גופים חוץ-בנקאיים למשכנתאות בישראל, כפי שקרה בחו"ל. "הדרך לכך ארוכה, כי צריך שינויי רגולציה וכי הבנקים בוודאי יתנגדו לכך מאוד. אך אני מעריך שבסופו של דבר זה יקרה, ותיווצר התפתחות חיובית שתמתן את הריכוזיות במשק הפיננסי הישראלי".

ארנסט ציין, כי מודי'ס רואה בהשקעות בישראל בכלל ובתחום המשכנתאות בפרט פוטנציאל חיובי, שניכר גם ממשקיעים בינלאומיים. "השקת שוק משני למשכנתאות בישראל ייצור מוקד משיכה למשקיעים מחו"ל. מדובר במוצר ברור למשקיעים בחו"ל. המשכנתאות בישראל הן באיכות יחסית גבוהה, יחס המינוף נמוך וכן היחס בין ההחזר החודשי להכנסה החודשית סביר מאוד. בסך הכל הסיכון נחשב לנמוך, וזה יכול לעניין משקיעים זרים.

"אם יהיה איגוח, משקיעים זרים ישתתפו בעניין, מה שיביא לגל השקעות כללי בארץ ויעשיר וישכלל את שוק ההון. גם דירוג המדינה הוא גבוה מספיק - 2A, ותואם לחלק ניכר של מדינות השוק האירופאי המשותף. העובדה שהבנקים הגדולים בישראל נחשבים ליציבים ומתוחכמים מוסיפה פן חיובי נוסף לעניין. הקשרים עם משקיעים בחו"ל, שיאפשרו איגוח משכנתאות בישראל, יצרו חיבור כמו כפפה ליד מבחינת הרצון של משקיעים מחו"ל להתפתח לשווקים חדשים", סיכם ארנסט.

שוק המשכנתאות