ענף הנדל"ן הסעודי מתרחב בקצב מהיר, בעיקר בבניית בתים ומלונות.
הסיבות הבולטות לצמיחה הן הגידול באוכלוסייה וירידת הריבית, המגדילות את הביקושים ומביאות לעידוד
הפעילות בענף.
בנוסף, מסלולי אשראי לקבלנים מאפשרים כניסה לפרויקטים חדשים. אשתקד גדל סכום האשראי ב-4% לעומת 2002, עובדה המצביעה על ההתאוששות.
סיבה נוספת הממריצה את הפעילות בענף היא היציבות הגיאופוליטית. לאחר המלחמה בעיראק, והפלתו של סדאם חוסיין, נראה כי היציבות שבה לאיזור - דבר המעודד השקעות.
סיבה נוספת היא העלייה במחירי הנפט והעידוד הממשלתי לענף התיירות - אשר בתורו מגדילו את הביקושים למלונות ולבתים.
השקעות הנדל"ן בעיר מדינה גדלו חדות לאחרונה. קבוצת הנדל"ן וההשקעות KREEN תכננה עיירה חדשה על 2.1 מיליון מ"ר בשם גאוורה טיבה ליד מדינה. במקביל יש תוכניות נוספות לבניית מגדלי מגורים, בהיקף של 12 מיליארד ריאל, באיזור ההררי ג'בל עומר, ליד המסגד הגדול.
החברה הסעודית ריקאז הודיעה על בניית פרויקט יוקרתי בהיקף של מיליארד ריאל, בסמוך לחוף, ליד לגונה מלאכותית. בפרויקט, 3.3 מיליון מ"ר, ייבנו דירות, מלונות, מרינה והלגונה הגדולה בסעודיה.
הממשלה הסעודית מצידה מגדילה את הביקושים. הממשלה יזמה תוכנית בניית דירות למעמד הבינוני ליד העיר ג'דה בהיקף של 320 מיליון ריאל. הפרויקט, על שטח של 250 אלף מ"ר, יהיה קרוב לכביש המהיר בין מדינה ומכה ויהיו בו 423 יח"ד.
ענף הנדל"ן הוא הסקטור השני בגודלו בסעודיה. עלויות הבנייה בסעודיה עלו השנה ב-35% עקב ההתייקרות העולמית בברזל ופלדה. למרות זאת, לדברי הוועדה הלאומית לנדל"ן, ההשקעות בענף הגיעו ל-100 מיליארד ריאל.
לדברי בנק השקעות בכוויית, ענף הנדל"ן בסעודיה ימשיך להתפתח בקצב מהיר. לטענתו, הענף תרם 6% לצמיחת התמ"ג ב-2002, והוא ימשיך לגדול בעיקר עקב ההשקעה הממשלתית והצטרפות המשקיעים הפרטיים.
לדברי אנליסטים, יש לצפות לפרויקטים תיירותיים גדולים ויוקרתיים בקרבת ג'דה, מדינה ומכה.
סעודיה היא יצרנית וצרכנית המלט הגדולה בין מדינות ה-GCC - פורום לשיתוף פעולה כלכלי בין שש מדינות המפרץ. שמונה חברות המלט במדינה מייצרות 21.4 מיליון טונות בשנה. צריכת המלט במדינה גדלה מ-20 מיליון טונות ב-2002 ל-22.2 מיליון טונות ב-2003.
הצריכה לנפש של מלט בסעודיה היא טונה בשנה - אחת הגבוהות בעולם, והצמיחה בענף עשויה להגדיל עוד יותר את הצריכה לנפש.
רק שלוש חברות מתוך שמונה החברות מייצאות מלט, והשאר מגדילות את הייצור כדי לספק את הצריכה
המקומית.
התוצאות הכספיות של יצרניות המלט מסמנות גם הן את הגידול בפעילות הנדל"ן: הרווחים של שמונה החברות גדלו ב-2003 ב-12%, מ-2.17 מיליארד ריאל ב-2002, ל-2.43 מיליארד ריאל אשתקד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.