השוק הלטיני ממתין לשוק משכנתאות משני

פיתוחו של שוק משכנתאות משני הוא אחד הפתרונות להוצאת שוק המגורים באמריקה הלטינית מהמשבר בו הוא מצוי, מאחר והוא יאפשר לרוכשים פוטנציאלים לגייס הון בקלות רבה יותר, כך אמר בשבוע שעבר, הכלכלן הראשי של התאחדות המתווכים האמריקנית, דייויד לירה, בדיון שהתקיים בכנס המגורים של הרי האנדים, שהתקיים בלימה, פרו.

"שוק משני דינאמי וחסון, שיכלול מנגנוני הגנה, יסייע לרוכשים ברחבי אמריקה הלטינית לגייס הון בחו"ל מחד, ומאידך פתיחת שוק המגורים לתחרות, הגברת פעילות הבנייה, ושיפור הסטנדרטים של הבנייה", ציין.

השוק באמריקה הלטינית הוא אולי אחד השווקים האניגמטיים ביותר בעולם. מלבד שפה ותרבות משותפת (מלבד ברזיל דוברת הפורטוגזית), לכל מדינה באיזור יש את השוק והצרכים המאפיינים משלה.

לכן, קשה מאוד לבצע הכללות לגבי שוקי הנדל"ן ביבשת זו. כמעט ואין כל דרך להתרכז ביבשת כולה כמקשה אחת. למרות שקשה ליצור הכללות, קיימים מספר מאפיינים דומים: תפקידו של הארכיטקט נתפס אחרת. בעוד באירופה המשרדים לא גדולים במיוחד, ואנשי מקצוע עוברים מפרויקט לפרויקט, ארכיטקטים בדרום אמריקה נוטים יותר להתרכז בעיצוב וצורה, מאשר בפונקציונליות. צוותים צעירים ומנוסים פחות, מקבלים הרבה יותר אחריות בעבודתם, ולמהנדסים נותר לבצע בקרת איכות בלבד.

על פי נתונים של ארגון האו"ם, קיים מחסור חמור בדירות בכל אמריקה הלטינית, כש-26 מיליון יח"ד מוערכות כבלתי כשירות ועוד כ-28 מיליון יח"ד נדרשות בדחיפות, על מנת להקל על התנאים הצפופים והקשים של התושבים. המחסור כולו מוערך בכ-54 מיליון יח"ד.

"כל מדיניות כלכלית שתנסה להתמודד עם הבעיה, לא רק תתרום לשיפור שוק המגורים, אלא תסייע לכלכלה כולה באמריקה הלטינית, שסבלה בשנים האחרונות ממשברים כלכליים חמורים, כשהבולטים שבהם בארגנטינה ובברזיל", ציין לירה. שוק המגורים בפרו, המאופיין בהתפתחות אורבנית מהירה מאוד ב-20 השנים האחרונות, נשא בשנות ה-90 של המאה ה-20 ריבית אפסית אם בכלל, זאת בעקבות היפר אינפלציה, קריסה של מערכת המימון למגורים, והיעלמותם של גופי משכנתאות מהשוק.

כיום, הגוף הממשלתי המטפל במתן משכנתאות הוא Fondo Mivivienda יחד עם הבנק לפיתוח אמריקה.