התאוששות בשוק המשכנתאות: במחצית הראשונה של שנת 2004 נרשם גידול של 17% במספר עסקאות המשכנתא לדיור, שהגיעו ל-35 אלף. כמו כן נרשמה עלייה של 34.7% בהיקף ההלוואות ל-10.2 מיליארד שקל. כך קובעת חברת דן אנד ברדסטריט.
דן אנד ברדיסטריט מעריכים, כי ביולי תימשך המגמה והיקף המשכנתאות לדיור יגיע ל-1.8 מיליארד שקל, לעומת 1.77 מיליארד שקל בחודש יוני.
עוד עולה מהניתוח, כי ההתאוששות מוגבלת בעיקר לאיזורי הביקוש במרכז הארץ ומתבטאת ברכישת יותר דירות יד שנייה ופחות דירות מקבלנים, בעוד באיזורי הפריפריה קיים קיפאון שנוצר בעקבות ביטול מענקי הזכאות.
הערכה זו מתבססת על הנתונים המראים, כי קיימת עלייה במספר עסקאות המשכנתא וגם בהיקפן, אך במקביל קיימת ירידה משמעותית בנטילת הלוואות מסובסדות ומענקים על-ידי אוכלוסיות זכאיות. משמעות הדבר היא, כי השכבות החלשות ומעמד הביניים לא רוכשים דירות.
בגובה ההלוואה הממוצעת חלה עלייה של 15% ל-248 אלף שקל במחצית הראשונה של השנה. הדבר מלמד שמדובר בהלוואות לרכישת דירות יקרות יותר - שוב אינדיקציה להתאוששות בעיקר באיזורי הביקוש.
עוד עולה מהנתונים, כי חלה ירידה חדה בהיקף המענקים שנתנה המדינה. במחצית הראשונה נתנה המדינה מענקים בהיקף של 180 מיליון שקל, ירידה של 73% לעומת תקופה המקבילה אשתקד וירידה של 42% לעומת המחצית השנייה של 2003.
עוד נמצאה קיימת ירידה משמעותית בנטילת הלוואות מסובסדות על-ידי המדינה לזכאים. במחצית הראשונה של השנה היה היקף ההלוואות והמענקים 1.765 מיליארד שקל, ירידה 12% לעומת התקופה המקבילה ושל 17% לעומת המחצית השנייה.
לדברי כלכלני חטיבת הנדל"ן של דן אנד ברדסטריט, ביטול המענקים הוא שגורם להתאוששות החלקית בלבד של שוק הנדל"ן, שכן הוא הביא לקיפאון חסר תקדים ברכישת דירות בפריפריה ובידי שכבות חלשות.
במקביל נרשם גידול גם בהיקף הפיגורים במשכנתאות. ביוני 2004 עומד מספר בתי האב המפגרים בהחזרי המשכנתא שלושה חודשים ויותר על 82 אלף כלומר: 7.15% מכלל ההלוואות נמצאות בפיגור. זאת, לעומת 6.2% בחודש יוני.
היקף הפיגורים עמד ביוני על 2.006 מיליארד ש', גידול של 24.5% בהיקף הפיגורים יחסית ליוני אשתקד. את תופעת הפיגורים מייחסים ב-D&B בעיקר לקיצוץ הקצבאות.
נתון נוסף המצביע על המיתון המתמשך בנדל"ן: ירידה בהלוואות הניטלות בידי הקבלנים כעדות לירידה בהתחלות בנייה. במחצית הראשונה של 2004 נטלו הקבלנים הלוואות בהיקף של 773 מיליון שקל, ירידה של 30% יחסית לתקופה המקבילה.
מוסר התשלומים בענף הקבלנות הבנייה עומד כיום על 34.6% מהחברות המפגרות בתשלום לספקים, לעומת 15% בלבד בממוצע במשק כולו.
גם הסיכון הענפי של החברות הקבלניות גבוה מהממוצע במשק, כאשר 26.5% מקבלני הבניין נמצאים ברמת סיכון גבוהה מאוד של סכנת סגירה, לעומת 17.3% במשק כולו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.