האוצר מנהל מכרז סגור לשירותי פיקוח על תוכנית הפיתוח של הרכבת

במכרז מתמודדת חברה זרה אחת בלבד שהדעות לגבי יכולתה המקצועית חלוקות; הפיקוח כיום נעשה ע"י חברות ישראליות בעלות נמוכה יותר

ועדת המכרזים המשותפת לאוצר ולמשרד התחבורה בראשות סגן החשכ"ל באוצר, צביקה חלמיש, מקיימת מכרז סגור להתקשרות עם חברה זרה למתן שירותי פיקוח ובקרה על תוכנית הפיתוח של רכבת ישראל. כך נודע ל"גלובס". תוכנית הפיתוח של הרכבת היא בהיקף של 20 מיליארד שקל בשנים הקרובות.

הוועדה קיימה בשבוע שעבר דיון בו נדונה השאלה האם להמשיך את המכרז חרף העובדה שנותרה רק מציעה אחת. ועדת המכרזים החליטה להמשיך את ההליכים ולא ליידע את המציעה היחידה שאין לה מתחרות.

עוד נודע כי המתמודדת, החברה האמריקאית Parsons Brinckerhoff, עבדה שעבר בארץ אך בחלק מן המקרים לא היו שבעי רצון מעבודתה. החברה נתנה שירותים לפרויקט הרכבת הקלה בירושלים, שירותים שהופסקו בשל אי שביעות רצון של הרכבת מהתוצאות.

חרף הביקורת והתלונות נגד ההליכים, שלכאורה לקויים, מתעקשים במשרד האוצר להמשיך ולקיים את המכרז.

בכיר במשרד התחבורה אמר: "ההתעקשות של משרד האוצר אינה נתפסת, מוזר שמקדמים את ההליך שיש רק מועמד אחד, אני לא חושב שזה נכון וחכם. זה נכון שהיו בעיות עם P.B אבל זו חברה ענקית שאני מניח שהפיקה את הלקחים".

גורם אחר מציין, כי ההסבר להתנהלות זו היא גחמה של החשכ"ל, ירון זליכה, "אין צורך בהעסקה של חברה זרה, זוהי שטות ובזבוז כספים. זליכה רוצה להצטייר כאחד שאמר ועשה בכל מחיר".

גורם בוועדת המכרזים הוסיף, "אנחנו באמצע הליך מכרזי וכל פרסום יסב נזק למדינה, בדרך של עיכוב בלו"ז או בהצעה יקרה יותר. יש לנו צורך גדול בפיקוח ובקרה על פעילות הרכבת וזאת לאור היקפי ההשקעה האדירים. אנו מתעקשים על חברות זרות שלהן יש ידע וניסיון עשיר יותר מהמקומיות. כל חברה זרה תעבוד בשיתוף עם נציגים מקומיים, אך היא תהייה הגוף האחראי מול המדינה".

לשאלה בנוגע למחיר, אמר הגורם, "התועלת שתצמח תכסה על כל עלות שהמדינה תשלם בעבור הפיקוח, גם אם המחיר יהיה גבוה יותר מהמחיר המשולם כיום לחברה ישראלית".

מדובר ביוזמה של זליכה שהודיע לפני מספר חודשים על כוונתו להתקשר עם חברה זרה לפיקוח ובקרה על תקציב הפיתוח ברכבת ישראל. מדובר במכרז שהיקפו 500 אלף דולר לארבע שנים - סה"כ 2 מיליון דולר.

האוצר החליט לקדם את ההליך במכרז סגור ופנה למספר חברות בינלאומית. נודע כי הפנייה נעשתה תחת לחץ והחברות התבקשו להגיש בתוך שבועיים מסמכים למיון מוקדם.

הביקורת נגד משרד האוצר מתפרסת על מספר תחומים: מדוע בחר המשרד לקיים הליך של משרד סגור? על-פי תקנות חובת המכרזים ניתן לקיים מכרז סגור במספר תנאים שהראשון הוא היקף כספי שלא עולה על 350 אלף שקל. תנאי שבמכרז האמור אינו מתקיים.

מדוע התעקש האוצר על חברות זרות בלבד? שאלה נוספת היא מדוע מתקדם המכרז אם קיימת רק מתמודדות יחידה?

כיום מתבצעת הביקורת בידי החברות אידע ניהול וייעוץ כלכלי בע"מ וחברת רום הנדסת תחבורה, חברות שנבחרו במכרז פומבי של משרד התחבורה ב-2003. החוזה הוא לשנתיים עם אופציה לשנתיים נוספות ועלות הבקרה כיום היא 200 אלף דולר בשנה בלבד.

מנכ"ל אידע, אברהם סנפירי, פנה לזליכה לפני מספר ימים בבקשה להקפיא את ההתקשרות עם החברה האמריקנית. לדבריו, "הליך בחירת החברה בשיטת המכרז סגור נוהל בצורה חפוזה, מבלי לאפשר השתתפות של מציעים נוספים".

לדבריו, "גם אם בבסיס פרסום המכרז הונח הרצון לשפר את הבקרה, העלות ואת רמתה, התוצאה העומדת להתרחש היא הפוכה וספק אם עומדת במבחן המשפטי. מתרחשת התקשרות עם חברה ספק מקומית ספק זרה במחיר כפול, תוך דחיקת רגליהן של חברות מקומיות".

מנכ"ל P.B ישראל, קובי בן-שיטרית, אמר: "יש פה ניסיון של חברת אידע ושל שותפה, משה הירש, לפוצץ את המכרז בכל מחיר כשהמניע הוא אינטרס כלכלי-מסחרי. הניסיון כולל פיזור השמצות והכפשות חסרות בסיס".

מומחה התחבורה, משה הירש, מסר בתגובה לטענות: "אני מופתע מהאמירות. רק בשבוע שעבר בן-שטרית הציע לי להצטרף אליו כשותף. הירש הוסיף, כי ההחלטה להפסיק את עבודת P.B בפרויקט בי-ם, התקבלה ע"י כל הנהלת הפרויקט.

האוצר מסר בתגובה, כי "הליך הבחירה מתבצע בהתאם לחוק חובת המכרזים ותקנותיו. יש להדגיש, כי מעולם לא נעשתה בארץ בקרה על פרויקטים בהיקפים האמורים ובוודאי שלא ע"י חברה מקומית". לדברי האוצר, בחירת חברה זרה תמנע מצב של ניגוד עניינים עתידי. בנוגע למתמודדת הבודדת במכרז, נמסר כי הנושא נמצא בהליך של מכרז ולא ניתן לפרט עליו בשלב זה.