רוסיה: שלוש נקודות למחשבה - משבר בנקאי, יוקוס ובועת נדל"ן

הערכות: בראשית שנת 2005 צפויים המחירים במוסקבה להגיע ל-2,400 דולר למ"ר, לעומת 2,000 דולר למ"ר כיום

שלושה נושאים עומדים על סדר היום של המדינה הגדולה בעולם, ושלושתם נוגעים ישירות בשוק הנדל"ן, לפחות בטווח הזמן הקצר.

הנושא הראשון הוא המשבר במערכת הבנקאות הרוסית, שבא לידי ביטוי בקונסולידציה של הסקטור הבנקאי.

הנושא השני הוא אקורד הסיום המתקרב של פרשת "יוקוס", והניסיון הבלתי מתפשר של הקרמלין לחזור ולשלוט ביד רמה בנכסי המדינה, שאך לפני פחות מעשור, עברו לידיהם המושתות של האוליגרכים.

נושא שלישי שמאפיין לא רק את השוק הרוסי, הוא משב הרוח הצונן המבשר על בועת נדל"ן קרבה לשוק המרכזי במדינה, בבירה מוסקבה.

המדינה ששטחה כ-17 מיליון קמ"ר וחיים בה קרוב ל-144 מיליון תושבים עם קצב גידול אוכלוסיה של חצי אחוז בשנה, בהחלט טרודה בימים אלה בלא מעט מחשבות.

עם תוחלת חיים נמוכה יחסית של 66 שנים לנשים ו-59 לגברים, רבים מהם לא יגיעו כלל לגיל הפנסיה. התוצר הרוסי אומנם בצמיחה לא רעה וכיום הוא עומד על כ-8,900 דולר לנפש, אך נשאלת השאלה עד מתי המדינה תוכל לצמוח בקצב של למעלה מ-5% בשנה (תמ"ג) כששיעור האוכלוסייה מתחת לקו העוני חצה את רף 25%.

נתון מעניין שנותן נקודה למחשבה הוא מספר המשתמשים באינטרנט במדינה הענקית הזו. על פי נתוני האו"ם, כ-6 מיליון איש בלבד מודעים לחיים הסייברנטיים, פחות מ-5% מקרב האוכלוסייה.

משבר בנקאי במדינה שאך זה מכבר צברה הון עתק מהזהב השחור בהחלט מפתיע, אך ברוסיה כמו ברוסיה, כללי הכלכלה הנהירים לכולם, לא בהכרח חלים עליה, ויתרה מכך, השחקנים הראשיים לא תמיד מכירים או רוצים להכיר בכללים הללו.

השחקן הבולט הוא הממשל, ואלו היושבים בראשו בלב הכיכר האדומה, שלעיתים מחוקק חוקים העלולים לשנות את גורלה של חברה או בנק זו או אחר, ללא כל קשר לאיכויות הניהוליות שלה.

ההון מהנפט הרוסי נצבר בכמויות שיא, אך הון זה יכול בקלות להפוך למרכיב זמני בלבד. באותה צורה שהכסף מגיע אל המדינה, הוא גם יכול לצאת ממנה או לא להגיע אליה כלל, אם בעליו ירגישו חוסר בטחון במדינה.

במדינה עם מספר כה רב של בנקים, כמעט בלתי אפשרי לפקח על תזרימי המזומנים אל ומחוץ למדינה.

אפילו נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מבין, כי רק פיקוח חזק יותר יוכל לתרום להגברת הביטחון. מעבר לאיתנות פוליטית, מערכת בנקאית ממוזגת יותר בידי אנשים אמינים, אף פעם לא מזיקה.

יתרה מכך, אין חשש כי קבוצה כלכלית חדשה תתעורר לחיים ברוסיה מבלי שיש ברשותה מקורות מימון מספקים. מאידך, בפעם הבאה שהקרמלין יחליט להעניש אוליגרך סורר, הוא יוכל לעשות זאת ביתר קלות על ידי מערכת הבנקאית המצומצמת יותר, ולא על ידי מערכת המשפט שתדיף ריח של פוליטיקה ומאבקי כוחות, גם אין זה בהכרח המצב.

יחד עם זאת, גורמים כלכליים ברוסיה מעריכים, כי משבר בנקאי מוגבל לא יפגע במגמות החיוביות של שוק הנדל"ן הרוסי. אחדים אף גורסים, כי משיכת מזומנים מבנקים "בעייתיים", אף תגדיל את ההכנסה הפנויה ותגרום לשוק לעלות עוד יותר.

הנושא השני שמעניין לא רק את הרחוב הרוסי, אלה גם את רוב חצי כדור הארץ המערבי הם רגעיה האחרונים של חברת הנפט השנייה בגודלה ברוסיה בצורתה הנוכחית.

לעיתים עולה לה הרגשת דז'ה וו, ואנו רואים לנגד עינינו כיצד נכסיה של חברה זו או אחרת עוברים בחלקם או בשלמותם לחברות עליהם ניתן "לסמוך" הרבה יותר.

השיעור המאלף שפוטין מעניק עתה לבכירי יוקוס, בין אם הסיבה לכך כלכלית או פוליטית, ואין זה כלל משנה, יהווה תמרור אזהרה בולט וברור לכל מי שינסה לערער על המצב הקיים.

נושא בועת הנדל"ן עלה בשנה האחרונה בעיקר מעבר למיצרי ברינג במזרח רוסיה, בארה"ב, וכן מעט בבריטניה. על פי הערכות שונות, קרוב ל-40% מעסקאות הנדל"ן מבוצעות על ידי משקיעים המקווים לתשואות כבר בטווח הזמן הקצר.

בשוק הנעשה יותר ויותר יקר וקשה לעיכול עבור רוכשים מן השורה, התשואות ירדו והמשקיעים שטווח הראייה שלהם קצר מאוד, יציפו את השוק וייקחו איתם מטה את המחירים. על פי הערכות הפסימיות יותר, תהליך זה עשוי להתרחש כבר בראשית שנת 2005, כשרמות המחירים במוסקבה יגיעו ל-2,400 דולר למ"ר, לעומת המחירים כיום שנעים סביב 2,000 דולר למ"ר.

מובן שהערכות אלו מבוססות על כך שאכן משקיעים קצרי טווח מתקרבים לשוק, דעה שלא מעט אנליסטים חולקים עליה, אך בכל זאת מרחפת לה אי שם באוויר.